Nyolc hónapja vámmentesen érkeznek az ukrán áruk Lengyelországba, ami alaposan felkavarta a málna, az almasűrítmény és a gabonafélék piacait. Az Európai Unió 2022. májusában vezetett be vámmentességet az Ukrajnából érkező árucikkekre, és ez a mentesség korlátlanul, fűnyíróelv szerűen vonatkozott minden termékre, még a korábban antidömping vámtételekkel kezelt cikkekre is. Ezt az Európai Bizottság, a javaslat beterjesztője válaszlépésként tekintette Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára, és eredetileg egy évre függesztette fel a vámokat.

A FruitVeB számolt be róla, hogy 8 hónapja van érvényben a vámmentesség, ami először a lengyel málnapiacot és gabonapiacot döntötte be, majd a szokásoshoz képest kiugró volumenben érkezett almalésűrítmény is. Az Európai Bizottság honlapján február 23-án jelent meg az a javaslat, ami a vámmentesség további meghosszabbítását irányozza elő.  Ezért március 27-én a Lengyel Nemzeti Agrárkamara azzal a kéréssel fordult Mateusz Morawiecki miniszterelnökhöz és Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyetteshez, hogy a javaslatról szóló szavazáson szilárdan képviseljék a lengyel termelők érdekeit. 

Bedőlt a málna, a gabona és az almasűrítmény piaca, ezért az ukrán áruk vámmentességének eltörlését kéri a lengyel agrárkamara

Az Agrárkamara az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre a vámtételek visszaállítását szeretné elérni, amennyiben pedig ez nem lehetséges, az Európai Bizottságtól a döntés hatásainak más intézkedésekkel megvalósított enyhítését kéri. Álláspontjuk szerint a lengyel gazdák óriási veszteségeket kénytelenek elkönyvelni főleg az Ukrajnából korlátozás nélkül beáramló gabonafélék, repce, kukorica, baromfi- és tejtermékek miatt, amelyek egyrészt sokkal alacsonyabb minőségűek a hazai cikkeknél, másrészt gyakran az Unió területén nem engedélyezett növényvédőszer-maradványokkal szennyezettek. 

Kritikus határ alá mentek az árak a lengyel piacon

Az ilyen mezőgazdasági termékek árai a lengyel piacokon drasztikus csökkenést szenvedtek el, ezért ezek az árucikkek Lengyelországban ilyen árszínvonalon már nem állíthatók elő jövedelmező módon. A fenti következményekkel a rendelet hatásvizsgálata nem számolt. Ezért a Lengyel Agrárkamara kéri, hogy a mostani rendelettervezetben szereplő meghosszabbított vámmentes időszak hatásainak elemzését egészítsék ki a lengyel mezőgazdaságra és a lengyel mezőgazdasági üzemekre gyakorolt hatások elemzésével. Ennek a hatásvizsgálatnak részét kell, hogy képezze a lengyel gazdák számára nyújtott kompenzációs mechanizmus ismertetése is, valamint javaslatnak tartalmaznia kell az Ukrajnából beáramló, de harmadik országokba tartó árucikkek valós és nem fiktív szállítási útvonalait - írták.

A Lengyel Agrárkamara felszólította továbbá a Szejm házelnökét, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Tanács elnökét, valamint az Európai Unió mezőgazdasági biztosát, Janusz Wojciechowskit, továbbá az Európai Parlament képviselőit, hogy a javaslat megszövegezésénél vegyék figyelembe a lengyel agrárképviseletek véleményét.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás