Békés megye valamennyi térségében megjelent a belvíz a szántóföldeken, kritikus a helyzet a Hármas-Körös mentén Szarvas és Békésszentandrás környékén, valamint Észak-Békésben Dévaványa, Ecsegfalva, Bucsa, Körösladány, Szeghalom és Füzesgyarmat térségében, ahol akár ezer négyzetméteres összefüggő vízfelületek is kialakultak a táblákban.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság legfrissebb jelentése szerint az enyhe és csapadékos időjárás miatt jelenleg a szántóterület 3,9 százalékát borítja belvíz, összesen 11 ezer hektáron. A terület ötven százalékán őszi vetésű növényeket termesztenek, a belvíz tartós jelenléte pedig károsítja az őszi vetésű növényeket, közöttük a vízre érzékeny őszi káposztarepcét.

Tóth Zoltán gazdálkodó, a békésszentandrási Körös Agrár mezőgazdasági vállalkozás társtulajdonosa arról tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági munkálatokat november óta korlátozza a sok csapadék, a talajok telítettsége miatt a táblákban növekszik a belvíz felülete. A művelésbe vont területnek jelenleg mintegy ötven százalékát borítja kisebb, nagyobb összefüggő vízfelület. Jelezte: az ősszel a napraforgóból 80 hektáron maradt a termés a földeken, a terület 20-25 százalékán, a búza vetése pedig 150 hektáron, a tervezett terület 25 százalékán hiúsult meg. A 2500 hektáron gazdálkodó orosházi Orosfarm ügyvezetője, Dominkó Sándor arról számolt be, hogy az utóbbi hetekben a vállalkozás által a művelt terület 2-3 százalékán foltokban megjelent a belvíz.

Észak-Békésben az őszi vetések 25-35 százalékát borítja belvíz, vízfelületek nagysága száz, ötszáz és ezer négyzetméter között váltakozik - ismertette Kovács Imre, a körösladányi Batárság agrárvállalkozás vezetője. Tájékoztatása szerint jelenleg a művelésbe vont területnek közel ötven százalékán folytatnak belvízvédekezést, a vizet folyamatosan szivattyúzzák és vezetik el a főgyűjtő csatorna-rendszerbe.

Kovács Imre emlékeztetett arra, hogy 2010-ben volt hasonló helyzet a térségben, amikor éves szinten 1037 milliméter csapadék hullott le, a sok éves átlag kétszerese. A társaság most az esős időjárás miatt a tervezettnél 300 hektárral kevesebb őszi búzát vetett el, összesen 1900 hektárt - tette hozzá.

Forrás: MTI

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás