Hallott már a nemzetközi Kuvasz-Őr Program létezéséről? A Heol.hu készített riportot a Bükki Nemzeti Parkban, Bekölcén, ahol sikeresen megvalósították, hogy az őrző-védő célokra tenyésztett kutyák ismét eredeti szerepkörüket betöltve, a jószágok védelmét szolgálják az egyre gyarapodó nagyragadozó-állománnyal szemben. A Heol.hu portál riportját szemléztük, ami szerint Puzsik János gazdasága sikerrel alkalmazza a Kuvasz-Őr Program biztosította lehetőségeket. A Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület közreműködésével létrejött, határokon átnyúló­ program célja, hogy az egykor kifejezetten őrző-védő célokra tenyésztett kutyák ismét eredeti szerepkörüket betöltve szolgálják a jószágok védelmét az egyre gyarapodó nagyragadozó-állománnyal szemben.
Hogyan segíti a Kuvasz-Őr Program a gazdálkodókat?
  • Törzskönyvezett kuvasz kölyköket bocsájt a gazdálkodók rendelkezésére.
  • Segítséget nyújt a kuvaszok megfelelő munkakutyákká való nevelésében.
  • Rendszeresen látogatja és ellenőrzi a kuvaszos gazdákat.
A Kuvasz-Őr Program keretében előzetes környezettanulmány után a tartási körülményeknek megfelelő állattartók törzskönyvezett kuvasz kölyköket kapnak egy éves szerződéssel, amelyben vállalják a kutyák megfelelő nevelését és tartását - A fotón Keszi Jázmin és Tanyacsárda Őre Babér, akik ugyan nem a program részei, de gazdájuk, Pischoff Ferenc a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke a program lelkes híve és támogatója
Heves megyében több gazdálkodó is élt a Kuvasz-Őr Program lehetőségével, ahogy a Bükki­ Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) által ugyanerre a célra ingyenesen biztosított villanypásztort is igényelték. Azonban sok helyen mindkét vállalkozás füstbe ment a gazdák felelőtlen hozzáállása miatt. Puzsikék bekölcei tanyája viszont egy nagyon jó példa.
A Puzsik-család bekölcei portáján Betyár és Bobó a két kuvasz neve. Mellettük a gazda, a húszas évei végén járó János és az idősebb Puzsik, aki fia távollétében a nyájat felügyelve kitanulta a szilárd jellemű kutyák irányításában is.
Az egyedüli problémát az összeférhetetlenségük jelenti néha – jegyzi meg. – Mindketten kanok, kamaszkoruk teljében, így gyakran egymásnak mennek – mondja. Valóban, a két kutya féltékenysége már a mozgásukból kivehető. János a Heol.hu-nak elmondta, hogy a program során minden segítséget megkapnak a kuvaszok tartását, nevelését illetően. A két állat között fennálló feszültség miatt pedig elektromos nyakörv is került a kutyákra – ezen Betyár és Bobó szemlátomást hamar túltette magát - írja a Heol.hu riportja.
A környéken több gazdálkodó is csatlakozott a programhoz, ám az egyéves próbaidő elteltével nagyon sok helyről visszavették a kuvaszokat, mivel a tartási körülmények nem feleltek meg az elvártnak – mondta János a Kuvasz-Őr Program gyakorlatáról. Három éve foglalkozok ­juhokkal, előtte disznókat tartottam. A nyáj most ötven anyajuhot és két kosból áll, de a cél az állomány növelése – mondja. A bárányhús különösen ünnepek idején kelendő. Azonban megnehezíti a dolgát, hogy a vágásra szánt bárányokat nem tarthatja legelőn: a felvásárlók már csak a tápszeren nevelkedett, fehér ­húsú állatokat vásárolják.
Jól tartja távol a farkast a kuvasz
János a gazdálkodás mellett egy egri ­vállalatnál dolgozik. Keresi a lehetőségeket, de a jövőjét a ­várostól távol képzeli el.  Egy ekkora állomány már-már ­eltart két főt, de a kétszerese egy családot is. Milliókat fektettem a gépekbe, a nyájba, ami csak évek múlva fog megtérülni – mondja. Több ragadozós káreset történt már a környéken: van tanya, ahol a farkasok több tucat juhot téptek szét egy éjszaka alatt. De a kutyák itt minden éjjel kint járőröznek, a ragadozók pedig meg se közelítik a ­legelőt – mondta a ­fiatal ­gazda a Heol.hu-nak.
A Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület vállalja a kihelyezett kuvaszok tenyészszemlézését. A „Kuvasz Őr” Nagyragadozóvédelmi Program vezetője Szép Ábrahám vadgazda mérnök. További információt ezeken az elérhetőségeken kaphat: Szép Ábrahám - 30/868-0611. E-mail cím: kuvaszor@gmail.com

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás