Hirdetés
Beköszöntött a hüvelyesek éve!
Újév napján a családok többsége lencsét fogyaszt, ezzel is biztosítva az anyagi bőséget az adott évre. Az év további részében azonban hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, mennyire fontos, hogy elegendő hüvelyest fogyasszunk.
A hipermarketek világában egész évben hozzájutunk mindenhez, mi szem-szájnak ingere, eleinknél szerencsére nem ez volt a helyzet: minden évszakban azt ették, ami éppen volt. Télen pl. hüvelyeseket, pedig talán nem is tudták, milyen jót tesznek magukkal. A rostban, vasban, B-vitaminokban, cinkben, fehérjékben gazdag hüvelyesek (két-háromszor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza vagy a rizs) jót tesznek az emésztésnek, ráadásul ötször olcsóbb fehérjeforrások, mint a tej. Ezekről az „apróságokról” vagyunk hajlamosak manapság megfeledkezni, amin némileg azért javít az egyre népszerűbb indiai, arab, török konyha a maga gazdag hüvelyes-felhozatalával.
A méltatlanul nélkülözött hüvelyesek fontosságára az ENSZ is felfigyelt, ezért január 6-ával hivatalosan is elindították a Hüvelyesek Nemzetközi Évét. Kormányok, nemzetközi és nemzeti szakmai és civil szervezetek bevonásával szeretnék felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a haszonállatok száma kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a népesség. A termőföld területének háromnegyede ma már a növekvő állatállományt szolgálja, és a gabonatermés egyharmadával is a haszonállatokat etetjük.
Hirdetés
Pedig a hosszútávon fenntartható élelemellátás és a környezet érdekében is nagyon fontos lenne, hogy más növények mellett a hüvelyesek újra a figyelem középpontjába kerüljenek. Már a fáraók is nagyra tartották több százféle változatát, nekünk sincs semmi okunk, hogy jelentőségüket alábecsüljük. Annál is inkább, mert nitrogénmegkötő képességükkel növelik a talaj termékenységét, másrészt jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez, és kevésbé terhelik meg a környezetet és az emberi egészséget, mint az állati eredetű élelem. Ideje hát rehabilitálni a csicseriborsót, babot, lencsét és társait, amelyek ma már tényleg nagy választékban kaphatók.
A 2016-os évben több nagyszabású nemzetközi rendezvénybe futhatunk bele, amelyek főszereplője valamelyik hüvelyes lesz: pl. egy londoni falafelfesztivál, vagy számos receptcsere. A hüvelyesek évéhez több neves szakács, étterem csatlakozik, és aktív részt vállal a nemzetközi húsmentes hétfő mozgalom is, melynek célja, hogy a hét egy napján (nem feltétlenül hétfőn) egyáltalán ne együnk húst.
Forrás: kapanyel.reblog.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével
Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.300 hirdetés 97 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés