Hirdetés
Betiltotta a fehérítő E171 élelmiszer-adalékanyagot az Európai Bizottság
Betiltotta az Európai Bizottság a titán-dioxid néven is ismert E171 élelmiszer adalékanyagként való használatát – derül ki a bizottság sajtóközleményéből. A rendelkezés fél évnyi türelmi időt követően, nyártól lesz hatályos. Sztella Kiriakídisz, a szervezet egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a tiltó határozattal egy olyan élelmiszer-adalékot vonnak ki, ami már nem minősül biztonságosan fogyaszthatónak.
A titán-dioxiddal fehér színt adtak hozzá sokféle élelmiszerhez: péksüteményekhez, szendvicskrémekhez, levesekhez, szószokhoz, salátaöntetekhez és élelmiszerkiegészítőkhöz. A tagállamok ősszel egyhangúlag támogatták a bizottság javaslatát az E171 betiltására, amit az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos álláspontja alapozott meg. A tilalom hat hónapnyi türelmi idő után, 2022 nyarán lép hatályba - írta a HVG.
![](/public/agronews/an_article_inner/4307/49c2fdf63803244d2119ec5fa5e48888_1.jpeg)
Ezért tiltották be a titán-dioxid E171 élelmiszer adalékanyagot
Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2021. május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják. Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták – közölték.
Hirdetés
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMultiva DiscMaster 400H+ tárcsa, félig függesztett, acéllemez hengerrel
10 675 000 HUF
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel
7 400 000 HUF
Hirdetés
Hirdetés