Már tavaly nyáron is szóltak hírek arról, hogy a pozsonyi Kuchajda-tónál megjelent egy ott nem őshonos faj, a nílusi lúd (Alopochen egyptiacus). Nemrég pedig arról számoltak be a szlovák lapok, hogy az agresszív lúdfaj példányai továbbvonultak a Štrkovec-tóhoz. A vadkacsáknak ez nem jelent jót, mivel a betolakodó jóval nagyobb termetű és meglehetősen erőszakos természetű. Kiszorítja az őshonos vízimadarakat, megtámadja és elpusztítja a kiskacsákat és a hattyúfiókákat. Sőt, még az emberrel is félelem nélkül szembeszáll.

A nílusi lúd eredetileg Észak-Afrika keleti részén, a Szaharától délre, valamint Szíriában honos. Mára viszont behurcolták többek között Észak-Amerikába, Új-Zélandra és Ausztráliába, ezeken a helyeken állományuk egyre szaporodik. Hasonló a helyzet Európában is. Az első madarakat még a XIX. században vitték Angliába díszmadárnak, ahol a megszökött példányok idővel stabil állományt alkottak. 1967-ben már Hollandiában, később pedig Belgiumban és Németországban is megjelentek - írta meg a Felvidék.ma portál.

Egyre terjed Európában a nílusi lúd, agresszivitásával sok vízimadár nem tud versenyezni

Magyarországon is megjelent már

A közelmúltban Magyarországon is megfigyelték a nílusi lúd első költését, 2018-ban például a Hortobágyon is észlelték az országos vadlúdszinkron alkalmával. A faj a többi lúdfajhoz képest meglehetősen erőszakos, olyannyira, hogy ha a gúnárok nem jutnak tojóhoz, képesek más fajok tojóival is párba állni. Ennek eredményeképpen megfigyeltek a természetben vörös ásólúd és kanadai lúd „vegyesházasságokat”, melyek életképes hibridfiókákat eredményeztek. Igen szapora állat: 6-10 sárgásfehér tojását gondosan üli, mindkét szülő részt vesz a nevelésben, és erőszakosan védi az utódokat a ragadozóktól. Ennek is köszönhető, hogy igen sok fióka felnő, megérve az ivarérett kort.

A faj könnyen felismerhető a színéről és a mintázatáról

Teljes hossza 63-73 centiméter, szárnyfesztávolsága 134–154 cm, tömege 2000-2500 gramm. Hosszú lábú madár, a háta barna, hasa és mellkasa világosabb. Feje halvány krémszínű, szeme körül, továbbá a begyközépen szürkétől vörösesbarnáig terjedő színű folttal. Nyakán bozontos tollakat hord. Reptében feltűnőek hatalmas, fehér vállfoltjai. Fénylő zöld szárnytükre van, csőre és lába pedig rózsaszín.

Erőszakkal védi a területét

A költési időszak során különösen agresszív, territóriumot, azaz élőhelyet foglal és onnan elűz minden réceféle madarat. Mivel nem őshonos, agresszív természete miatt pedig negatívan hat a többi vízimadár állományára, nemkívánatos fajnak számít. Az Európai Unióban az elsők között került az inváziós fajok listájára. Agresszív, összeférhetetlen természete miatt kapta a ludak oroszlánja elnevezést. A faj agresszív viselkedését Ján Gúgh szlovákiai ornitológus is megerősítette. Nem sok örömre ad okot ennek a fajnak a megjelenése. Az őshonos fajokkal szemben agresszívan viselkedik és kiszorítja azokat a területükről. Adott esetben a legnagyobb veszélyt a vízimadár-kolóniákra, főleg a sirályfélékre, és a küszvágó csérre jelenti – mondta a szakértő.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás