Genetikai sokféleségének és az európai nemesítésnek köszönhetően ma már számos, magas biomassza-hozamú cirokfajta állítható csatasorba és termelésbe. Ilyen az egyszeri betakarítású (egyvágású) takarmánycirok, a cukorcirok és a biomassza cirok is. Ráadásul a metanizálásra termesztett cirok nem áll versenyben a mezőgazdaságban élelmiszerforrásként hasznosított cirokkal, mivel a cirok biomassza a CIVE (Crops Interspersed for Energy) rendszer része, amelyet két betakarítás között, köztes kultúraként hasznosítanak, amikor a földterület szabad. Infók a cirok alapú metanizálás mellett szóló érvekről.

A Sorghum ID írta meg, miért van jövője a ciroknak a metanizálásban. A globális felmelegedéssel szemben a megújuló energiák nélkülözhetetlenné válnak: lehetővé teszik, hogy részben megszabaduljunk a fosszilis tüzelőanyagoktól, amelyek nagy mennyiségű üvegházhatású gázt (ÜHG) bocsátanak ki. Az európai hatóságok támogatják a megújuló energiák fejlesztését, ami a meglévő vagy tervezett biogázüzemek számára hosszú távon szavatolja a jövedelmezőséget és életképességet.

Biogáz és fermentációs maradék is lehet a cirok termesztésének eredménye - Fotó: Sorghum ID

A jó energiamixen túl az anaerob emésztés (metanizálás) másik erénye a rövid ellátási lánc, amellyel erős társadalmi igényt elégít ki.

Biogáz és fermentációs maradék jön létre

A metanizálás olyan technológia, amely a szerves anyagok mikroorganizmusok által ellenőrzött anaerob környezetben történő lebontásán alapul. Ez a lebontás biogáz és fermentációs maradék termeléséhez vezet.

Az emésztő elhagyásakor a biogáz vízzel telített gázkeverék, amelynek összetétele alapvetően metán CH4 (50-70%) és szén-dioxid (20-50%). A biogáz nettó fűtőértéke (NCV) 5-7 kWh/Nm3. Ezt a megújuló energiát két fő módon lehet felhasználni: égetéssel villamos energia és hő előállítására, üzemanyag előállítására, valamint tisztítást követően a gázhálózatba történő betáplálásra.

A fermentációs maradék pedig az emésztőgőz nedves, részben stabilizált szerves anyagokban gazdag mellékterméke. Leggyakrabban trágyaként használják fel azokban a gazdaságokban, amelyekbe a metanizáló üzemet telepítették.

Kinyert alapanyagok

Keményítő. A cirok egyik bioetanolgyártási felhasználási lehetőségét a szemekből átalakítással kinyert keményítő jelenti. Az Egyesült Államokban a bioetanol előállítása az átalakításon alapul, és a cirok a második leghasználtabb forrás. A növénytestet és az etanolgyártás során keletkezett melléktermékeket az állati takarmányozásban vagy a kapcsolt energiatermelésben (elektromos áram és hó egyszerre történő előállítása) lehet hasznosítani. 

Vízoldékony cukrok. A cirok szárában található vízoldékony cukrok a cukornád feldolgozása során használt ipari eljárásokkal, préseléssel kinyert egyszerű cukrok (szacharóz, glükóz és fruktóz). A kipréselt szárat ezt követően állati takarmányozásban vagy kapcsolt energiatermelésben lehet hasznosítani. Az ebben az eljárásban nem felhasznált szemtermést a humán élelmezésben, az állati takarmányozásban, valamint a keményítő átalakítását követően az etanoltermelésben lehet hasznosítani. Becsléseink szerint, amennyiben sikerül a melléktermékek felhasználást optimalizálni, miközben a bioetanolgyártás marad az elsődleges, akkor a bioetanol előállítása rendkívül versenyképes lehetne a piacon. 

Lignocellulóz. A cirok kiemelten alkalmas a lignocellulóz biomasszára épülő második generációs bioüzemanyagok előállítására. Jelenleg több forgatókönyv is elképzelhető. Egyrészt értékesíteni kell a szemescirok, a cukorcirok vagy a kettős felhasználású, köztes cirokkultúrából származó, rendelkezésre álló fás részeket, másrészt pedig olyan speciális, nagy hozamú biomassza cirkot kell termeszteni nehéz talajés klimatikus körülmények mellett, amelyek a piac számára érdekesebbé teszik ezt a növényt - írták.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás