A Klebsormidium bilatum zöldalga (lásd fotó) hazai talajainkban őshonos faj, és fontos szerepet játszik (ún. pionír szervezet lévén) a leromlott talajok életének „újraindításában”.

A talaj felszínét és a felső talajréteget behálózva ún. biológiai kérget (BSC) alkot. Ez a kéreg megköti a beszivárgó nedvességet, csökkenti annak kilúgozó hatását. Szerves anyaggal dúsítja a talajt, táplálékul szolgál a többi mikroorganizmus és a mezofauna számára.

Klebsormidium bilatum zöldalga

Az AlgaTer kedvező körülmények között jelentős mennyiségben termel különböző, biológiailag is aktív szerves anyagokat. Ezek közül érdemes kiemelni az ún. brasszinoszteroid nevű hormont, amely a növények vegetatív növekedését serkenti; és azokat az ún. exopolimereket, amelyek többek között a talajszemcsék összeragasztásával a talajok szerkezetét képesek javítani.

A brasszinoszteroidok növényekre gyakorolt hatásai sokrétűek:

  • a sejtek megnyúlását és osztódását segítik,
  • növelik a növények ellenállóképességét,
  • elősegítik a tápanyagfelvételt,
  • csökkentik a nehézfém (Cs, Sr) akkumulációt,
  • stimulálják a növényi immunrendszert (levélfoltosodás, gyökérrothadás)

A talajban élő algák szerepe a talajjavításban

  • a degradálódott talajok életének újra indítása,
  • az eróziós veszteségek csökkentése,
  • a talajok szerkezetének javítása.

Mivel indokolhatóak ezek a kedvező, a talajt biológiailag javító jelenségek?

  • A Klebsormidium bilatum talajalga kérget képez a talajban található baktériumokkal, algákkal és gombákkal (BSC)
  • A talajalga a talajfelszínen elszaporodva jelentős mennyiségű különleges aminosav, zsírsav és vitamin tartalmú biomasszát képez 50-100 kg/ha mennyiségben, ami fehérje, lipid és poliszacharid tartalmánál fogva a növények fejlődésére is hatást gyakorol.
  • Az együttélés - BSC - védelmet és tápanyagokat biztosít a talajban élő baktériumoknak, amelyek így képesek sokkal nagyobb sűrűséget elérni, és a sejtek közti kommunikációt is javítja.
  • A sejtek közti kapcsolat kialakítása során nagy víztartalmú bonyolult hálószerűkapcsolat jön létre a sejtek közt, ami védi a mikroorganizmusokat a kiszáradástól és toxikus vegyületektől.
  • Az EPS (exopolimerek) egy része tartalék szénforrásként/energiaforrásként felhasznál-ható tápanyag hiány esetén a mikroorganizmusok és növények számára egyaránt.
  • képes alacsony humusz tartalmú homoktalajokon is elszaporodni, ahol-mint az autotróf, fotoszintetizáló szervezetek-megtelepedve növeli az esszenciális tápanyagtartalmat és fonalas makromorfológia szerveződésével más baktériumok tápanyagául és szaporodási felszínül szolgál.
  • az Algater készítmény a gyenge kötöttségű talajokon is hatásosnak bizonyult (lösz és homoktalaj), de igazolt hatás volt kimutatható csernozjom, barna erdőtalajon és réti talajon is.
Klebsormidium fonalak által bezárt oxigén buborék (Gerbersdorf, 2015)

Az Algater talajalga készítmény a talajok felszínét biológiailag betakarva

  • védelmet nyújt a szélsőséges klímahatásokkal szemben.
  • sokáig megőrzi a vizet a talaj felső rétegében, ami a sorközökben hatásosabb a nagyobb érnyékhatás miatt.
  • lejtős és laza szerkezetű (lösz, homok) talajokon a sorközökben kialakuló vízeróziót jelentősen - akár 50%-kal is – csökkenti, visszatartva a talajszemcséket és az amúgy elfolyó csapadék vizét.

Amennyiben az Algater talajalga készítményt BactoFil B10-el kombinálva juttatjuk ki, akkor a feltalaj vízgazdálkodásában kedvező változások következnek be, ami a vízmegörző képesség további növekedésében tetten érhető.

Rendszeresen bekövetkező felületi eróziónak kitett lösztalajú ültetvény – Dr.Zsigrai, 2021.

A készítmény erózióvédelmi hatása túlnyomórészt a csepperózió és a felületi erózió mértékének csökkentéséből származtatható.

A tenyészidőszakban végzett sorközművelés erózióérzékenységet növelő hatása az Algater talajalgával jelentősen csökkenthető, mivel potenciálisan jobban ellenálló talajfelszín alakítható így ki, mint egy a kezelést követő sorközkezeléssel.

Kedvező környezeti viszonyok folyamatos fennállása hozzájárul a talajrészecskék algafonalakkal történő összekapcsolódásával az erózióvédelmi hatás felerősödéséhez, aminek hátterében a talajfelszíni biofilm fejlődésének kiteljesedése, illetve a felszín alatti talajréteg szerkezetességének, vízbefogadó és vízvezető képességének növekedése áll. (Dr. Zsigrai, 2021.)

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás