Birs- és naspolyafajták – ízletes útmutató a bőség zavarának elkerüléséért
A naspolya igazi ősz végi különlegesség, többet is fogyaszthatnánk értékes gyümölcséből.
A birs pedig mind levesbe főzve, mind süteménybe sütve kiváló és ízletes vitaminforrás.
Birsfajták
Angersi birs. Szeptember végén érő fajta. Gyümölcse alma alakú, középnagy, csészemélyedésénél bordázott, narancssárga. Húsa kemény, kövecses. Fája középerős vagy gyenge növekedésű, szétterülő koronájú. Korán termőre fordul, bőven terem – kezdi az ismertetést a szabadfold.hu Gazdanet rovatának cikke.
Hirdetés
Bereczki birs. Szedésre szeptember végén, október elején érett. Októbertől januárig fogyasztható. Gyümölcse nagy, megnyúlt körte alakú. Húsa fehéressárga, kemény, néha kövecses. Íze édeskés, erősen illatos. Fája középerős növekedésű. Nagyon korán termőre fordul. A környezettel szemben elég igénytelen. A homokon is megterem.
Champion birs. Szeptember végén, október elején szüretelhető. Gyümölcse közepes vagy nagy, körte alakú, enyhén bordázott. Héjszíne zöldessárga. A húsa kemény, illatos. Fája közepesen erős növekedésű.
Konstantinápolyi birs. Szeptember végétől október végéig szedhető. Októbertől januárig fogyasztható. Gyümölcse nagy, gyakran szabálytalan körte alakú. Héja vastag, zsíros, erősen molyhos. Húsa fehéressárga, félkemény, íze savas, gyengén édes, erősen illatos. Jól szállítható és tárolható. Fája erős-középerős növekedésű. Koronája széthajló. Korán termőre fordul. Egészséges, edzett, nagyon jó alkalmazkodóképességű fajta.
Naspolyafajták
Hollandi óriás. Későn érő, a Nottinghami után, november elején-közepén szedhető. Gyümölcse erősen lapított, korong vagy pogácsa alakú. Héja vastag, rágós, gyakran berepedezik. Húsa jó vagy közepes ízű, közepesen leves vagy kissé száraz, szemcsés állományú. Közepes fogyasztási értékű fajta. Koronája középnagy, szétterülő, gyengén elágazó, vesszői vaskosak. Terméskötődése közepes vagy gyenge.
Nottinghami. A Szentesi rózsánál egy-két héttel később, október végén, november elején érik. Karácsonyig fogyasztható. Gyümölcse gömb alakú, változó nagyságú. Héja a napos oldalon fénylő pirosasbarna, árnyékos oldalán zöldesbarna, kocsánya felé haladva erősen molyhos. Húsa meleg barna színű, kellemes zamatú, kevésbé savas és leves. Fája szabályos gömbölyű, félig felfelé törő, sűrű. Középnagy koronát nevel. Rendszeresen és bőven terem.
Szentesi rózsa. Jelenleg a legértékesebb, legjobb naspolyafajtánk. A legkorábban érő fajta: október végén szedhető. Gyümölcse karcsú kúpos, körte formájú. Héja halványzöldes vagy sárgásbarna, megpuhulva szürkésbarna, vékony, finoman molyhos. Gyümölcse repedésre, hegesedésre nem hajlamos. Éretten húsa világos szürkésbarna. Fája jellegzetes. Koronája viszonylag laza, nem sűrű, kissé szétnyíló, vesszői vékonyak, egyenesek. Késői és elhúzódó a virágzása. Rendszeresen és bőven terem.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés