Az egészséges birsalma vagy birskörte sokféleképpen felhasználható. Érdemes a termesztésekor nagyobb figyelmet fordítani rá, mert nemcsak az emberek kedvelik, hanem a kórokozók és az állati kártevők is.

A birsalmafákat rendszere­sen károsítja a birs moní­liás betegsége, a Monilinia (Sclerotinia) linhartiana. Ezt a betegséget magyar tudósról, Linhart Györgyről nevezték el. A fertőzött gyümölcs rothadásnak indul, és megje­lennek rajta a jellegzetes penészpárnák.

A birs leggyakoribb kártevője az almamoly (Cydia pomonella), amelynek hazánkban két nemzedéke van. Az első május közepétől, a második július közepétől rajzik. A keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) is károsítja, ellene is gyakran kell véde­kezni, évenként 3 nemzedéke fejlődik. Lárvaállapotban a gyümölcsfák védett ágrészeiben, a gyepszintben vagy a talaj legfölső rétegében telel. A molyok és a monília nagy vámszedői lehetnek a birstermelőnek.

Sokféle betegség és kártevő támadhatja meg a birsalmát, érdemes hát odafigyelni a növényvédelemre.
 

Ha virágzáskor meleg, párás az idő, akkor a tűzelhalás (Erwinia amylovora) is meg­támadhatja a birsfákat. Legfontosabb a megelőzés, ezért csak teljesen egészséges sza­porítóanyagot ültessünk. Fontos, hogy korán fölismerjük a fertőzést, ezért virágzáskor mindenképpen szemlézzük az ültetvényt, a kórokozó ugyanis az éppen virágzó fákat veszélyezteti. A fertőzés létrejöttéhez legalább 15,6 °C napi középhőmérséklet és nedvesség szükséges. A fertőző anyagot a szél, az eső vagy a rovarok – a méhek is – szállítják a virágokra. A baktérium a bibén keresztül jut be a szövetekbe. Később a rovarszúrások, a szél vagy a jégeső által okozott sebzések nyitnak újabb kapukat, így a levelek és a zsenge hajtások is fertőződhetnek. Fertőzés­kor a virágok vizenyősek lesznek és elfeketednek, a hajtások hervadnak, elszáradnak, a háncsszövet meg­barnul. A vesszőkön, ágakon rákos sebek keletkeznek, amelyekből baktériumnyálka ürül ki, súlyos esetekben ágelhalás, fapusztulás követ­kezik be. Az elszáradt levelek az ágon maradnak.

A fertő­zött növényi részeket azon­nal el kell távolítani és meg­semmisíteni. A vágóeszközt minden vágás után fertőtlenítsük és kezeljük a sebeket. A réztartalmú készítmények: Rézoxiklorid 50 WP, Cham­pion 50 WP megelőző hatá­súak. A tősarjak eltávolítása igen fontos, mert először azokon telepszik meg a kór­okozó.

A rügypattanás időpontjá­ban elsősorban a moníliás gyümölcsrothadás ellen véde­kezzünk réztartalmú készítményekkel. Zöldbimbós álla­potban célszerű megismétel­ni a rezes permetezést. A vi­rágzás idején végzett szerves gombaölő szeres (például kaptán, ditianon típusú készít­mények) permetezés meggá­tolja a virágon keresztül beha­toló gomba tevékenységét.

A gyümölcsrothadás elleni védekezést sziromhullás után is folytatni kell. A molyok rajzásának menetét szexferomon-csapdák­kal kísérhetjük figyelemmel. Az előrejelzéshez használhat­juk a Csalomon feromoncsapda-család tagjait. A vegysze­res védekezést az előrejelzés alapján a kártevő rajzáscsú­csa után 4­6 nappal végez­zük el, amikor a fiatal lárvák már nagy számban megje­lentek. A rovarcsapdákat több időpontban kell kihe­lyezni. Amikor a következő csapdát kirakjuk, akkor az előzőt be kell szedni.

Az almamoly első feromoncsap­dáját májustól július közepé­ig, majd a másodikat szep­tember elejéig tartsuk szem­mel. A keleti gyümölcsmoly csapdáit április közepén, majd június és július elején helyezzük ki, a harmadik csap­dát csak október közepén szedjük be. A permetezést a Calypso 0,3 l/ha-­os dózisával a rajzás erősségétől és időtartamától függően 7­-14 naponta, 2­-3 alkalommal ismételjük. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a permetezés a fiatal tojá­sok (feketefej-állapot előtt) és a fiatal lárvák (L1) ellen irányul. Kitinszintézis-gátló készítménnyel a védekezést közvetlenül a tojásrakás megkezdésekor kezdjük el, elhúzódó rajzás esetén 10­-14 nap múlva ismételjük meg a kezelést.

Forrás: kerteszetesszoleszet.hu

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás