Az Európai Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletet készít elő a keresztszennyeződésekről. 24 antimikrobiális szerről fog szólni a szabály - az antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem prioritást élvez az Európai Unióban (EU). A probléma tovagyűrűzésének korlátozására már számos intézkedést vezettek be.2006-ban az EU betiltotta az antibiotikumok takarmány-adalékanyagként történő használatát a növekedés elősegítésére.

A nem céltakarmányok (akár gyógyszeres, akár más hatóanyagot tartalmazó takarmányok) antimikrobiális szerekkel való keresztszennyeződését az egyik fő problémaként azonosították az AMR kapcsán. Keresztszennyeződés fordulhat elő a takarmány gyártása, feldolgozása, tárolása vagy szállítása során, ha ugyanazt a gyártó- és feldolgozóberendezést, ideértve a mobil keverést, a tárolót vagy a szállítóeszközt használják különböző összetevőket tartalmazó takarmányok előállításához. A gyógyszeres takarmányokról szóló rendelet alkalmazásában a keresztszennyeződés fogalmát kifejezetten a gyógyszeres takarmányban található hatóanyag nyomainak nem céltakarmányba történő átvitelére használják. A nem céltakarmány gyógyszeres takarmányban lévő hatóanyagokkal való szennyeződését el kell kerülni, vagy a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani, de ugyanennek igaznak kellene lennie a nem gyógyszeres takarmányokra vonatkozóan is.

Az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság), hogy az EMA-val (Európai Gyógyszerügynökség) együttműködve értékelje az élelmiszer-termelő állatok takarmányaiban a nem szándékolt keresztszennyeződésből eredő antimikrobiális szerek specifikus koncentrációit, amelyek alatt még nincs jelentős hatásuk az AMR kialakulásában, relevánsak emberi és állati egészség szempontjából, valamint növekedést serkentő hatással bírhatnak. Az értékelést 24 antimikrobiális hatóanyagra vonatkozóan végezték el, és publikálták 2021-ben.

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/4 rendelete rögzíti, hogy Bizottságnak 2023. január 28-ig, a 20. cikknek megfelelően felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat kellett volna elfogadni a rendelet kiegészítésére vonatkozóan, megállapítva a II. mellékletben felsorolt antimikrobiális hatóanyagok tekintetében a nem céltakarmányokban visszamaradó hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeit és a takarmányban lévő hatóanyagokra vonatkozó analitikai módszereket. Ez a határidő nyilvánvalóan tarthatatlanná vált, mert az EFSA szerint a vonatkozó háttértanulmány nem volt kielégítő ahhoz, hogy elfogadják. A helyzet feloldására több lehetőséget is vázoltak, a szakértők többsége viszont azt tartja reálisnak, ha a felső határértéket végül azoknak a tagországoknak a visszajelzései alapján állapítják meg, amelyek már végrehajtották az intézkedéseket.

Úgy tűnik, az Európai Bizottság is el fogja fogadni ezt a javaslatot, és a rendelet egyelőre harmonizált maximális keresztszennyeződési szintet fog meghatározni a gyógyszeres takarmány aktív hatóanyagának 1%-ában. Az elfogadás időpontja 2024. első negyedévére várható.

A rendelettervezet szerint a keresztszennyeződések harmonizált felső szintje a gyógyszeres takarmány hatóanyagának 1%-ában lenne limitálva (Fotó: Pixabay)

A rendelettervezet szerint az antimikrobiális hatóanyagok nem céltakarmányokban való keresztszennyeződésének harmonizált felső szintje a gyógyszeres takarmány hatóanyagának 1%-ában lenne limitálva.

Ezen kívül a tervezet meghatározza a takarmányban található antimikrobiális hatóanyagok kimutatásának analitikai módszereit is.

A tervezetet és mellékleteit angol nyelven ismerhetik meg az érintettek, és 2023. október 12-től 2023. november 9-ig véleményezhetik a Bizottság honlapján keresztül – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás