Érdekes felfedezéssel álltak elő kutatók. Szerintük, nem elég, hogy a helytelen táplálkozással a saját szervezetünket károsítjuk, de még a környezetünk is megsínyli például a túlzott húsfogyasztásunkat. Persze azonnal ötleteket is adtak arra vonatkozóan, hogyan gátoljuk ezeket a káros folyamatokat.

Az már köztudott, hogy a rossz étkezési szokások negatívan befolyásolják az emberi egészséget. Gondoljunk csak a túlzott húsfogyasztásra, a magas zsír- és cukortartalmú ételek túlzásba vitt bevitelére, vagy éppen a gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrendre. Friss kutatások azonban rávilágítottak arra, hogy ezzel nem csak saját szervezetünket sodorjuk nehéz helyzetbe, de a környezetet is veszélyeztetjük.

A FAO sajtóközleményéből kiderül, hogy a teljes értékű gabonákon, a zöldségeken és a gyümölcsökön alapuló étrend sokkal kisebb terhelést jelent a környezetre. Ennek hatására a fenntartható fejlődés témakörébe beépítették az egészséges táplálkozás és a mezőgazdaság kapcsolatát is és ezzel a jövőben sokkal kiemeltebben fognak foglalkozni a szakértők, mint eddig bármikor.

Sőt, már most is több mint 80 országban (köztük hazánkban is) elérhetőek olyan táplálkozással kapcsolatos ajánlások, amelyek tudományosan megalapozottan gyakorlatiasan, az egyes országok szokásaihoz igazodva segítik a helyes táplálkozás elsajátítását az embereknek.

A FAO szerint ez lehet a jövő: sok zöldség, kevés hús az étlapon
 

Sajnálatos módon pont a leginkább érintett, alacsony jövedelmű afrikai országokban foglalkoznak legkevésbé ezzel a témával. Mindösszesen 5 afrikai ország adott ki táplálkozással kapcsolatos ajánlásokat lakosai számára.

Svédországban például a gyökérzöldségek fogyasztására próbálják ösztönözni az embereket a leveles zöldségekkel szemben, de elsősorban a növényi alapú étrend előnyeivel foglalkoznak az ajánlásokban. Brazíliában pedig a fenntarthatóság társadalmi és gazdasági hatásaival is kibővítették az eddigi tanácsokat. valamint a feldolgozott élelmiszerekről próbálják lebeszélni az embereket.

A szakértők viszont kihangsúlyozták: az ajánlások csak abban az esetben érhetnek el pozitív hatást, ha azok beépülnek a szabályozási rendszerbe és a gyakorlatban is használják őket, például a közétkeztetésben.

Íme, néhány alapszabály, ami országtól függetlenül minden embernek megfontolandó lehet:

  • legyen változatos az étrend, kerüljük az egyoldalúságot,
  • próbáljuk meg visszafogni a húsfogyasztást, valamint a tej- és tejtermékeket is csak módjával vegyük magunkhoz,
  • építsük be étrendünkbe a halat és a tengeri eredetű élelmiszereket,
  • kerüljük a magas zsír-, cukor- és koleszterin tartalmú ételeket.

Megosztás

További híreink

500 millió forint támogatás nyerhető ültetvénytelepítésre és gyógynövénytermesztésre

2024.07.10.

Több mint 25 milliárd forint keretösszeggel új pályázati felhívás jelent meg az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására.

A Duna-Tisza köze, Csongrád és Békés lehet az idei év vesztese

2024.07.10.

Az aratásra kedvező a száraz és meleg időjárás, azonban az ország középső területein fokozódik az aszály, és a nyári növényeknek esőre lenne szüksége. A héten kicsi a csapadék esélye, a forróság azonban szombatig csak fokozódik.

Még lehet jelentkezni az “Interaktív innováció és hálózatosodás” című NAK-AKI képzésre

2024.07.10.

A fejlődés mozgatórugói: interaktív innováció és hálózatosodás címmel a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara (NAK) és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) – a nemzeti Közös Agrárpolitika hálózat keretében - újabb tréninget szervez mezőgazdasági szaktanácsadók és erdészeti szakirányítók részére.

Már látszik, mikor érhet véget a trópusi forróság

2024.07.10.

A mostani számítások szerint a július 20-ával kezdődődő hétvégén néhány fokot visszaesik a hőmérséklet, ez azonban csupán azt jelenti majd valószínűleg, hogy 40-ről 30 fok környékére esik vissza.

Végre jövedelmezőbbé válhat a hazai állattenyésztés több banki szakértő szerint is

2024.07.10.

Az élő állatok és állati termékek piacain stabilak az árak, ami kedvezőbb jövedelmezőséget vetít előre.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás