Borászkodik az AI, de van, amit nem hagy(hat)nak rá
Kara Maraden meglehetősen sok szőlőért felelős. A Foley Family Farms nagy amerikai borászati cég szőlészeti igazgatójára több mint 2000 hektár szőlő van rábízva, Kaliforniában és Oregon államban 1000 mérföldön szétszórva. Nyilvánvalóan nem lehet egyszerre mindenhol, de az AI (artificial intelligence – mesterséges intelligencia) technológia révén távolról is ellenőrizheti az egyes szőlőültetvények vízigényét a laptopjáról.
Mire van szükség 300 mérföldnyire?
„Felmegyek az internetre, és megnézem, milyen öntözésre van szükség a 300 mérföldre lévő Santa Barbarában” – mondja Mr. Maraden, aki a San Franciscótól északnyugatra fekvő Napában él.
Míg a szőlők vízigényének megítélése korábban emberi számítás alapján történt, a Foley most a Tule Technologies, a kaliforniai székhelyű öntözési vállalat érzékelőit használja.
Hirdetés
Az érzékelők úgy néznek ki, mint egy miniatűr meteorológiai állomás, a szőlőültetvények mentén helyezték el őket. Mérik a nedvességszintet, a hőmérsékletet, a szélsebességet és más környezeti változókat.
Mindezek az adatok aztán bekerülnek a Tule mesterséges intelligencia szoftverrendszerébe, amelyet arra képeztek ki, hogy kiszámítsa, mennyi nedvesség párolog el mind a talajból, mind a szőlőből különböző időjárási körülmények között.
A mesterséges intelligencia ezután meghatározza, hogy a szőlőknek mennyi öntözésre van szükségük és mikor, és egy alkalmazásértesítésen keresztül tájékoztatja a szőlőültetvény-kezelőket.
„Az adatok azonban segítenek abban, hogy tájékozott döntéseket hozzunk, a tudományra, és nem csupán érzésekre alapozva. Az érzések nem rosszak, de szeretjük az adatokat használni - teszi hozzá Maraden.”
23 különböző márkanéven gyártanak amerikai borokat
A Foley Family Farms és a hasonló nevű testvércég, a Foley Family Wines 23 különböző márkanéven gyárt amerikai borokat. Kate Maraden azt mondja, hogy az AI öntözőérzékelők „javították a szőlő minőségét és konzisztenciáját”.
Tom Shapland, a Tule vezérigazgatója szerint az érzékelők másik előnye, hogy segíthetnek leküzdeni a munkaerőhiányt. „A mesterséges intelligencia a hét minden napján, 24 órában figyel a szőlőben.”
A Tule egy mesterséges intelligencia alapú alkalmazást is készít Tule Vision néven, amely képes meghatározni a szőlőtőkék vízigényét, miután az emberi felhasználó néhány perces videót rögzít róluk. A mesterséges intelligencia több száz képpel készít a szőlőről, változó vízigény esetén.
A mesterséges intelligencia által működtetett szőlőültetvény-felügyeleti berendezések további szállítói közé tartozik az amerikai technológiai óriás, a Cisco, valamint a kisebb cégek, a Ceres Imaging és a Bloomfield AI.
A borkészítésre szánt szőlőt betakarítása után beviszik a pincészetbe erjesztésre. Az AI itt is bekapcsolódik.
248 millió amerikai borfogyasztó ízpreferenciáját tartalmazó adatbázis
A kaliforniai székhelyű Tastry technológiai cég mesterséges intelligenciára épülő alkalmazást készít, amely segít a borászoknak olyan bor készítésében, amelyet sok fogyasztó szeretni fog. A szoftver ezt úgy teszi, hogy elemzi a bor kémiai összetételét, és gyorsan összehasonlítja azt egy 248 millió amerikai borfogyasztó ízpreferenciáját tartalmazó adatbázissal.
Íztesztek mindenre, a bor cukorszintjétől a savasságig és a tanninokig. Ez utóbbiak keserű és fanyar hatású vegyületek, amelyek a szőlő héjából, magjából és szárából származnak.
Addig változtatják az arányt, míg el nem érik a népszerű ízprofilt
Az ötlet az, hogy a Tastry segíthet a borászoknak abban, hogy számos alapborból jobban összekeverjék a végső borokat, mindegyik százalékos arányát addig változtatva, amíg el nem érik a népszerű ízprofilt.
Alexandre Remy, az Atlas Wine Company, egy kaliforniai székhelyű bormárka ügyvezető partnere és borásza a Tastryt „GPS-rendszerként” írja le.
„Ha el akarom készíteni a vörös házasításomat, 10 különböző szőlőültetvény közül választok” – mondja Remy. „Ez az a hely, ahol a mesterséges intelligencia igazán tündököl. Segít meghatározni a célomat, hogy fiatalabb közönséget akarok-e megszólítani, vagy esetleg olyan tömeget, amely egy versenytárs borát részesíti előnyben.”„Bevihetem a paramétereimet a rendszerbe, és ez alapján javaslatokat fog adni.”
Monika Christmann a borászat – a borkészítés tudományának – professzora a németországi Hochschule Geisenheim Egyetemen. Azt mondja, hogy a nagy volumenű borászatok, amelyeknek évről évre egységességre van szükségük, különösen hasznosnak találhatják az AI-t.
Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a bor különböző összetevői közötti kölcsönhatást nehéz megjósolni, és az AI még nem érti teljesen.
Tönkreteszi a kézművességet
A borhagyományőrök számára az AI használata a borkészítésben, legyen szó a szőlőültetvényről vagy a pincészetről, káosz. Azzal érvelnek, hogy tönkreteszi azt a kézművességet, amely a bort olyan különlegessé tudja tenni.
„Egyetlen algoritmus sem képes igazán megérteni az éghajlat, a talaj és a szőlőfajták közötti összetett kölcsönhatást, amely a bor finomságát és karakterét adja” – mondja Jonathan Kleeman, a Tom Sellers Story Group brit éttermi üzletág sommelier-jeinek vezetője.
„Nem tudja értékelni az egyensúly, a szerkezet és az aroma esztétikáját sem, amely megkülönbözteti a kivételes évjáratot. A bor ásványosságról, savasságról vagy gyümölcsösségről beszél egy gép számára. Az igazi borászok az ízlelésükben bíznak, nem a processzorokban.”
Tom Ashworth, a Yapp Brothers borkereskedő vezérigazgatója azt mondja, hogy ha bort készítene, nem használna mesterséges intelligenciát.
„Az, hogy a borász milyen mértékben engedi át a mesterséges intelligenciát a döntéshozatalban – több száz éves tapasztalat helyett –, azt hiszem, a terület kockázati étvágyától és magának az AI-nek a pontosságától függ.
Segít, nem helyettesít!
„Jelenleg nem adnám át a döntéshozatalt a borkészítés kulcsfontosságú folyamatairól az AI-nak, mint ahogy azt sem, hogy az AI felügyelet nélkül vezesse az ügyfélszolgálatokat.”
Visszatérve Kaliforniába, Kate Maraden azt állítja, hogy a mesterséges intelligencia az emberi borászok megsegítéséről szól, és nem helyettesíti őket.
„A mesterséges intelligencia valójában arról szól [a borban], hogy a tudományon alapuló tájékozottabb döntéseket tudjunk hozni.”
(Forrás: bbc.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 88 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés