Kara Maraden meglehetősen sok szőlőért felelős. A Foley Family Farms nagy amerikai borászati ​​cég szőlészeti igazgatójára több mint 2000 hektár szőlő van rábízva, Kaliforniában és Oregon államban 1000 mérföldön szétszórva. Nyilvánvalóan nem lehet egyszerre mindenhol, de az AI (artificial intelligence – mesterséges intelligencia) technológia révén távolról is ellenőrizheti az egyes szőlőültetvények vízigényét a laptopjáról.

Mire van szükség 300 mérföldnyire?

„Felmegyek az internetre, és megnézem, milyen öntözésre van szükség a 300 mérföldre lévő Santa Barbarában” – mondja Mr. Maraden, aki a San Franciscótól északnyugatra fekvő Napában él.

Míg a szőlők vízigényének megítélése korábban emberi számítás alapján történt, a Foley most a Tule Technologies, a kaliforniai székhelyű öntözési vállalat érzékelőit használja.

Kate Maraden azt mondja, hogy az AI öntözőérzékelők „javították a szőlő minőségét és konzisztenciáját”. (Fotó: Pixabay)

Az érzékelők úgy néznek ki, mint egy miniatűr meteorológiai állomás, a szőlőültetvények mentén helyezték el őket. Mérik a nedvességszintet, a hőmérsékletet, a szélsebességet és más környezeti változókat.

Mindezek az adatok aztán bekerülnek a Tule mesterséges intelligencia szoftverrendszerébe, amelyet arra képeztek ki, hogy kiszámítsa, mennyi nedvesség párolog el mind a talajból, mind a szőlőből különböző időjárási körülmények között.

A mesterséges intelligencia ezután meghatározza, hogy a szőlőknek mennyi öntözésre van szükségük és mikor, és egy alkalmazásértesítésen keresztül tájékoztatja a szőlőültetvény-kezelőket.

„Az adatok azonban segítenek abban, hogy tájékozott döntéseket hozzunk, a tudományra, és nem csupán érzésekre alapozva. Az érzések nem rosszak, de szeretjük az adatokat használni - teszi hozzá Maraden.”

23 különböző márkanéven gyártanak amerikai borokat

A Foley Family Farms és a hasonló nevű testvércég, a Foley Family Wines 23 különböző márkanéven gyárt amerikai borokat. Kate Maraden azt mondja, hogy az AI öntözőérzékelők „javították a szőlő minőségét és konzisztenciáját”.

Tom Shapland, a Tule vezérigazgatója szerint az érzékelők másik előnye, hogy segíthetnek leküzdeni a munkaerőhiányt. „A mesterséges intelligencia a hét minden napján, 24 órában figyel a szőlőben.”

A Tule egy mesterséges intelligencia alapú alkalmazást is készít Tule Vision néven, amely képes meghatározni a szőlőtőkék vízigényét, miután az emberi felhasználó néhány perces videót rögzít róluk. A mesterséges intelligencia több száz képpel készít a szőlőről, változó vízigény esetén.

A mesterséges intelligencia által működtetett szőlőültetvény-felügyeleti berendezések további szállítói közé tartozik az amerikai technológiai óriás, a Cisco, valamint a kisebb cégek, a Ceres Imaging és a Bloomfield AI.

A borkészítésre szánt szőlőt betakarítása után beviszik a pincészetbe erjesztésre. Az AI itt is bekapcsolódik.

248 millió amerikai borfogyasztó ízpreferenciáját tartalmazó adatbázis

A kaliforniai székhelyű Tastry technológiai cég mesterséges intelligenciára épülő alkalmazást készít, amely segít a borászoknak olyan bor készítésében, amelyet sok fogyasztó szeretni fog. A szoftver ezt úgy teszi, hogy elemzi a bor kémiai összetételét, és gyorsan összehasonlítja azt egy 248 millió amerikai borfogyasztó ízpreferenciáját tartalmazó adatbázissal.

Íztesztek mindenre, a bor cukorszintjétől a savasságig és a tanninokig. Ez utóbbiak keserű és fanyar hatású vegyületek, amelyek a szőlő héjából, magjából és szárából származnak.

Addig változtatják az arányt, míg el nem érik a népszerű ízprofilt

Az ötlet az, hogy a Tastry segíthet a borászoknak abban, hogy számos alapborból jobban összekeverjék a végső borokat, mindegyik százalékos arányát addig változtatva, amíg el nem érik a népszerű ízprofilt.

Alexandre Remy, az Atlas Wine Company, egy kaliforniai székhelyű bormárka ügyvezető partnere és borásza a Tastryt „GPS-rendszerként” írja le.

„Ha el akarom készíteni a vörös házasításomat, 10 különböző szőlőültetvény közül választok” – mondja Remy. „Ez az a hely, ahol a mesterséges intelligencia igazán tündököl. Segít meghatározni a célomat, hogy fiatalabb közönséget akarok-e megszólítani, vagy esetleg olyan tömeget, amely egy versenytárs borát részesíti előnyben.”„Bevihetem a paramétereimet a rendszerbe, és ez alapján javaslatokat fog adni.”

Monika Christmann a borászat – a borkészítés tudományának – professzora a németországi Hochschule Geisenheim Egyetemen. Azt mondja, hogy a nagy volumenű borászatok, amelyeknek évről évre egységességre van szükségük, különösen hasznosnak találhatják az AI-t.

Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a bor különböző összetevői közötti kölcsönhatást nehéz megjósolni, és az AI még nem érti teljesen.

Tönkreteszi a kézművességet

A borhagyományőrök számára az AI használata a borkészítésben, legyen szó a szőlőültetvényről vagy a pincészetről, káosz. Azzal érvelnek, hogy tönkreteszi azt a kézművességet, amely a bort olyan különlegessé tudja tenni.

„Egyetlen algoritmus sem képes igazán megérteni az éghajlat, a talaj és a szőlőfajták közötti összetett kölcsönhatást, amely a bor finomságát és karakterét adja” – mondja Jonathan Kleeman, a Tom Sellers Story Group brit éttermi üzletág sommelier-jeinek vezetője.

„Nem tudja értékelni az egyensúly, a szerkezet és az aroma esztétikáját sem, amely megkülönbözteti a kivételes évjáratot. A bor ásványosságról, savasságról vagy gyümölcsösségről beszél egy gép számára. Az igazi borászok az ízlelésükben bíznak, nem a processzorokban.”

Tom Ashworth, a Yapp Brothers borkereskedő vezérigazgatója azt mondja, hogy ha bort készítene, nem használna mesterséges intelligenciát.

„Az, hogy a borász milyen mértékben engedi át a mesterséges intelligenciát a döntéshozatalban – több száz éves tapasztalat helyett –, azt hiszem, a terület kockázati étvágyától és magának az AI-nek a pontosságától függ.

Segít, nem helyettesít!

„Jelenleg nem adnám át a döntéshozatalt a borkészítés kulcsfontosságú folyamatairól az AI-nak, mint ahogy azt sem, hogy az AI felügyelet nélkül vezesse az ügyfélszolgálatokat.”

Visszatérve Kaliforniába, Kate  Maraden azt állítja, hogy a mesterséges intelligencia az emberi borászok megsegítéséről szól, és nem helyettesíti őket.

„A mesterséges intelligencia valójában arról szól [a borban], hogy a tudományon alapuló tájékozottabb döntéseket tudjunk hozni.”

(Forrás: bbc.com

Megosztás

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás