Valódi gazda-érdekképviseletet, stabil és kiszámítható jogi környezetet és több területre kiterjedő védelmet kérnek a kormánytól a hazai gazdák és méhészek. Céljaik elérése érdekében 2024. március 9-től 11-ig tüntetést tartottak Budapesten. Vasárnap 14 óra környékén gyűltek össze a gazdák Budapesten, de valamivel a kezdés előtt mindössze 30 ember és egy traktor várakozott egy Népligethez közeli parkolóban. Bár a szervezők azt szerették volna, hogy a traktorral együtt vonuljanak át a Parlamenthez, a jármű erre nem kapott engedélyt.

Háromnapos tüntetést hirdettek az elmúlt hétvégére a fővárosba a gazdák és a méhészek, aminek tetőpontjaként vasárnap traktorokkal tervezték megszállni a belvárost. A második nap eseményeiről a helyszínről tudósított az Index, ezt az anyagot szemléztük. A demonstrálók nem sokkal 14 óra után indultak el a Parlamenthez, a vonulást követően körülbelül 100 ember gyűlt össze az idősebb Antall József rakparton.

Háromnapos tüntetést hirdettek a múlt hétvégére a fővárosba a gazdák és a méhészek - Fotó: Marjai János / MTI, Archív

Ezeket mondták a megszólalók:

Délután négy órától elkezdődtek a beszédek, elsőként Kernbaum Anita szólalt fel, azzal kezdte: ágazattól függetlenül nagy a baj. „Azt látjuk, hogy a munkánk nem ér semmit. Tisztességesen dolgozunk, év végén mégis üres a számlánk. (...) Évről évre rengeteg veszteség ér minket, de nincs érdekképviseletünk. A mai tüntetésre meghívtam a MAGOSZ-t (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) is, de nincsenek itt, mert csak a saját érdekeiket képviselik” – fogalmazott. Felszólalása végén kitért arra, hogy a fenti okok miatt a fiataloknak nem vonzó az agrárium, sok szülő is csak óvná attól a gyerekét.

Szarka Tamás a méhészek nevében arról beszélt: „Mi itt mindannyian a természetnek szenteltük az életünket, ebből szeretnénk megélni. Gyerekkorom óta erre készültem, és most, hogy végre csinálhatnám, ilyen körülmények fogadnak” – mondta, kiemelve, hogy álláspontja szerint tavasszal nemcsak az ukrán méz, de a gabona importját is engedélyezni fogják, noha ezeknek a termékeknek a minősége silány.

Ezzel nem tudunk és nem is akarunk versenyezni. (...) Jelenleg úgy érzem, átvertek, rászedtek minket. De küzdeni kell, főként azért, hogy a magyar gazdáknak ne kelljen akkumulátorgyárban dolgozni – fogalmazott. Végül kijelentette azt is: „ez nem politikai esemény. Megkerestek politikusok bennünket, de csak azt engedtük ide, aki megígérte, hogy meg sem említi a pártját”.

Ezt követően Fackelmann István tanyagazda szólalt fel. Az Ásotthalom környékéről érkező férfi beszédében az élelmiszer-pazarlás megfékezésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta továbbá, hogy „a vízgazdálkodás pocsék, a termőföldek rossz állapotban vannak”. „Normálisnak veszik, hogy mindent megmérgezünk” – mutatott rá.

Bencze János jobbikos országgyűlési képviselő folytatta a sort. Köszönetet mondott a Kernbaum házaspárnak, hogy megszervezték a mai tüntetést. „Azért vágtak neki egy lehetetlen feladatnak, hogy felhívják a figyelmet a problémákra” – jelezte, hozzátéve, hogy noha sokan felhozták, „miért nincsenek traktorok”, a válasz egyszerű.

Pénzt kérnének azért, hogy behajthassanak, hogy tüntethessenek. Milyen ország ez? – kérdezte.

A tüntetés háttere

A tüntetést azért hozták tető alá, mert – az egyik szervező, Kernbaum Anita somogyi gazdálkodó szerint – a kis- és közepes vállalkozásoknak egyre nagyobb kihívást jelent már csak az is, hogy talpon maradjanak, a gazdák végső elkeseredettségükben döntöttek úgy, hogy utcára vonulnak. Sokuk Kernbaum szerint felélte a tartalékai nagy részét, és az átlagos terméssel számolva az idei év is veszteséges lesz számukra, mivel a felvásárlási árak alacsonyak, a költségek pedig folyamatosan emelkednek.

 „A támogatások kiszámíthatatlansága tovább súlyosbítja a helyzetet. Az érdekvédelmi szervezetek nem tesznek megfelelőt az érintettekért, ezért most a gazdák és méhészek közös erővel kell kiállnunk a jogainkért és a megélhetésünkért” – nyilatkozta korábban a szervező. A gazdák egy 12 pontos követelési listát is összeállítottak. 

A tüntetők Nagy István agrárminiszterrel akartak találkozni az Országháznál, de az Országos Méhészeti Egyesület vagy a Mézkiszerelő Üzem vezetőivel is szívesen egyeztetnének. Maga az agrárminiszter a tüntetők aggályaival kapcsolatban korábban azt mondta, hogy a magyar gazdák nagyon jól tudják, hogy a kormány mellettük áll, korábban nem látott mértékű pénzügyi források kifizetésével, kamattámogatott hitelekkel és az adminisztrációs terhek csökkentésével segíti őket.

A tüntetők 12 követelése:

  • Alulról szerveződő, valódi gazda-érdekképviselet.
  • Moratórium a végrehajtás alá került mezőgazdasági cégeknek.
  • A kötelező agrárgazdasági kamarai tagság azonnali eltörlése.
  • A magyar piac védelme az ukrán méztől.
  • Szigorú ellenőrzést és büntetést a mézhamisítóknak.
  • Mezőgazdaságunk vámokkal történő védelme.
  • Minden mezőgazdasági terményre fordított áfát.
  • A vontatmányok kötelező biztosításának megszüntetése.
  • A támogatási rendszer teljes reformja.
  • Stabil és kiszámítható jogi környezet.
  • A kataszter-összevonás és művelésiág-váltás ingyenessé tétele.
  • A Gazdakártya felhasználható keretének bővítése.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás