Hirdetés
Bővül a piac: egyre több nyúlhús kerül az asztalra
Világszerte évi közel 3 százalékkal nő a nyúlhús fogyasztása. Ebből a magyarok is részesülnek, de a hazai termékek döntő többsége egyelőre az exportpiacokra kerül. A nyúlhús iránti növekvő fogyasztói igény az elkövetkező években várhatóan tovább nő majd. Az előremutatások alapján a piac 2017 és 2025 között 2,3 százalékkal növekszik, 2025-re pedig eléri az 1,8 millió tonnát. Anyagunkból kiderül, hogy néz ki a nyúlhús világpiaca.
Az Agrárszektor írta meg, hogy a nyúl- és mezei nyúlhús fogyasztása 2017-ben 1,5 millió tonna volt, ez 2,9 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A teljes fogyasztás 2007 és 2017 között évente átlagosan 2,8 százalékkal emelkedett - idézik a New Food Magazine-t. Eszerint az elmúlt 10 évben a globális nyúlpiac által előállított érték éves szinten 4 százalékos bővülést mutatott.
A legnagyobb nyúlhús-fogyasztás Kínában volt, ők 925 ezer tonnát ettek meg. Ez a teljes világfogyasztás nagyjából 62 százalékát jelenti. A legjelentősebb nyúlhús-előállító is Kína, a világ termelésének 63 százalékával, ami 932 ezer tonna. Kína hatszor annyi nyulat eszik, mint a fogyasztásban második helyen álló Korea, ahol annyi nyulat állítanak elő, amennyit meg is esznek (154 ezer tonna). A harmadik legnagyobb tapsifüles-fogyasztó Spanyolország 57 ezer tonnával.
Hirdetés
Jelentősebb elmozdulás történt a magyarországi nyúlkeresletben
A nagyüzemi nyúltartás mintegy 7 százalékkal bővült az elmúlt évben. Az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a kereskedőknek a vágóhidak. A termelés túlnyomó többsége exportra kerül, a hazai fogyasztás alig 1-2 százalékot tesz ki. A legnagyobb felvásárlók közé Svájc, Németország és Olaszország tartozik.
Kapcsolódó: segített a nyúlhúsfogyasztás emelkedésében a kampány
Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint nagyot nőtt a hazai kereslet a nyúlhúsra. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szervezet 3 évvel ezelőtt az Agrárminisztériummal és az Agrármarketing Centrummal közös fogyasztásösztönző kampányt indított. Az elmúlt években sikerült elérni, hogy a legtöbb hazai áruházlánc kínálatában megjelent a nyúlhús, ami a boltok polcain napi fogyasztási cikként elérhető. A termelés jelentős része ma még exportra kerül, a hazai fogyasztás alig 1-2 százalékot tesz ki. A szakember szerint ezt az arányt a következő években 4-5 százalékra lehetne növelni.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés