Búbos vöcsök és csuka tartott csúcstalálkozót Hollandiában. A ragadozóhal és a vízimadár randevújáról videó is készült, amelyben egy igazi „róka fogta csuka” helyzet látható. Az egyébként kisebb halakra specializálódott, rendkívül ügyesen búvárkodó madarat egy termetes csuka szemelte ki magának. Ám melléfogott, túl nagy falat volt a számára, és ezt a hal egyik szeme bánta. A madár végül élve megúszta a kalandot, de valószínűleg ő is megsérült a tűhegyes fogak sebzésétől.

A Turista Magazin számolt be róla, hogy a népi megfigyelések szerint a csukanász február 24-én, Jégtörő Mátyás napján veszi kezdetét. A nőstények sekély parti vizek, vagy elöntött rétek növényeire, esetenként nádtorzsákra ikráznak. A 2,5 - 3 milliméter átmérőjű, ragadós ikrákból 10-30 nap múlva kikelő lárvák 12–13 milliméteresen kezdenek aktívan táplálkozni. Eleinte főként kerekesférgeket fogyasztanak. A vízi növényzet sűrűjében bujkáló csukaivadékok 20 milliméteresen térnek át ragadozó életmódra. A táplálékuk között a halakon kívül rákok, puhatestűek és rovarlárvák is szerepelnek.

Búbos vöcsökre támadt a csuka, de elég rosszul jött ki a találkozóból - képünk illusztráció

Így vadászik a csuka

Ahogy nőnek, egyre nagyobb zsákmányokat, elsősorban keszegeket és kárászokat szemelnek ki maguknak, és a kannibalizmus is előfordul náluk. A zsákmánya elejtéséhez kiváló látását használja, az áldozatot pedig mindig egészben, fejjel előre nyeli le. Ehhez gyakran addig forgatja ide-oda a zsákmányhalat, amíg az a számára megfelelő helyzetbe nem kerül. Erre azért van szüksége, nehogy megakadjanak a torkán a hal úszósugarai, amelyek felmerednének, ha a farkánál fogva próbálná lenyelni. A legnagyobb csukák testhossza akár az 1 métert, testtömege a 25 kilogrammot is elérheti.

A búbos vöcsök

A búbos vöcsök elsősorban kisebb halakkal, ízeltlábúakkal, kétéltűekkel táplálkozik, olykor étrendjét növényi részek egészítik ki. Táplálékát a víz alá bukva szerzi meg, ahol levegővétel nélkül akár 30-60 másodpercet is eltölthet. Kiváló úszó, úszóhártyás lábainak ujjait karélyos oldallemezek is segítik. Ezek szarulebenyekből állnak, amelyek visszacsapódnak, hogy visszafele mozgáskor a legkisebb ellenállást tanúsítsák. Félénk madár, leginkább lebukva menekül ellenfelei elől. Röpte jellegzetes, nyakát mereven előrenyújtja, szárnyaival pedig rendkívüli intenzitással és sebességgel verdes. Csak a vízfelszínről tud felemelkedni. Hangadása változatos. A hidegebb területeken, így a Kárpát-medencében is rövidtávú vonuló, de olykor áttelelhet. Nyugat-Európában állandó madár. Az európai madarak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában telelnek át - írta a madárról a Wikipedia.

A csuka és a búbos vöcsök közötti találkozó videóját itt lehet megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=yaEbiXroAxw
Csukatámadás Hollandiában

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás