Az új Közös Agrárpolitika rendszerében még mindig rengeteg kérdéses - és változó - szabály nehezíti a gazdálkodók munkavégzését, azonban az biztos, hogy az Agro-Ökológiai Programban (AÖP) vállalt gyakorlatokban jelentési kötelezettségeik is keletkeztek. Amennyiben a gazdálkodó teljesíti a választott gyakorlatokat, de elfelejti azokat jelenteni, akkor nem teljesítettnek minősülnek. Ezzel pedig elbukja a támogatást!

A Növénydoktor szakértői összeszedték, miket szükséges jelenteni az egységes kérelem adatváltozás felületén, Agro-Ökológiai Program vállalások esetén. Ezt a gyűjtést szemléztük.

Az Agro-Ökológiai Programban (AÖP) vállalt gyakorlatokban jelentési kötelezettségek is vannak, amennyiben a gazdálkodó teljesíti a választott gyakorlatokat, de elfelejti azokat jelenteni, akkor nem teljesítettnek minősülnek - Fotó: Magro.hu, CSZS, Ócsa

A jelentéskötelezett tevékenységek az alábbiak:

  • Mikrobiológiai készítmények kijuttatása (szántóföldi és ültetvényes vállalás esetén is)
  • Talaj- és növénykondicionáló szerek, nitrogénmegkötő készítmények kijuttatása (szántóföldi és ültetvényes vállalás esetén is) – amennyiben az engedély okirat több alkalmas kijuttatást ír elő, így azzal összhangban többször kell jelenteni (mindegyik kijuttatást)!
  • Biológiai ágensek kihelyezése ültetvényekben
  • Forgatás nélküli talajművelés gyakorlat választása esetén minden elvégzett talajmunkát
  • Szilárd vagy folyékony karbamid tartalmú műtrágya kijuttatása (szántóföldi és ültetvényes vállalás esetén is)
  • Talajtakarás szántóterületeken AÖP vállalás esetén (nem a feltételesség kötelező talajtakarását!) a takarónövény elvetését és beforgatását is jelenteni kell.
  • A kaszálások megvalósulását az extenzív gyepek évi legalább egyszeri kaszálás gyakorlat vállalása esetén jelenteni kell, minden táblán.
  • A kaszálás alternáló kaszálás használatával gyakorlat esetén minden kaszálást jelenteni kell (mindegyiket alternáló kaszával kell elvégezni!), mobilgazdás georeferált fotó hozzárendelésével külön a NATURA 2000 gyepeken is (külön földhasználati kategóriának minősülnek a nem naturás gyepektől).
  • Sorköztakaró egyéves növény vetését és beforgatását, ha ültetvényben ezt a gyakorlatot választották.
  • Ha az évelő/gyepes talajtakarást választották ültetvényben, és idén telepítették a sorköztakarót, akkor annak május 1-ig meg kellett történnie, és ezt jelenteni kellett.

A felsorolt tevékenységeket tehát nem elég megvalósítani, hanem a megvalósítást követő 15 napon belül jelenteni is kell - írták.

Erről szól a program

Azt a NAK foglalta össze, hogy Agro-Ökológiai Program (AÖP), amelynek célja a környezeti és természeti értékek megőrzése. A talaj, a felszíni és felszín alatti vizek, illetve az élővilág megőrzése érdekében tett vállalások alapján igényelhető támogatást az egységes kérelmek benyújtásakor évente tudja majd kérelmezni a gazdálkodó, választva az egyes eltérő földhasználati kategóriákra a jogszabályban felsorolt gyakorlatok közül (nem kizárólagosan a kiajánlásban tett ajánlások közül). Az AÖP választható előírások teljes listája és a pontszámok a cikk alján találhatóak. Az igényléskor hasznosítási módonként minimum kettő pont értékben kell majd előírásokat választania.

Megosztás

További híreink

Egyszerűsített pályázat indul a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatására

2024.10.18.

Hamarosan megjelenik a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás