A ma embere, aki autóban és íróasztal mellett él, el sem tudja képzelni, hogy 14 kilométert gyalogoljon csak azért, hogy 10–20 liter tejet és némi zöldséget eladjon a piacon. Azt sem tudjuk már, milyen teljesítmény a semmire – vagyis 6 hold homokra – felépíteni egy virágzó, 90 hektáros gazdaságot. A Göbölyös család gazdasága ilyen: védjegyes burgonyájukat máig előszeretettel vásárolják a Kecskemét környékiek. A széles családi összefogásban működő vállalkozásban minden felnőtt tag egy irányba húzza a közös szekeret.

Az Agrárágazat riportját szemléztük. Eszerint Göbölyös Károly és felesége, Edit a 90-es évek legelején, többé-kevésbé kényszerből fogott bele a gazdálkodásba. 

Göbölyös Károly a szaktanácsadás és az agrárdigitalizáció megismertetése területén is aktív - Fotó: Magro.hu, CSZS, Szolnok
Göbölyös Károly a szaktanácsadás és az agrárdigitalizáció megismertetése területén is aktív - Fotó: Magro.hu, CSZS, Szolnok

A szüleim idősek voltak, betegeskedtek: hiába kezdtünk építkezni a feleségemmel a faluban, itt kellett lennünk, a tanyán. Ha már itt kell lennünk, hát itt voltunk, és végül itt ragadtunk. A gyerekek születése után már Edit sem ment vissza a munkahelyére – fejti fel a történet első szálait Göbölyös Károly. Szülei is gazdálkodtak, de csak úgy, mint a késő Kádár-rendszerben a legtöbb vidéki: pár holdas kis földjükön 2-3 tehén, ló, szőlő, gyümölcs, paprika és burgonya volt. 

De látja, ez is elegendő volt akkoriban hozzá, hogy tisztességgel megéljenek, felneveljenek, iskoláztassanak három gyereket – teszi hozzá a ma már nagyapaként visszatekintő gazdaságalapító. 

A kulcs a munka: keményen kellett dolgozni. Én szolgáltatóként dolgoztam a környékbeli gazdáknak úgy, hogy ez után a munka után fogtunk neki a saját feladatunknak. A házakat kalákában építettük, mindenki számíthatott a tanyasi közösségre, és ezek az erős kötelékek máig megmaradtak. Például pár éve elszabadult az egyik gazdaságban egy bika: nem kellett hozzá 20 perc se, tucatjával gyűltek össze a helybeliek, hogy segítsenek befogni és hazavinni - mondta.

A régi időkben így volt 

Akkoriban még nem volt ennyi import, nem voltak ilyen gyengék a termelői árak, sokkal nagyobb volt a gazdák biztonsága. Január elején tudtam, hogy mennyiért fogom majd leadni a disznót a vágóhídon decemberben. Egy falka disznóért, 60-70 hízóért megvehettem egy új MTZ-t. Szóval akkor még bele mertünk vágni a gazdaság fejlesztésébe, növelésébe – mutatott rá Göbölyös Károly. 

A család három évtized alatt saját erőből 3-ról 90 hektárra növelte a gazdaság földterületét. Az ifjabbik Göbölyös Károly elmondása szerint a hagyományos szántóföldi növények, árpa, búza, kukorica, lucerna mellett ma is az egyik húzótermékük a burgonya. 

A vetésforgótól függően 10–15 hektáron termesztjük. Ez az egyik legismertebb terméke a tanyagazdaságnak, a Gömbi Burgonya, amely védjeggyel ellátott, a környéken a minősége révén nagyon ismert, szeretik, vásárolják az emberek – veszi át a szót az alapító fia. Érdekesség, hogy az ellátási lánc szinte minden szegmensében árulják burgonyájukat: a nagykereskedőtől egészen a fogyasztóig. Kedden és pénteken szállítanak ki a vevőknek.

Fontos ügyelni az egészségre és a környezetre

A burgonyatermesztés a mai, extrém változékony piaci és időjárási viszonyokat teremtő időszakban nem mindig könnyű - folytatta. Csak a szaporítóanyag, a fémzárolt vetőburgonya belekerül több mint 1 millió forintba is hektáronként. Ha hozzáveszem az öntözést, ami nélkül ezen a vidéken nem lehetne ezt a vízigényes kultúrát eredményesen termeszteni és ha hozzászámolom az inputanyagokat, a növényvédelmet, akkor egy hektár önköltsége a mai árak mellett eléri a 2 millió forintot. 

Úgyhogy kell az a 25–30 tonnás hektáronkénti átlaghozam ahhoz, hogy megérje, de ez nálunk a normál évjáratokban szerencsére megvan – összegezte a gazdaság agrármérnök végzettséggel is bíró tagja. 

A burgonyatermesztés technológiája

A technológia itt sem tér el a hagyományostól: a gazdaságban a műveletek gépesítve vannak az ültetéstől a manipulálási folyamatok végéig. Az okszerűen végzett növényvédelemnek köszönhetően a kémiai anyagokat minimális mértékben használják a termelés során, ügyelve az egészség védelmére és a környezetterhelés csökkentésére. Göbölyösék egyébként, szemben a burgonyatermesztés „beugró” szereplőivel, inkább a késői fajtákra koncentrálnak. 

Miután nőtt a burgonya termelői ára, most sokan megint belevágtak. Félő, hogy csalódni fognak, ha a mostanában rendkívül szeszélyes termelői és felvásárlói árak, az emelkedő költségek vagy az időjárás keresztülhúzza a számításaikat, és rossz lehet a termés minősége vagy kevés a mennyisége – figyelmeztetett az agrár-szaktanácsadóként is dolgozó szakember.

Több tevékenység a gyenge talajokon

A Göbölyös családi gazdaság portfóliója egyben támogatja a vállalkozás stabilitását is. Eleve az állandó, régi és újabb vásárlók jelentette vevőkör biztosítja, hogy kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a piaci dömpingnek. Másrészt a sokféleség, a több lábon állás, mint minden más diverz vetésszerkezetű gazdaságban, nálunk is erősíti a stabilitást: olyan ritkán van, hogy minden jól vagy rosszul menne a szezonban. Egyébként pedig ezen a 10 aranykorona alatti minőségű talajon, öntözés mellett a burgonya szinte az egyetlen, ami relatíve jövedelmező – mondta Károly, utalva a gabonák utóbbi években tapasztalható hektikus árszintjére, jövedelmezőségére.

A Göbölyös gazdaságban egyébként nem is elsősorban piacra, hanem a saját állatok etetésére termelik a gabonanövényeket: a termény jelentős része a sertések takarmányozására szolgál. Ez a fajta felhasználási mód biztosítja a szükséges mozgásteret, a felesleg pedig értékesítésre kerül. A gazdaság egyébként jelenleg is 15-20 anyakocával, almos tartásban folytatja az állattartást, aminek a végtermékét a közeli vágóhídon értékesítik.

Aki csak teheti, vonja be a fiatalokat!

A gazdálkodás és az agráradminisztráció rengeteg időt és energiát emészt fel, így azt is megkérdezték a fiatal agrármérnöktől, hogyan és miért vonta be tevékenységi körébe az agrár-szaktanácsadást. 

Úgy érzem, kezdettől azért képeztem magam több szakirányban is, hogy ha már a saját gazdaságunkban úgyis el kell végezni ezeket a feladatokat, akkor a környékbelieknek is tudjunk tanácsot adni. Van agrár-vidékfejlesztési, növényvédelmi és precíziós mezőgazdasági szakmérnöki végzettségem. Feleségem, Ági ugyancsak agrármérnökként falugazdász volt, így széles körben van rálátásunk a gazdálkodás számos szektorára a saját gyakorlatunk mellett.

A tapasztalatok és a tanácsok

Az elöregedő mezőgazdasági társadalomnak nem könnyű felvennie a szükséges tempót, alkalmazkodni a gyorsan változó elvárásokhoz és feltételekhez. Ez elsősorban az informatikai technológiai és adminisztratív feladatokat jelenti. Mindenkinek azt tanácsolom, aki csak teheti, mielőbb és minél inkább vonja be a fiatalokat a tevékenységekbe, hozzájuk közelebb áll a digitális ésa farmmenedzsment szoftverek alkalmazása, így könnyebben meg tudnak felelni a feladatoknak. Olyan szakembereket neveljünk gyerekeinkből, akik képesek eligazodni a digitális feladatok között, és átlátják a gazdaság napi feladatait, működését, kezelni tudják a gépeket, az eszközöket.

Ebből persze adódik az a kérdés is, van-e nemhogy fiatal, de egyáltalán bármilyen bevonható munkaerő a mezőgazdaságban. 

Ez sajnos mindenütt probléma. A fő tevékenységeinket elvégezzük mi, de tény, hogy például a válogatóba vagy néhány nagyobb kézimunka-igényű feladatra nehezen találunk embert, pedig a fizetések ebben a szektorban is sokat nőttek. Érzem is a súlyát annak, hogy a mi családunk milyen szerencsés: nálunk, ha napirenden volna is a generációváltás, úgy menne végbe, mint ahogy minden mást is csinálunk: közösen, együtt. Itt együtt dolgozunk a szüleinkkel, a húgommal és a sógorommal, mindenki aktív, ráadásul úgy, hogy a szüleink sohasem erőltették, hogy válasszuk ezt a szakmát, vagy hogy maradjunk a családi gazdaságban.

Egyensúly – és jellemző kérdések

A fiatalabb Károly ma is úgy érzi, belenevelődött a szakmába. – Nekem egyenesen kikapcsolódás a természetben, a szabadban végzett munka. A tanulmányaim és a szaktanácsadói munka révén benne vagyok az irodai, számítógépes folyamatokban is, de az igazi az, amikor a szabadban dolgozom. 

Úgy érzem, fontos és jó ez a kétoldalúság, fontos az egyensúly a szellemi és a fizikai munka között. A tanácsadás szempontjából pedig különösen előnyös benne lenni a gyakorlatban is, hiszen csak úgy adhatok igazán működő, hasznos javaslatokat, ha magam is csinálom, amiről beszélek – tette hozzá. 

Így aztán valóban nem csak gyakorlati, hanem adminisztratív kérdésekben is tud segíteni, sőt, komplex – a pályázatírástól a projekt- és farmmenedzsmentig – megbízásokat lát el a Gömbi Agro Kft. keretein belül – Jellemző módon ma a gazdáktól érkező kérdések zöme adminisztratív jellegű. Ez nem annyira jó, mert burkoltan arra is utal, hogy a mostani helyzetben a támogatások túlzottan fontos bevételi tényezőt jelentenek, amik nélkül nagyon sok gazdaság nem volna jövedelmező, talán még önfenntartó sem.

A kérdések másik nagy csoportja a különféle technológiai átállásokra vonatkozik. Miután Göbölyösék maguk is kísérletező ambíciójú gazdálkodók, ilyenkor általában azt javasolják gazdatársaiknak is: ne próbáljanak egyik évről a másikra, szélsőséges mértékben váltani. A technológiai átállásoknak időt kell hagyni, a tapasztalatokat megszívlelve kell előre lépni - javasolták a cikkben.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Elfogadható-e, ha egy hektár cseresznyeültetvény évente átlagosan 8 ezer köbméter vizet használ fel?

2024.06.29.

A Cherry Tech 2024, a chilei cseresznyetermesztés legfontosabb technikai eseménye során az egyik legtöbbet vitatott téma a víz hatékony felhasználása és kezelése volt a cseresznyetermesztésben és általában a mezőgazdaságban. A „Víz: elérhetősége, kezelése és hatékony felhasználása a cseresznyetermesztésben” című fórumon a téma öt szakértője, Carlos Tapia agronómus és cseresznye-szaktanácsadó moderálásával osztotta meg véleményét, aggályait és a jelenlegi helyzet elemzését.

A nyári liliomok misztikuma: az igazi szépségek és a név kisajátítói

2024.06.29.

A kertészkedés világában kevés virág ragadja meg a figyelmet úgy, mint a liliom. Elegáns virágai élénk árnyalataikkal és finom szirmaikkal díszei a kerteket. Azonban ebben a botanikai csodaországban gyakran felmerül a zűrzavar. Sok kertészt zavarba hoz a liliomfajok sokasága, és néha összetévesztik más virágokkal. Merüljünk el a nyári liliomok birodalmában és fedjük fel valódi kilétüket a csak nevükben azonos „imposztorok” mellett.

Több mint 41 milliárd forint értékben érkeznek támogatások öntözésfejlesztésre

2024.06.29.

A Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívásának keretében újabb 102 darab, mezőgazdasági termelők által megvalósítani kívánt projektet támogatnak több mint 41,4 milliárd forint értékben.

Irányváltásra van szükség az Európai Unió agrárpolitikájában a V4 agrárkamarái szerint

2024.06.29.

Az Európai Unió agrárpolitikájának jelentősen meg kell változnia, különben kilátástalan helyzetbe kerül az európai mezőgazdaság – írták kommünikéjükben a V4 országok agrárkamarái.

Javult a magyar madárinfluenza helyzet, megszűnt a baromfik kötelező zártan tartása

2024.06.29.

A madárinfluenza járványügyi helyzet kedvező alakulásának következményeként dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást.

Fontos lenne, mégsem törődnek eleget a mezővédő erdősávokkal a gazdák

2024.06.28.

A mezővédő erdősávok számos madár, emlős és beporzó rovar számára nyújtanak élőhelyet, amelyek közvetve hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés sikeréhez.

Partnerhírek
Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Partner

Új év, új kihívások a termelésben - az Isterra őszi búzák minden helyzetben megoldást jelentenek

2024.06.26.

Az elmúlt évek szántóföldi vetésszerkezete 2024-re némi visszarendeződést mutat. Jóval több kukorica (874 ezer ha) és leginkább szója (112 ezer ha) került elvetésre idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ez a szója esetében soha nem látott területnövekedés, közel megduplázódott az előző évhez képest. Az őszi búza vetésterülete 18%-kal csökkent. Nem véletlen, hiszen a tavalyi év értékesítési problémái sokakat megrémítettek. Mindezek azt mutatják, hogy a gazdák gyorsan reagáltak, és a biztos értékesíthetőség volt a legfontosabb szempont, többek között ezért döntöttek sokan a szója mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard X-Flow 28 és 34

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Interbene 46 átrakókocsi

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás