A tej kiváltására használt növényi italok következő generációja burgonyából készül. Az élelmiszeripari szakemberek újabb fenntartható alternatívát fejlesztettek ki, miután kiderült, hogy a mandulaital előállítása miatt kihalnak a méhek, a rizsital termesztése többet árt a bolygónak, mint a tehéntejé, a szójaital pedig összezavarja az ösztrogénszintet. A jövő fontos fenntartható tejpótló szereplője így a “krumplitej” lehet. Az USA területén és Nyugat-Európában már a szupermarketek polcaira kerültek az első burgonyából készült növényi italok, melyek a laktózt helyettesíthetik. 

A Marie Claire írta meg, hogy a burgonyából készül tejszerű ital, a “krumplitej” fenntarthatóbb és olcsóbb is, mint a korábban készített hasonló növényi italok. Hasonlóan készül, mint a zab, mandula vagy más magokból gyártott tejhelyettesítő italok. Áztatás és szűrés után hozzáadnak néhány összetevőt, és már ihatóak is. De miért akarna valaki folyékony formában burgonyát fogyasztani? A cikk szerint a “burgonyatej” a leginkább környezetkímélő, a legjobban fenntartható tejhelyettesítő ital az összes közül. A burgonya termesztéséhez fele akkora földterület szükséges, mint a zabhoz, és 56-szor kevesebb vízzel állítható elő, mint a mandula. A tehéntej termelésének problémáiról már rengetegen és sokat írtak. Így nem csoda, hogy a fogyasztók, a kereskedők és az élelmiszerfejlesztők folyamatosan keresik a lehető legjobb alternatívát helyette. Ez a piac az elmúlt években vitathatatlanul hatalmasat nőtt. Még akkor is, ha az sokak szerint tény, hogy a tehéntej ízét az egyik fent említett ital sem közelíti meg. Ám valószínűleg nem is ez a fő céljuk. A textúra és a krémesség viszont többé-kevésbé megvan bennük, és ez milliók számára óriási segítség például a kávéfogyasztás esetében.

Az élelmiszeripari szakemberek fenntartható alternatívát fejlesztettek ki a tej kiváltására: az új növényi ital alapja a burgonya - Fotó: DUG IG

Ezért egészséges a burgonyaital

A krumpliból készült tejszerű ital fogyasztása egészséges is. A nálunk már korábban megírt Dug termékleírása szerint tele van antioxidánssal, megtalálható benne minden nélkülözhetetlen tápanyag és alacsony a glikémiás indexe is. Az ital allergénektől is mentes, így a diófélékre érzékenyek éppúgy nyugodt szívvel fogyaszthatják, mint azok, akiknek a tejtermékekkel vagy a gluténnel van problémájuk. A Dug nevű márka mögött álló svéd Veg of Lund leírása szerint a szabadalmaztatott italuk burgonya és repceolaj keveréke és emulziója, amelyet a Lund University professzora, Eva Tornberg fejlesztett ki. Az ital állítólag „csodásan krémes állagú és remek hab készíthető belőle” - írta a Magyar Konyha.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás