Egy műanyag fóliába csomagolt káprázatos citromligetet lehet találni a Bács-Kiskun vármegyei Lajosmizse egyik utcájának a végén. A Szőrös és Kisjuhász kertészet gazdái nem tervezték, hogy az ország legnagyobb citromültetvényesei lesznek, de a hobbiból vásárolt első két fa olyan jól érezte magát, hogy belevágtak a termesztésbe. Novemberben roskadásig tele vannak gyümölccsel a citromfák a mediterrán országokban és Lajosmizsén is, ahol egy hatalmas fóliasátorban egy egész citromligetet nevel egy kertész házaspár. 

A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy az első citromfát két évtizeddel ezelőtt vásárolta Szőrös András, majd kiültették a fóliasátorba a paradicsom és a szamóca közé, ahol szépen növekedett. Néhány év múlva már annyi termést hozott, hogy jócskán meghaladta a családi konyha szükségleteit. A felesleget a nagymama kivitte a lajosmizsei piacra, az almával és a tojással együtt kínálta.

Celebcitromot termesztenek Lajosmizsén, több 100 fát nevel sikeresen az alföldi házaspár, a munkájuk eredményeként kelendővé vált az általuk nevelt magyar citrom

Elgondolkodtak, belevágtak, meglepődtek, majd sikerült az áttörés

A rokonoktól hallottuk, hogy a mama egész szép összeget árul a citromokból, mesélt a kezdetekről a feleség, Kisjuhász Éva.

Az első citromfájuk termését kicsit furcsának találták, nem egészen olyan volt, mint amit az üzletekben árultak. Erről bizonyára többeknek beugrik a Tanú című film szállóigévé vált mondata: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk. Ez esetben viszont mégsem ez történt, a citromok színe teltebb narancssárgás, az íze édesebb volt. Beazonosították a fajtát, és akkor derült ki, hogy Meyer-citromok csüngenek a fán - írták.

https://www.youtube.com/watch?v=M77EOTVc0eY
Ők a legnagyobb magyar citromtermelők: a lajosmizsei Szőrös házaspár

A kereskedői közeg elsőre bizalmatlan volt a magyar citrom iránt

A Szőrös–Kisjuhász Kertészet tulajdonosai komoly tapasztalattal rendelkeznek a piacok tekintetében, hiszen eredetileg vágózöldekkel, paradicsommal, szamócával foglalkoztak – ez utóbbi termesztésével nem hagytak fel –, ezért jól gondolták, hogy nem lesz egyszerű a magyar citrom elfogadtatása.

A nagybani piacon kezdetben bizalmatlanul méregették a ládákba rendezett, levelekkel díszített termést. Néhány kíváncsi zöldséges vitt belőle,kipróbálták. Majd egyre többen tették ezt. Most főként Budapesten és környékén, de több vidéki városban is találkozni a lajosmizsei citromokkal.

Lassan, de megértették, hogy ezeknek a citromoknak az az előnye, hogy éretten szedjük le, és a gyümölcs onnantól 2-3 napon belül bárki asztalára odakerülhet.

Segítenek a tyúkok és a darazsak

Látszólag egyszerűnek tűnik a hazai citromtermesztés története, de többéves kísérletezés áll a gyümölcsöző liget mögött - mondta András. A gyümölcsöknek állandóan szükségük van a számukra „megszokott” hőmérsékletre, amit ősztől tavaszig fűtéssel biztosítanak. A fatüzelésű hatalmas kazánt a férj üzemelteti, amihez minden éjszaka fel kell kelni, hogy újra megrakja. Meg kell küzdeniük a tetvekkel, amelyek kellemesen érzik magukat a fűtött fólia alatt.

Mivel vegyszereket nem használnak, ezt a növényvédelmi munkát fürkészdarazsakra és katicabogarakra bízzák, a beporzást pedig méhek végzik el. Tavasszal egy hozzáértő metszés szükséges.

A talajt tyúkok és kakasok tartják rendben, amelyek egyébként kiegészítő tevékenységeket is ellátnak. Tojásukat gyümölcsszedés közben össze is lehet gyűjteni, és a hétvégi ebédek alapanyagát is szolgáltatják. Ősztől pedig elérkezik a szüret, a több tonna gyümölcs szedése és szállítása ad munkát a vállalkozásnak.

Egyébként bárki bepillanthat a hazai citromtermesztés kulisszatitkaiba, ha elmegy a hétvégi tanyatúrákra, vagy részt vesz a szedd magad akciókon - írták.

A Lajosmizsei Települési Értéktár része a Szőrös és Kisjuhász kertészet által termesztett magyar citrom - Fotó: Lajosmizse önkormányzata

Tudnivalók a Meyer-citromról

  • Kínában honos hibrid citrusféle, citrom–mandarin–pomelo kereszteződése révén jött létre.
  • Az Egyesült Államokba 1908-ban vitte haza egyik kínai útjáról Frank Nicholas Meyer felfedező kedvű agrárszakember, az ottani mezőgazdasági minisztérium alkalmazottja. Bár a nevét róla kapta, ezt a fajtát valószínűleg évezredekkel azelőtt hozták létre, hogy az USA-ban bemutatta volna.
  • A Meyer-citromot Kínában általában díszfaként, dézsás növényként nevelik.
  • Az Egyesült Államokban élelmiszerként vált ismertté, miután a séfek, például a Chez Panisse étterem alapítója, Alice Waters újrafelfedezték a kaliforniai konyha felemelkedése idején, az 1970-es években. Népszerűsége tovább nőtt, amikor Martha Stewart elkezdte használni néhány receptjében. Ezután indult világhódító útjára a gasztronómiában.
  • Narancssárgába hajló élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom, de a citromhoz hasonlóan kicsit csúcsosodik a két vége.
  • A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, nagyon lédús, de elég sok magot tartalmaz.
  • Az íze izgalmas, fűszeres, nem annyira savanyú, mint a hagyományos citromé, kicsit édeskésebb, de a narancsnál savanykásabb.
  • Salátaöntetekben, mártásokban érvényesül leginkább különleges zamata, desszerteket, citromkrémeket, dzsemeket is érdemes készíteni belőle - írták.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás