Hirdetés
Cirok válthatja a búzát Toulouse környékén
Antoine Bernabé az Arterris mezőgazdasági szövetkezet malomipari leányvállalatának, a Moulins Pyrénéens (Pireneusi Malmok) ügyvezető igazgatója. Az Occitanie és PACA régiók meghatározó piaci szereplőjéhez, a Moulins Pyrénéenshez tartozik a Narbonne közelében található Toulousaine des Farines és az Ariège-ben található Minoterie Mercier Capla. A Toulousaine des Farines malmainak köszönhetően a Moulins Pyrénéens napi 600 tonna búzafeldolgozási kapacitással rendelkezik, vonzáskörzete pedig a baszk partvidéktől az olasz határig terjed. A szakember beszélt a cirok előnyeiről.
Az ügyvezető igazgató örömmel válaszolt a Sorghum ID kérdésére; mit jelent a cirok egy szóban? A felelet két kifejezést hozott: „Fenntartható” és „Kiváló alternatíva”.
![](/public/agronews/an_article_inner/1516/c70c3bdd56d158a1faeeffc8b530d62f_1.png)
„A globális felmelegedés tényét ma már senki sem tagadhatja – magyarázta válaszában Antoine Bernabé. Lehet, hogy 10 vagy 20 év múlva már nem lesz búza a toulouse-i régióban, és a cirok kiváló alternatívát kínálhat a búza kiváltásához. Nagyon szívós, kevés energiát, kevés ráfordítást és kevés vizet igényel – mindezek pedig jelentős előnyök.
Hirdetés
A cirok ráadásul sokféleképpen hasznosítható, sokoldalú növény: felhasználhatjuk például a pékárukban (pizzák, tortillák és kenyerek) és a gasztronómiában is. Sőt, egy jó barátom, aki séf, nemrég egy kétcsillagos Michelin étterem számára tervezett egy cirok alapú ételt!”
A hibrid étrend felé
„Cirokból készült kenyérrel és rizottóval például már végeztünk néhány meggyőző tesztet. 2023-2024-ben megpróbálunk létrehozni egy búza, cirok és esetleg hüvelyesek kombinációjából készülő hibrid lisztet. Úgy gondolom, hogy a holnap élelmiszerei hibrid, alaposan megtervezett élelmiszerek lesznek – miközben természetesen ízletesek maradnak, ez nagyon fontos - fogalmazott.
![](/public/agronews/an_article_inner/1516/610454ca9c69d8d5dd1532ad37de4cef_1.jpeg)
Mi a gond a cirokkal?
“A cirokkal kapcsolatban a fő probléma ma az az előítélet, hogy csak állati takarmányozásra alkalmas, holott az ázsiaiak és az afrikaiak már nagyon régóta fogyasztják. Tényleg úgy gondolom, hogy a cirok fényes jövő előtt áll” - mondta Antoine Bernabé.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMultiva DiscMaster 400H+ tárcsa, félig függesztett, acéllemez hengerrel
10 675 000 HUF
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel
7 400 000 HUF
Hirdetés
Hirdetés