Hirdetés
Csak ábránd a vegyszermentes zöldség, gyümölcs
A fogyasztók olcsón, jó minőségű és lehetőleg vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt szeretnének vásárolni. Ezeket az elvárásokat azonban nem egyszerű összeegyeztetni. Olyan ez, mint amikor az egyszeri szakiparos azt mondja, megcsinálja a konyhabútort: olcsón, jól, gyorsan. De ezekből egyszerre csak kettőt lehet választani…
Nem „vegyszerezett”!
Számos kertészeti rendezvényen elhangzott már, hogy a fogyasztóknál szemléletváltást kellene elérni, és ki kellene koptatni a köztudatból, hogy a kertészetek „vegyszerezik” a növényeket. Ezeket ne nevezzük vegyszereknek, ezek növényvédőszerek, a növények orvosságai, pont olyan, mint amikor egy ember megbetegszik és gyógyszert vesz be, amire szüksége van a gyógyuláshoz, és arra sem mondja azt, hogy vegyszerezi magát.
![](/public/agronews/an_article_inner/367/7067f7dfad05983c42f9ab09bdd4a465_1.jpeg)
A fogyasztói elvárások és a piaci verseny miatt a termelők megpróbálnak minél hatékonyabban termelni, azaz egységnyi területről minél nagyobb mennyiséget betakarítani, így lehet csak alacsonyabban tartani az árat. Ehhez azonban kellenek a növényvédőszerek, hiszen a biotermékek azért drágábbak, mert ott a kórókozók és a kártevők „eszik meg” a termés egy részét, tehát a termésátlagok alacsonyabbak, mint a konvencionális termelésnél, így az árat magasabbra kell pozícionálni.
Hirdetés
Van, amikor a kezelt termék az egészségesebb
Azonban arra is lehet példát találni, amikor a növényvédőszerrel kezelt termék egészségesebb, mint a bio. Ez a helyzet akkor állhat elő – példának egy gabonát alapul véve –, ha a termelés során használt növényvédőszerek megfelelő időben és dózissal vannak kijuttatva, a szükséges legkisebb mennyiségben és kezelésszámban, a legjobb hatékonyságot elérve, és betartva a munka-, és élelmezés-egészségügyi várakozási időket.
Akkor szermaradvány nem lesz a termésben és egészségesebbnek tekinthető az ilyen gabona, mint az, amelyiket nem kezeltek növényvédőszerekkel, de például pont emiatt egy gombabetegség terjedt el az állományon, és a termés is gombatoxinnal szennyeződött. Ilyen tételből teljes kiőrlésű lisztet készítve, az nem szolgálja a fogyasztó egészségét.
Nem minden fekete vagy fehér, vannak átmenetek, ettől függetlenül a szermaradvány-értékek és az, hogy egy adott zöldség vagy gyümölcs mennyire egészséges, mindig érdekli a fogyasztókat. Az ezzel kapcsolatos ellenőrzési rutinjukról és tapasztalataikról kérdezte meg az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.
Szermaradék-vizsgálatokat végez a Nébih
Milyen gyakori az, hogy a hivatal zöldség-gyümölcs tételekből laboratóriumi módszerekkel szermaradvány-vizsgálatot végeztet (rendszeresen vagy szúrópróba szerű), és ezeknek általában mi szokott lenni az eredménye, hány százalékban találnak határérték feletti szermaradványt?
A Nébih rendszeresen, minden évben, előre kiadott terv szerint, valamint panaszbejelentés esetén is végez szermaradék-vizsgálatokat. Továbbá amennyiben más ellenőrzés során gyanú merül fel azt illetően, hogy a termelő nem megfelelő technológiával dolgozik, akkor is mintavételre és vizsgálatra kerül sor. Méréseink határérték feletti növényvédőszer-maradványt a vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában mutattak ki.
Mi ellen ható szermaradványok szoktak szerepelni határérték felett a laboreredményekben?
Főleg rovarölő és gombaölő szerek szerepelnek határérték feletti mennyiségben, valamint többször találtak a szakembereink EU-ban nem engedélyezett növényvédőszer-nyomokat a termékekben.
Határérték felett
A határérték feletti szermaradványt tartalmazó tételeknek mi a sorsuk?
A határérték feletti szermaradványt tartalmazó tételeket kivonják a forgalomból, és megsemmisítik.
Amikor egy ilyen laborvizsgálat elkészül, akkorra már forgalomban van a tétel, vagy addig nem is forgalmazható?
A laborvizsgálat elkészültéig forgalomban van a tétel. Ha bebizonyosodik, hogy határérték feletti növényvédőszer-maradék van benne, valamint nem engedélyezett növényvédőszert tartalmaz, abban az esetben azonnal elrendelik a tétel zárolását, forgalomból való kivonását és megsemmisítését. A kockázat mértékétől függően a fogyasztókat is értesítjük hivatalunk saját felületein és a médián keresztül.
Citrusfélék, saláta, uborka, szamóca, alma, körte, retek
Mely zöldség-, illetve gyümölcsfajok esetén van leggyakrabban probléma a szermaradvány mértékkel és mely fajok azok, amelyeknél soha sincs?
Leggyakrabban a citrusféléken azonosítottunk az EU-ban nem engedélyezett növényvédőszert, valamint a fejes saláta, az uborka, a szamóca, az alma, a körte és a retek azok a fajok, amelyeknél többször találtak szakembereink növényvédőszer-maradékot. Olyan faj nem nagyon létezik, amelyikben még soha nem fordult elő az évek során növényvédőszer-maradék.
A hazai termelésű vagy a külföldről behozott tételek között van arányaiban több problémás?
Ez évenként változó tendenciát mutat.
Mely országokból érkezik szermaradvány tekintetében a legtöbb problémás tétel?
Az EU-n kívüli országokból főleg amiatt érkeznek problémás tételek, mert több olyan növényvédőszert is használhatnak a harmadik országokban, amelyek az EU országaiban már nem engedélyezettek, kivonták azokat. Ezek a tételek Magyarországon nem kerülhetnek forgalomba.
Permetezési napló
A hazai termelőknél a permetezési naplók adminisztratív ellenőrzése mennyire célravezető, mennyire fedi az a valóságot, vagy inkább az elvárásokat tükrözi? Van arra példa, hogy a permetezési napló szerint minden rendben van, de a laboreredmény mégis mást mutat, azaz valamilyen kezelés nem szerepel a naplóban?
Előfordult, hogy a permetezési naplóban nem tüntettek fel egy olyan növényvédőszert, amelyet a laborvizsgálati eredmények szerint mégis felhasználtak. Ilyenkor a termelőnél teljes technológiai ellenőrzést végeznek hivatalunk szakemberei, és megteszik a szükséges intézkedéseket. Amennyiben felmerül a szomszédos területről való permetszer-elsodródás gyanúja, akkor az ilyen termelők technológiai ellenőrzését is elvégzik, hiszen a növényvédőszer-felhasználónak mindent meg kell tennie az elsodródás megelőzése érdekében.
Őstermelőknél, kis tételben termelőknél hogyan ellenőrzik a szermaradványt?
Az őstermelőknél és a kis tételben termelőknél piaci mintavétellel és termelői ellenőrzés során végzett mintavétellel ellenőrzik a szermaradványt.
(Forrás: agrarszektor.hu)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMultiva DiscMaster 400H+ tárcsa, félig függesztett, acéllemez hengerrel
10 675 000 HUF
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel
7 400 000 HUF
Hirdetés
Hirdetés