Család, Badacsony, olaszrizling: átadták az Év Bortermelője díjat
Bár a pandémia miatt a már hagyománynak számító gálaebéd megrendezése a nyári időszakra került át, a díjazott, Borbély Tamás borász tiszteletére 2021. július 11-én nagyszabású borkóstolóval készült a Gundel Palotában a Magyar Bor Akadémia.
Borbély Tamás rendszeresen három dolgot emel ki: család, Badacsony, olaszrizling. Mint kijelentette, csodálatos borvidéken született, mindennapjainak része a szőlő és a bor. Bár világot látott szakember, számára a nemzetközi kitekintés inkább megerősítést hozott, Badacsony kivételes adottságú terület.
Csak az egyedi értékekkel lehet kitűnni
„Badacsony, a folyékony szerelem”, olvashatjuk a borvidék szlogenjét, s a fiatal borász csillogó szemekkel beszél munkájáról, az ágazat szépségeiről. Hittel vallja, a sablonos, egysíkú világból csak az egyedi értékeinkkel tudunk kitűnni – tudósított a magyarmezogazdasag.hu.
Hirdetés
Már az apai és az anyai nagyszülők is szőlőműveléssel, borkészítéssel foglalkoztak. Édesapja a Somló környékén, míg édesanyja a Badacsony tövében szívta magába a szőlő és a bor szeretetét.
Borbély Tamás a fiatalok lendületével, újítási vágyával alkot mind szebb és érdekesebb borokat, amelyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek. A kiváló borok mögött pedig rengeteg munka, idő, kísérletezés áll.
Anyatej helyett lopószáron nevelkedett
„Amióta az eszemet tudom, mindig kint voltam a szőlőben, s bejáratos a pincébe” – fogalmazta meg elköteleződését, a mostani birtokközpont jelentette a játszóteret az ifjú Borbélynak. „Borrendi avatásomon az akkori nagymester, Csanádi József mondta: „Anyatej helyett lopószáron nevelkedett.”
Borbély Tamást 2011-ben tagjai közé fogadta a Magyar Bor Akadémia, 2016-tól Badacsony Hegyközség elnöke, a borvidék szőlészeti küldötte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Etikai-, Jelölő- és Szavazatszámláló Bizottságának elnöke.
Helybe kell vonzani a fogyasztókat
Szinte a kezdetek óta egész évben nyitva áll a Borbély Pincészet a látogatók előtt. Kóstolókon, borvacsorákon keresztül mutatják be a hely varázsát. Ha már nem készülnek olyan nagy mennyiségben borok, amelyekkel az áruházláncokat el lehet árasztani, akkor helybe kell vonzani a fogyasztókat. Bár több munkával jár, ugyanakkor a személyesség kifizetődik az értékesítésben is.
„Kezdetektől a helyi fajtákban, helyi értékekben gondolkodunk” – hívta fel a figyelmet, hogy a világfajták okozta eufória nem érintette meg őket. Véleménye szerint lehetőségeink borvidéki, vagy éppen országos szinten az egyediségben rejlenek. Az olaszrizlingben rengeteg lehetőség rejlik, széles spektrumban gondolkodnak a fajtával. A könnyedebb, jóivású bortól kezdve szép dűlőszelekciókat – akár hordós iskolával –, vagy természetes édes borokat is lehet belőle előállítani. Tamás a gálaebéden Márait idézte: „Ha az olaszrizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni”.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés