Nem volt semmi problémájuk a repcés gazdáknak, amíg csávázott vetőmagot juttathattak a földbe. Azonban ez már nem így van: a neonikotinoid csávázószerek betiltásával a repcemagok védtelenül kerülnek a talajba, nagyobb felelősséget akasztva ezzel a gazdák nyakába.

Már most tervezhetik a gazdák, hogyan fogják védeni ősszel a repcéjüket, amely csávázatlan formában kerül majd a talajba a neonikotinoid csávázószerek betiltása miatt. A repce csírázáskor és keléskor az átlagosnál jóval érzékenyebb növény. A csávázószerek ezért segítettek jelentős mértékben a növény termesztésében. Most azonban csávázás hiányában védelem nélkül maradnak a kikelő növények, így még nem tapasztalt méretű tőszámveszteségekre lehet számítani a repcésekben. A probléma súlyát növeli a tény, hogy egyre több helyen a sima gabonasortáv helyett dupla gabonasortávra vetik a magvakat, így adott területen csak fele annyi növény kerül elvetésre, mint régen. Ebből a kevésből pedig megengedhetetlen akár egy növény elvesztése is.

Ezentúl kizárólag csávázószer nélkül kerülhet a repcemag a talajba
 

Mire kell fokozottan figyelniük a gazdáknak?

Az utóbbi években egyre nagyobb számban fordul elő hazánk repceföldjein a kis káposztalégy. Ennek a kártevőnek a legnagyobb veszélye a fiatal növények gyökeréhez lerakott peték, illetve az abból kikelő lárvákban rejlik. A kikelő lárvák a gyökér felszínét hámozgatják, majd bele is rágják magukat a gyökérbe, ami később a gyökér rothadásához vezet. A fiatal növények fejlődése ettől vontatott lesz, sőt, még a tél előtt el is pusztulhatnak a károsított növények. Félő, hogy a csávázás hiánya megsokszorozza majd a kis káposztalégy kártételét. Ellenszere nincsen, a kártételt megelőzni, csökkenteni az árvakelések megfelelő irtásával lehet.

Egy szárazabb, melegebb ősz folyamán a repcebolha ellen még a csávázás sem nyújt 100 százalékos védelmet. Mi lesz, ha csávázatlan vetőmag kerül a talajba? A tojásból kikelő lárvák a levélnyélbe fúrják magukat, majd a főér mentén károsítanak, télire pedig visszatérnek a levélnyélbe, ott telelnek és károsítanak. A károsodott növények lassabban fejlődnek, nehezebben telelnek át, akár komoly terméskiesés is származhat a repcebolhák kártételéből.

A repce-gubacsormányos kártételének is segítség lehet a csávázás hiánya. Az idő előtt vetett állományokat támadja meg a kártevő száraz, meleg ősz esetén. A lárvák a fiatal növények gyökereiből táplálkozik, ott gubacsokat képez, ezzel gyengítve a károsított növény télállóságát.

A gazdáknak ezek után hatványozott figyelmet kell fordítaniuk a repceállományokra és ha a kártétel jeleit észlelik, azonnal cselekedniük kell. Még mielőtt komolyabb terméskieséssel kellene szembenézniük.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás