A hét elején érkezett lehűlés egyre nagyobb területen okozott hajnali fagyokat, keddről szerdára virradóra már csaknem országszerte fagypont alatti hőmérsékletek állították komoly fagyvédelmi feladatok elé a gyümölcstermesztő gazdákat. Gyenge fagyok még csütörtök reggel is sokfelé előfordultak, a hét további részében azonban enyhébb éjszakák várhatók, de a fagyveszély még nem múlik el. A jövő hét első felében ismét számítani lehet olyan éjszakákra, amikor kevéssel 0 fok alá csökken a hőmérséklet.

A mögöttünk álló héten a megelőző időszakhoz képest szárazabb, és kevésbé enyhe időjárásban volt részünk. Kevés csapadék csak a hétvégén hullott, a legtöbb helyen 5 mm alatt maradt a mennyisége. Február utolsó és március első két dekádjának csapadékösszege csak az északnyugati és az északi országrészben haladja meg a sokéves átlagot, hazánk jelentős részén 10-30 mm-rel elmarad attól. A 90 napos csapadékmennyiség is hasonló területi eloszlású, itt a hiány az Alföldön és a Dunántúl délkeleti felén a 20-50 mm-t is eléri. A talaj felszín közeli része március első felében sokfelé átnedvesedett, azóta azonban veszített nedvességtartalmából, az Alföldön és a Dunántúl keleti felén sokfelé kimondottan száraz. Ez az évnek ezen időszakában azért sem jó, mert a száraz felszínek fölött a derült, szélcsendes éjszakákon jobban le tud hűlni a levegő, mint a nedvesebb felszín fölött. A középső talajréteg még országszerte jó nedvességellátottságú, a fél méternél mélyebb réteg pedig továbbra is telített állapotban van.

A hőmérséklet kissé alacsonyabban alakult a március első felében már megszokottnál, a sokéves átlagnál „csak” 1-3 fokkal volt melegebb. A hűvös levegő beáramlása már vasárnap elkezdődött, hétfőn és kedden pedig többfelé csak 10 fok körül vagy kevéssel afölött alakultak a maximumok. Éjszakánként a hét első felében a derült, szélcsendes helyeken hűlt fagypont alá a levegő, szerdán az ország túlnyomó része ilyen volt, ekkor helyenként -5 foknál is alacsonyabban alakult a hőmérséklet. Szerdától ismét melegedés kezdődött. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a múlt hét második felében már nagy területen meghaladta a 10 fokot, azóta azonban 7-9 fokra esett vissza.

Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, már látványos fejlődésnek indultak. A kalászosok és az őszi káposztarepce szárba indult, utóbbin a zöldbimbósvirágzat is megjelent már. Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csak lassan csökken. A vetések az enyhe télen megsínylették a tartós vízborítást, a belvízfoltokban már sokfelé kipusztultak.
Egyre több gyümölcsfa fakad, virágzik, több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az elmúlt napok fagyos éjszakáin fagyvédelem nélkül a korai csonthéjasok jelentős fagykárokat szenvedtek. A kajszi például a virágzás fenológiai fázisában -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy estén már károsodik, szerdán pedig nagy területen hűlt le ennél jobban a levegő.

A növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, mert a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a fagy - olvastuk a met.hu-n.

Az elmúlt egy hétben csak kevésszer esett, a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) alacsonyan alakult, a legtöbb helyen az időszak kevesebb, mint 10%-át tette ki. Növényvédelmi szempontból ez kedvezőnek tekinthető, a gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem volt jó. Az előttünk álló napokban azonban többször is várható csapadék, a növényvédelemre nagy figyelmet kell fordítani!

A folytatásban is több időjárási front vonul át fölöttünk, ezért változékony időben lesz részünk. Pénteken főként a középső országrészben várható gyenge eső, zápor, majd szombat estétől vasárnap estig többfelé kell csapadékra számítani, eleinte eső, majd zápor, esetleg zivatar formájában. Összességében a hét végéig 2-8 mm csapadék valószínű. Hétfőtől csökken a csapadékhajlam, kedden és szerdán száraz időre van kilátás. Összességében a legtöbb helyen a talaj felső fél méteres rétege tovább veszít nedvességtartalmából az előttünk álló egy hétben. A hőmérséklet szombatig tovább emelkedik, ekkor a legmelegebb órákban többfelé a 20 fokot is megközelíti, illetve eléri. Vasárnap egy hidegfront mögött ismét hidegebb légtömeg áramlik fölénk, így 5-6 fokkal visszaesik a hőmérséklet, de éjszaka még nem valószínű fagy. Hétfőn és kedden hajnalban hűlhet fagypont alá a levegő, de a jelenlegi számítások szerint nem nagy területen, és az e hetinél gyengébb fagyokra lehet számítani. Keddtől melegedés kezdődik, és a jövő hét közepén 16-21 fokos maximumok várhatók.   

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás