Hirdetés
Csökkent a friss tej áfája, de mi is az a friss tej
Hirdetés
A nemrég hatályba lépett áfacsökkentés hatására a kiskereskedelmi láncok polcain átlagosan 10 százalékkal lett olcsóbb a friss tej ára. A vásárlói félreértéseket eloszlatandó, most kiderül, hogy mi minősül friss tejnek, és hogy milyen hozadékai várhatók az áfa mérséklésének, vagy hogy mitől fehéredne tovább a tejágazat.
A korábbi 18-ról 5 százalékra csökkent január 1-jével a friss tej áfája, ami – a Tejterméktanács-tag kiskereskedelmi láncok esetében – teljes egészében továbbadásra került a fogyasztók felé.
Ez a csökkentés azonban – oszlatta el az általános fogyasztói félreértést a hirado.hu megkeresésére Harcz Zoltán, a terméktanács igazgatója – nem vonatkozik az UHT és ESL tejre. A sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékek is kiesnek az áfacsökkentett termékkörből.
72 fok, 15 másodperc
A „friss” jelző fogyasztói tej esetében kizárólag 72 Celsius fok hőmérsékleten 15 másodpercig, vagy ezzel egyenértékű hőkezeléssel pasztőrözött tejre használható – további előírás, hogy a foszfatázpróbának negatívnak, a peroxidáz-próbának pozitívnak kell lennie. A friss tej a kiskereskedelmi láncok hűtőpultjaiban általában elérhető – részletezte a szakember.
A hazai tejfogyasztás mintegy 80 százalékát jelenleg az UHT (ultramagas hőmérsékleten kezelt tartós) és az ESL (Extend Shelf Life, kiterjedt eltarthatósági idejű) tejek teszik ki – tette hozzá –, tehát az összfogyasztás mintegy 20 százalékában jelenhet meg a várható fogyasztásnövekedés haszna a termelőknél.
Felkészül: túró, tejföl
Hiteles forgalomnövekedési adatokról még nem tudott beszámolni a Tej Terméktanács ügyvezetője, azt azonban hangsúlyozta, hogy a továbbiakban fontosnak tartanák például a túró és a tejföl, később pedig a vaj és a félkemény sajtok áfatartalmának csökkentését is. A túró és a tejföl szinte kizárólag jó minőségű hazai nyerstejből készül, ráadásul Magyarországon kerül feldolgozásra, értékesítésre és elfogyasztásra is – hívta fel a figyelmet.
Az „input” még 27 százalékos
Harcz Zoltán szerint ebben az időszakban átmeneti likviditási problémát jelenthet a tejtermelők számára, hogy az úgynevezett „input” szükségleteiket (takarmány, energia, gyógyszerek, gépek stb.) változatlanul 27 százalékos áfával szerzik majd be, ám az összes általuk értékesített nyerstej után csak 5 százalékos áfa-bevételük lesz.
Ne Magyarország legyen a „szemetesláda”
A terméktanács feladatai közé sorolta Harcz Zoltán a feketegazdaság és a tisztességtelen piaci szereplőkkel szembeni fellépést, valamint az áringadozások tompítását is.
A piacvédelem, piacszerzés is elsődleges feladat. Ehhez el kell érni, hogy uniós túltermelés esetén ne Magyarország legyen a „szemetesláda” – mondta.
Fazekas Sándor: más alapvető élelmiszer áfája is csökken
A friss tej áfacsökkentésével együtt a baromfihúsé és a tojásé 27-ről 5 százalékra mérséklődött, az éttermi vendéglátás áfája pedig 27-ről 18 százalékra csökkent.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 műsorában megerősítette, hogy a kereskedelmi láncoknál érzékelhető az áfacsökkenésből eredő ármérséklődés.
Hozzátette: a továbbiakban áfacsökkentés várható más alapvető élelmiszereknél is, mint például a kenyér, a péksütemény, a zöldségfélék vagy a hal.
Forrás: hirado.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés