Nem szükséges minden esetben vegyszerekkel védekezni a kertekben, kártevőriasztó növényekkel is sikeresen távol lehet tartani bajt. A kellő odafigyeléssel és növénytársításokkal kialakított kerttel pénzt és időt is megtakaríthat. Anyagunkban összegyűjtöttük azokat a növényeket, amelyek segítenek abban, hogy a lehető legkevesebb kártevő legyen a kertben. A témát a Kiskertblogger oldal írta meg, ezt az anyagot szemléztük. Ha növényvédelemre van szükség a kertben, sokan rögtön a vegyszerekhez nyúlnak. Pedig van egy sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás is. A kártevőriasztó növények ültetésével olyan növényközösségeket lehet kialakítani, amelyek segítik, védik, illetve támogatják egymást. A növénytársítás lényege az olyan elrendezés, amelyikben valamennyi növény mind a tápanyagfelvétel, mind a tér- és tenyészidőigény, mind a kellő időpontban való betakaríthatóság szempontjából a neki megfelelő szomszédságba kerül, és hasznos társai lesznek a szomszédos növénykultúrának. Erről itt is írtunk korábban.
A kártevőriasztó növények szövetségeseink lehetnek a kerti növényvédelemben - képünkön a cickafark, ami növeli a társnövények erejét
Fontos, hogy a társított növényeket egy időben ültessük a védeni kívánt növénnyel, így lehet ugyanis megelőzni, hogy a kártevők megjelenjenek a kertben. Természetesen teljes védelmet ez sem biztosít. Viszont jelentősen csökkenthetjük a kártevők számát a kertünkben, amelyek így nem fognak mértéktelenül szaporodni, és nem lesz akkora a veszteség a kertben.
Ezek a jó társnövények a rovarok ellen
A csigák távoltartására érdemes édesköményt, fokhagymát, rozmaringot vagy zsályát ültetni a kertbe. A hangyák elriasztására remek a borsmenta, a fodormenta és a levendula. A mezei poloska számát a sarkantyúkával és a retekkel lehet csökkenteni. A krumplibogarat pedig a korianderrel, a büdöskével és szintén a sarkantyúkával űzhetjük ki. A vetési bagolylepke jelenlétét a disznóparéjjal lehet mérsékelni. A liszteskék ellen pedig hatékony fegyver a bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű és a büdöske.
A fokhagyma többféle kártevőt is távol tart a kerttől, ezért érdemes több helyre is ültetnünk belőle. A barackmoly, a hagymalégy, az egerek, a pockok, illetve a szúnyogok ellen is hatékony.
A cickafark ültetésével növelhetjük a társnövények erejét, ugyanis összegyűjti a foszfort, a kalciumot és a szilíciumot, amelyek nélkülözhetetlenek a növényi részek fejlődéséhez, virágával pedig számtalan hasznos rovart vonz a kiskertbe - írja a Kiskertblogger cikke.

Megosztás

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás