Az előttünk álló hét első felében időjárás szempontjából szinte zavartalanul lehet haladni a betakarítási munkálatokkal. Csütörtöktől várhatóan változékonyabbra fordul az idő, és elszórtan már záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Az aratásra nem hiányzik az eső, de a Dunántúlon már többfelé nagyon száraz a talaj, szomjaznak a nyári kultúrák és várják az esőt.

Az elmúlt héten két csapadékhullám vonult át az országon: a hétfőn este érkezett hidegfront már kedd délelőtt el is hagyta az országot, a következő pedig szombaton napközben érte el hazánkat. A két frontrendszer összességében többnyire 2 és 30 mm közötti csapadékot okozott, nagy különbségek alakultak ki az országrészek között. A legtöbb ezúttal is északkeleten esett, míg a Dunántúl északi, valamint a Duna-Tisza közének déli részén alig valami. Amíg az elmúlt 30 nap csapadékösszege keleten bőven meghaladja a sokéves átlagot, többfelé még annak dupláját is, addig a Dunántúlon helyenként 20-30 mm a hiány. A 90 napos csapadékösszeg átlagtól vett eltérését mutató ábrán még szembeötlőbb a hatalmas különbség a keleti és nyugati országrész között, a legnagyobb hiány Baranyában és a Kisalföldön van. Ebből adódóan a talajok nedvességtartalma is nagy eltéréseket mutat az ország egyes részei között. Keleten a felső fél-egy méteres réteg jó vízellátottságú, többfelé telített. Azonban a  Dunántúlon foltokban már a kritikusnak mondható határt, a 40%-ot sem éri el a növények számára hasznosítható nedvességtartalom - írja a met.hu.

alajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj felső fél méteres rétegében 2020. július 12-én (%)

A múlt hétfői front átvonulása után a tiszta, száraz levegőben szerda reggelre többfelé 10 Celsius fok alá csökkent a hőmérséklet. Aztán intenzív melegedés kezdődött a légkörben és csütörtöktől már 30 fok körül, szombaton 30 és 35 fok között alakult a napi maximum. A hétvégi hidegfront pedig mintegy 10 fokos lehűlést hozott vasárnapra.

A szántókon javában zajlik az aratás. A betakarításra, a kedvező szemnedvességhez száraz és meleg időjárás lenne az ideális. A kapás növények közül a napraforgó egyre többfelé virágzik. A kukorica magassága Miskolc környékén, ahol június eleje-közepe óta kedvezőek a csapadékviszonyok, helyenként a két és fél métert is meghaladja, a szárakon pedig dupla csövek sorjáznak. Vannak gyengébben fejlett táblák is, ahol még nem kezdődött el a címerhányás fenológiai fázisa. A Dunántúlon, főleg a Kisalföldön, a Balaton térségében, Baranyában és Tolnában, valamint a Duna-Tisza közének nyugati, délnyugati részén nem ilyen kedvező a kép, arrafelé kiadós csapadékra lenne szükség a tavaszi vetések optimális fejlődéséhez.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 700 és 800 foknap között van az országban. Az alacsonyabb értékek az északi és a nyugati országrészekben, míg a magasabbak a déli, délkeleti tájakon figyelhetők meg, a különbség pedig nő az országrészek között. A 2019-es hőösszeg értékekhez képest mintegy 20-50 foknapos az elmaradás, a Dunántúlon kisebb, míg északkeleten nagyobb az eltérés, amit az idén a meleg idő kései érkezése okozott. A sokéves átlaghoz képest többnyire 10-40 foknapos többletet találunk, a vegetációs időszak korábbi időszakában mutatkozott hiány mostanra pozitív eltérésbe ment át. Mindez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai a szokásos időben következnek be.

A 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek 2020. július 12-én (foknap)

Az előttünk álló héten mérsékleten meleg időre számíthatunk, a kánikula nem tér vissza. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 22-27, míg szerdán átmenetileg 25-30 fok között valószínű. Csütörtökön egy hidegörvény érkezik hazánk fölé elszórt záporokkal, zivatarokkal, melyek egészen vasárnapig kialakulhatnak majd. Összességében területi átlagban 5-10 mm alatt marad a csapadékösszeg a héten, bár nagy területi különbségek lehetnek majd a záporos csapadék miatt. Sokfelé csak alig pár csepp hullhat, míg helyenként komolyabb mennyiség is eshet. A talajok vízkészlete összességében csökkenni fog ebben az időszakban. Tartós, komolyabb szél pénteken és szombaton a Dunántúlon, majd vasárnap már keleten is várható.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás