A bacon a világ számos részén a vásárlók kedvence. Sok piacon hasaljszalonnából állítják elő, ám a sertéságazatban a közelmúltban bekövetkezett fejlemények fokozott nyomást gyakorolnak a sertéshasalj minőségére. A genetika hozzájárulhat a sertéshús minőségének javításához, a CT szkennelési technológia pedig segít a kívánt jellemzők kiválasztásában.

Világszerte a sertéshasalj és a szalonna piaca általában eltérő, és eltérő minőségi igényeket támasztanak. Általában azonban két szempont tekinthető a legfontosabbnak: a vastagság és a zsírminőség. Egyrészt a sertéshasnak vastagnak kell lennie, másrészt megfelelő soványság/zsírosság aránnyal, ideális zsírminőséggel.

Egy vaddisznó, amelyet a Delta Norway vaddisznó-vizsgáló állomás CT-jével szkennelnek (Forrás:  pigprogress.net)

Egyesült Államok: szükséges a vastagság

Az Egyesült Államokban az „első számú has” elnevezést a prémium minőség jelzésére haszználják. Ezekre jellemző a körülbelül 3,3 cm vastag, minimális termésveszteséggel járó teljes szelet, amely jól illeszkedik a csomagolásába, és kiváló minőségű megjelenést biztosít.

A fogyasztók ezekre a szempontokra vágynak. Azok a hasak, amelyek nem felelnek meg az „első számú has” követelményeinek, általában nem elég vastagok (ezeket „2-es számú hasnak” nevezik), vagy 3,3 centiméternél kisebb a szeletvastagságuk. A 2. számú hasból készült szeletek nem annyira ínycsiklandók a bolti fogyasztók számára, mivel csökken a vizuális vonzerő és így a vásárlási szándék is. Az ebbe a kategóriába tartozó szeleteket gyakran leminősítik: olcsó termékek vagy szalonna-melléktermékek, szalonnadarabok lesznek belőlük.

Európa: soványság/zsírosság arány

Európában viszont fontos minőségi szempont a has soványság/zsírosság aránya. Az elmúlt évtizedekben a piac mozgatórugói miatt a sertések jobban eladhatóakká váltak a vékonyabb hasított testekkel. A hasak általában magas zsírtartalommal rendelkeznek, összehasonlítva más elsődleges vágással, és a piaci tényezők negatívan befolyásolják a has vastagságát.

Nehezebb, szélesebb és hosszabb

A globális trendek azt mutatják, hogy a hasított testek egyre nehezebbek, ami viszont szélesebbé és hosszabbá teszi őket. Ez számos feldolgozási problémát okozhat. A hosszabb hasított test előnyös lehet, mivel a has is hosszabb, és több kiváló minőségű, közepesre vágott szeletet lehet belőle készíteni.

Egyes esetekben azonban a hasított testek meghosszabbodnak, de nincsenek nehezebb, vastagabb vágások, ami kevésbé vastag hashoz és kevesebb első osztályú szelethez vezet. A hasított test szélessége és így a has mérete is kihívásokhoz vezethet a feldolgozás és a csomagolás során.

Túl szélesek lehetnek a hasat szalonnává feldolgozó berendezéshez képest, ami hatékonyságcsökkenést és szükségtelen leminősítéseket eredményezhet. A nehezebb sertések másik lehetséges negatív vonatkozása az, hogy a soványság/zsírosság arányt negatívan befolyásolja, ha a hasuk túl kövér lesz. Tehát figyelni kell a has szélessége és vastagsága közötti összefüggést.

Zsírminőség: telítettség és telítetlenség

Nagyobb probléma a hasban lévő zsírok telítettsége. A zsír telítettsége befolyásolja a has feszességét. A nagyobb mennyiségű telítetlen zsírt tartalmazó has puhább és nehezebben feldolgozható, ami negatívan befolyásolja a feldolgozási hozamokat.

A telítettség a fogyasztó vonzódását is befolyásolja, mivel szilárdabb szalonnaszeletekre lehet szüksége. A takarmányozási stratégiák és a felhasznált alapanyagok erősen befolyásolják a hasított test zsírtartalmát. Például a DDGS nagy százalékban történő etetése magasabb telítetlen zsírsavszinthez vezethet.

Javulás a genetikán keresztül

A Topigs Norsvin hozzájárulhat a nehezebb hasított testek és a nyersanyag-takarmányok megváltoztatásának negatív hatásaihoz azáltal, hogy tudással, tanácsokkal és tenyésztési célokkal támogatja a termelőket a kívánatosabb hasú sertések kiválasztásában. A cég CT szkennelési technológiát használ a sertés „belülnézetére” és a hasa jellemzőinek mérésére. Ily módon még az élő állatok zsírminősége is meghatározható. Ez óriási előrelépés a múlthoz képest, mert nem könnyű megmérni a hasat, különösen az élő állatokét. Ma már vastagabb, nagyobb hasra is lehet tenyészteni anélkül, hogy a soványság/zsírosság arányt veszélyeztetnénk.

A nehezebb hasított testek váratlan problémákhoz vezetnek

A genetika, a takarmányozás és az irányítás terén elért globális fejlődés azt jelenti, hogy a sertések jelenleg több mint 10 kilogrammal nehezebbek, mint 20 évvel ezelőtt. Ez kihívás elé állíthatja a feldolgozást. Ugyanannyi sertésnél nagyobb súlyt dolgoznak fel, és különböző pontokon szűk keresztmetszetek léphetnek fel. A feldolgozóüzemekben előforduló problémák közül néhány:

Elégtelen hűtési kapacitás. Ugyanannyi hasított test egy hűtőhelyiségben nagyobb súlyt és térfogatot jelenthet, mint amennyire a rendszert tervezték. Ez minőségi problémákhoz vezethet, például halványabb húshoz és megnövekedett cseppveszteséghez;

A forró vizes fürdővel történő szőrtelenítés egyre nehezebbé válik, mert a berendezés már nem optimális a hasított test méretéhez;

A sertéshús már nem fér el a kiskereskedelmi csomagolásban, és az adagok túl nagyok lesznek a fogyasztók számára.

(Forrás: pigprogress.net)

Megosztás

További híreink

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Kritikus állapotban az intenzív osztályon van a tinédzser, akit madárinfluenza fertőzött meg

2024.11.20.

Egy kanadai tinédzser kritikus állapotban, intenzív osztályon fekszik, miután H5N1 madárinfluenzával fertőződött meg november elején.

Hérics: mérgező szépség vagy értékes vadvirág?

2024.11.20.

A hérics, ez a különleges és szemet gyönyörködtető vadvirág, számos érdekességet rejt mind nevében, mind természetes élőhelyében.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 88 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás