Az Agreena az önkéntes szén-dioxid-piac révén az éghajlatbarát mezőgazdasági erőfeszítéseket szén-dioxid-tanúsítványokká alakítja át, mellyel új bevételi forráshoz juthatnak a termelők. A talajszén-megkötési platformot és programot azért fejlesztették ki, hogy segítse a gazdálkodókat a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatra való átállás finanszírozásában. 2022 első félévére négyszeresére nőtt a vállalattal szerződött gazdálkodók száma. 

Az Agreena jelenleg 16 európai országban működő talajszén-megkötési platformot üzemeltet - írták a közleményükben. A cég a talajszén-dioxid-program keretében, régiótól függően 32-36 euró fizet ki a termelt szén-dioxid-kibocsátási bizonyítványok várható darabja után, ami akár 45 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A szénmegkötéshez kapcsolódó tanúsítványok hamarosan elérhetőek lesznek azon vállalatok számára is, amelyek részt kívánnak venni az éghajlatváltozás kezeléséhez, a biológiai sokféleség megőrzéséhez, valamint a jövő élelmezésbiztonságának kezeléséhez hozzájáruló mezőgazdasági gyakorlata való átállásban.

A szén-dioxid-bizonyítványok csak a megoldás egyik részét képezik, és ösztönzők további kombinációjára van szükség ahhoz, hogy a világ gazdálkodói gyorsan átálljanak a regeneratív gyakorlatokra - Fotó: Magro.hu, CSZS, Nádudvar, illusztráció

Ezért fontos a kezdeményezés

A mezőgazdaság az egyik legfontosabb ágazatnak számít a globális széndioxid-megkötésében, mivel az üvegházhatású gázok mennyiségére azonnali hatást képes gyakorolni. A szénmegkötést célzó talajművelési gyakorlatra való átállás elsődleges akadálya lehet ugyanakkor a gazdák számára a magas kezdeti költség - írták.

Az Agreena az önkéntes szén-dioxid-piac révén az éghajlatbarát mezőgazdasági erőfeszítéseket szén-dioxid-tanúsítványokká alakítja át, mellyel új bevételi forrást kínál a gazdálkodók számára. A szén-dioxid-bizonyítványok azonban csak a megoldás egyik részét képezik, és ösztönzők további kombinációjára van szükség ahhoz, hogy a világ gazdálkodói gyorsan átálljanak a regeneratív gyakorlatokra - mondta Simon Haldrup, a vállalat vezérigazgatója.

A környezetvédelem lépései és gyakorlata

A gazdálkodók és a szén-dioxid-kibocsátási tanúsítványokra támaszkodó vállalatok ESG- és fenntarthatósági erőfeszítései eltérő ütemterv szerint haladnak. A tanúsítványok értékesítése azok kibocsátásól számított egy évig vagy tovább is eltarthat. Az Agreena korai kifizetési lehetősége a gazdálkodók számára áthidalja a kettő közötti szakadékot. 

A vállalat programjában részt vevő gazdálkodók eldönthetik, hogyan kívánják felhasználni a tanúsítványokat. Az egyik ilyen lehetőség, hogy a betakarítási év vége után követlenül kifizetést kapnak, amely segít fedezni az előzetes költségeiket. A korai kifizetés a pillanatnyi piaci árakon alapul. Az önkéntes szén-dioxid-piac növekedése és a kiváló minőségű szén-dioxid-alapú tanúsítványok árazása várhatóan tovább emelkedik. A cég a tanúsítványok eladásakor keletkező nyereséget megosztja a gazdálkodókkal - írták.

Az Agreena 2023-as programjába való jelentkezés határideje közeledik. A gazdálkodóknak június 30-ig van lehetőségük a programhoz való csatlakozásra az idei vegetáció kapcsán, és a vállalat weboldalán található űrlap kitöltésével számíthatják ki a kereseti lehetőségeiket.

Az Agreena arra számít, hogy az önkéntes szén-dioxid-piac további növekedésével és fejlődésével új szabványok és fejlesztések jelennek meg a piacon. A cég üvegházhatású gázok csökkentésére és szén-dioxid-megkötésre vonatkozó tanúsítványok portfóliója ISO 14064-2 szabvány szerint akkreditált, jelenleg a Verra VCS tanúsítás alatt áll, melynek eredménye az év vége előtt várható - írták.

További híreink

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás