A mechanikai virágritkítás előnye a vegyszeres beavatkozással szemben, hogy az eredménye azonnal látható, és szükség esetén gyorsan megismételhető a beavatkozás. Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás az almatermesztés területén, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést.

A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudta meg a magyarmezogazdasag.hu Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.

A mechanikai virágritkítás előnye a vegyszeres beavatkozással szemben, hogy az eredménye azonnal látható (Fotó: Pixabay)

Háromféle vágószerkezet

A Darwin S300 berendezés az önálló alapgéppel összeépített változat – mondta Kéki László, a forgalmazó Kertcenter Kft. ügyvezetője. Ám létezik olyan is, amit a gyártó síkfalmetsző alapjára lehet szerelni. A német gyártó, a Fruit-Tec készíti az Edward síkfalmetszőket, amelyek háromféle vágószerkezettel kerülnek forgalomba. Rugalmasan igazíthatók a koronák alakjához és az ültetvényhez. Erre az alapra lehet ritkítószerkezetet is szerelni.

A biotermesztők nem is végezhetnek vegyszeres ritkítást. A május 4-i bemutató előtti pénteken állították be a kísérletet különböző fordulatszámokkal, 240-től 300-ig. Az első szemlék alapján a 260-270 fordulat/perces beállítás lehet a megfelelő az újfehértói ültetvény Gala fajtáján.

Ezeket a gépeket már négy-öt éve próbálják bevezetni a hazai termesztésbe, és eljutottak odáig, hogy többen is pályáztak rá – mondta Kéki László.

Gala és Fuji: hajlamosak a termésingadozásra

A Gala és a Fuji különösen hajlamos a termésingadozásra, minél hamarabb ritkítsuk – javasolta Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének vezetője, a FruitVeB elnöke. Vegyszeres ritkításra etilént lehet használni az alma pirosbimbós állapotában vagy kicsit később. Virágzáskor ATS-t (ammónium-tioszulfát) önmagában vagy etilénnel. Erre a kezelésre borzasztóan rövid idő áll rendelkezésre, mert nemcsak a királyvirág kötődésére és a többi kinyílására kell figyelni, hanem az időjárásra is.

A kezelést 15-25 °C között lehet elvégezni, ha szárazak a növények, nem esik az eső,, és nem is várható csapadék.

A gépi munka előnye, hogy sokkal tágabb idősávban használható, nem kell például tartani a csapadéktól, ami növeli a perzselést az ATS-es kezelésnél. Akkor a legjobb, ha a királyvirág kinyílt, a többi pedig még bimbós, de már eltávolodott a középső virágtól.

Apró sérülések – elhaló embriók

A gépi virágritkítás apró sérülésekkel jár, ami fokozza az etiléntermelést a növényben, ezáltal az embriók elhalásához is vezet.

Vagyis nemcsak a lesodort virágokból nem lesz alma, hanem a fán maradtak mindegyikéből sem. Ugyanakkor a sebeken keresztül fertőzhet a tűzelhalás, de azt felszívódó rézkészítmény kipermetezésével meg lehet előzni. Ezt a permetezést Újfehértón is elvégezték.

A Darwin berendezést már több mint egy évtizede bemutatta a magyarmezogazdasag.hu, akkor a Balaton Fruit Kft. kajsziültetvényében próbálták ki. Lényege, hogy 600 milliméter hosszú, rugalmas verőszálakat forgat meghatározott magasságú ten­gelyen, és ezek a szálak lesodorják az útjukba kerülő bimbókat, virágokat.

Mint a mostani bemutatón kiderült, a gép hatékony működéséhez a koronákat és az ültetvényt is úgy kell kialakítani, hogy egyenletesen tudja leválasztani a virágokat.

Ha ugyanis hosszú vesszők vannak a fán, amelyek kilengenek az ütésektől, azokon megmaradnak a virágok. Hasonlóképp a törzset is jól kell rögzíteni a támrendszerhez, és a metszéskor rövid termőrészek kialakítására kell törekedni.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás