A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség hangsúlyozta „Dekáktól a tonnákig” című előadásában Hajdu Attila, a Bayer Crop Science precíziós gazdálkodási menedzsere a Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján.

A szakember azzal a felütéssel kezdte az előadását, hogy szerinte a gazdálkodói döntések gyakran nem elég tudatosak, pedig az eredményesség zálogát abban látja, ha időről-időre visszatérnek az alapokhoz és átvizsgálják az alkalmazott technológiákat, szem előtt tartva a precíz munkavégzést. Mert a környezetünk állandóan változik, és ezek terméscsökkentő hatásait csak akkor tudjuk tompítani, ha az inputanyagainkat okszerűen és tudatosan pozicionáljuk minden, a számunkra fontos paraméter alapján, mind gazdaság, mind termőtábla szinten. Mivel „az ördög a részletekben rejlik”, és a precíziós gazdálkodásra alkalmas gépek állnak rendelkezésre, ezek használatával le kell mennünk az egyedi produktum növelésének irányába – folytatta.

Ezt követően Hajdu Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes megvizsgálni, hogy a megszokásból termesztett növényeinknek van-e egyáltalán létjogosultsága egy adott területen gazdálkodási, de tábla szinten is. Ki kell deríteni, hogy melyik tábla alkalmas egy adott fajta vetésére, mert „a legjobb genetikát is el lehet rontani a neki nem megfelelő technológiával. De ennek az ellenkezője is igaz, egy középszerű genetikából is rekordot lehet elérni egy neki megfelelő termesztéstechnológiával és a neki megfelelő környezetben.”

Hallhattuk a figyelmeztetést, hogy a növényeket nem kezelhetjük egységes egészként, mert egy táblán belül is előfordulhatnak különböző adottsággokkal rendelkező zónák, ahol eltérhet a mikroklíma. Ugyanaz a hibrid pedig eltérő zónákban különbözőképpen reagál a környezeti hatásokra. Egyes részeken sokáig zöld marad a kukorica, míg máshol elszárad.

Hajdu Attila, a Bayer Crop Science precíziós gazdálkodási menedzsere
Hajdu Attila, a Bayer Crop Science precíziós gazdálkodási menedzsere

 

Ezek intő jelek, hogy kétségek ébredjenek az alkalmazott technológia iránt. Mert minden mindennel összefügg, a növény a környezeti adottságokra és az alkalmazott technológiákra vagy azok hiányára egyaránt reagál.

A táblán belül is előfordulhatnak eltérő adottságokkal rendelkező zónák. (Fotó: Bayer Crop Science)
A táblán belül is előfordulhatnak eltérő adottságokkal rendelkező zónák. (Fotó: Bayer Crop Science)

Hajdu Attila hangsúlyozta, hogy a szoftverek, gépek és drónok nagyon hasznosak ugyan, mert segítik a munkát, általuk lehet akár az egyedi produktum szintjéig elérni és a differenciált kijuttatást a valóságban alkalmazni, viszont azt is észben kell tartanunk, hogy nem a gépek, hanem a növények és az állatok fogják a profitot megtermelni.

Ennek ellenére az elkészült kijuttatási tervet a gépek fogják megvalósítani, a feltárt információk és a minél részletesebb adatok birtokában. Annak meghatározására, például, hogy a tábla egyes részeire mekkora tőszámmal vessünk, csak mért adatok birtokában van válasz. Csak gépekkel tudjuk továbbá meghatározni a terméspotenciált, a segítségükkel tudjuk pontosan és precízen optimalizálni az inputkijuttatást a táblánkra és a növényekre.

"A tudatosság előfeltétele az összefüggések ismerete" – hangzott el.

A növények tőszámának növelésével, például, nőni fog a magassága. Minél nagyobb a vetett mag mennyisége, annál magasabb lesz a növényállomány, de a súlypontja is feljebb kerül. Viszont, ha magasabban található a növény súlypontja, nő a szártörés kockázata, ezért olyan hibridet, genetikát érdemes választani, aminek jó a szárszilárdsága. Az alkalmazott tőszám és a szárszilárdság kérdése ilyen módon tehát összefügg.

Sok szó esik továbbá az ár-érték arányról, ám az érték gyakran a háttérbe szorul és az ár marad az egyetlen szempont. Pedig az a legdrágább, ha a számunkra nem megfelelőre költünk, ami valós veszély, mert ami az egyik gazda számára megfelelő, az a másik számára nem lesz az, és fordítva. Ami az egyik táblán optimális, az nem fog ugyanúgy teljesíteni egy másikon, így újra felmerül a termékek pozicionálásának kérdése. Ehhez eszközre sincs szükség, csak racionálisan végig kell gondolni és alkalmazkodni a körülményekhez.

"A tudatosság és az összefüggések ismerete előny a tápanyag-gazdálkodásban és a növényvédelemben is" - mondta a szakember.

Ha a nitrogén, például, magasabb humusztartalmú talajra kerül ki, ezzel kitolódhat a virágzás és a tenyészidő. Ha egy korai hibrid választásával a cél a kukorica tenyészidejének lerövidítése az aszály elkerüléséhez, ellenben a kijuttatott nitrogéndózis kitolja a virágzás idejét, akkor megint csak a tudatosság hiányzik a gondolkodásból.

Az érdeklődő gazdálkodók megismerhettek egy másik példát is. Ha a kukorica gyomirtásakor egységes egészként kezelünk egy táblát, és egy adott dózist juttatunk ki, például, izoxaflutolból az egészre, meglepő tapasztalatokat szerezhetünk. Mivel ennek a hatóanyagnak a hatásmechanizmusa erősen kötődik a talajban lévő humuszhoz, ezért a homoktalajokon toxikusságot okozhatunk. Ellenben azokon a részeken, ahol a humusztartalom magasabb, ott a gyomirtó hatás kisebb lehet, mert a szer hamarabb lebomlik. Itt is a tudatosság és differenciált kijuttatás lesz az üdvözítő.

Elhangzott egy olyan példa is, amit tőszám-változtatással tehetünk a profitmaximalizálás érdekében. A Bayer Crop Science az üzemi beállítású kísérleteiben, amikor a genetikához kötött tőszámreakciót vizsgálták, a tavalyi évben kilenc esetből hétben profittöbbletet tudott kimutatni. Az elmúlt 10 év hasonló kísérleteinek eredményei alapján kijelenthető, hogy átlagában 5-8% profittöbbletet lehet elérni a táblán belül a változó tőszám következtében, illetve az évjárat függvényében a profit valószínűsége a tradicionális vetéssel szemben közel 80%.

Változó tőszámú vetéssel átlagban akár 5-8% profittöbblet érhető el. (Fotó: Bayer Crop Science)
Változó tőszámú vetéssel átlagban akár 5-8% profittöbblet érhető el. (Fotó: Bayer Crop Science)

A gazdálkodók döntéseit a Bayer Crop Science a FieldView™ elnevezésű innovatív mezőgazdasági technológiájával támogatja, amely az adatok elemzésére, tervezésére és rendszerezésére összpontosít, a termelés maximalizálása érdekében. Segít a gazdák számára a működésük javításában azáltal, hogy lehetővé teszi számukra a sikeres és sikertelen gyakorlatok azonosítását, valamint az adatok könnyű hozzáférését és értékelését. Az elhangzott ígéret szerint a rendszeren keresztül akár 5-8% profitnövekedést érhető el.

Ezzel lehetővé válik, hogy alkalmazkodni lehessen a változó környezethez gazdálkodási szinten, de tábla vagy akár az egyed szintjén is. Mert a dekákból lesznek a tonnák és a fillérekből a forintok – fejezte be előadását Hajdu Attila.

Bővebb információért a FieldView használatáról kattintson ide

(x)

 

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

SmartProbe: okostelefonokkal a talajtömörödés ellen

2024.10.03.

Az egyesült államokbeli Terraform Tillage bemutatta a SmartProbe rendszert, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy okostelefonjukat szinte bármilyen márkájú talajtömörítés-vizsgálóhoz (penetrométer) csatlakoztassák. Ez az innováció pontos talajtömörítési adatgyűjtést tesz lehetővé, elősegíti a célzott megoldásokat, és minimalizálja a szükségtelen talajművelést.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Cassandra országos esőt hozott kiadós mennyiséggel

2024.10.03.

Az elkövetkező 7 nap időjárása változatos és jellemzően őszi lesz. Több nap borult, esős idő várható, különösen a hét elején, de a hét második felében már több órás napsütés is előfordulhat. A hőmérséklet fokozatosan emelkedik, a kezdeti hűvösebb napokat enyhébb, melegebb időszakok követik. Reggeli ködfoltok több alkalommal is kialakulhatnak, míg a szél időnként megélénkül. A nappali hőmérséklet 12 és 24 fok között alakul, éjszaka pedig 4 és 13 fok közé hűl a levegő.

A változások nyertese lesz a magyar agrárium - interjú Nagy István agrárminiszterrel

2024.10.03.

Az agrárium aktuális kihívásairól Nagy István, Magyarország agrárminisztere beszélt.

Talajerózió megelőzése: Hogyan védjük meg termőföldjeinket?

2024.10.02.

A talajerózió olyan folyamat, amely során a felső talajréteg lesodródik, ami a termőföldek minőségének romlásához és a növénytermesztés nehézségeihez vezet. Ez nemcsak a mezőgazdasági terméshozamokat veszélyezteti, hanem környezeti problémákhoz is vezethet, például a víztestek elszennyezéséhez és a biodiverzitás csökkenéséhez.

Partnerhírek
Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Partner

A csapadék csak fél siker, legyen ott a tápanyag is - gyökértömeg-növelés és növénykondicionálás repcében

2024.10.01.

Az őszi kezeléssel a gyökértömeg növelésére nyújthatunk támogatást növényeinknek, biostimulátor tartalmú lombtrágyaoldatokkal, melyek a talajról is hasznosulni képesek. A TIMAC AGRO gyökérstimulátor oldat termékcsaládjába tartozó FERTIACTYL RADICAL magas bórtartalmával és mangánnal az olajos növények kezdeti bórpótlására, gyökeresedésének támogatására és ellenálló képességének fokozására lett kifejlesztve.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás