Hirdetés
Dekódolt az EU: megérkezhet a szupermarketekbe a laborban előállított hús?
Az EU DECODED vonatkozó epizódjában az emberiség elsődleges fehérjeforrásának, a hús új előállítási módjairól beszélgettek. Hollandia, Spanyolország és Németország élen jár a sejtalapú húsok fejlesztésében, de Olaszországban már betiltották.
A laboratóriumokban történő hústermesztéshez élő állatoktól gyűjtik be a sejteket, és bioreaktorokban szaporítják őket - írta az Euronews cikke. A kapott anyagot ezután rostokkal és más elemekkel gazdagítják a megfelelő textúra és tápanyagok érdekében. Mivel a mesterséges hús csont és bőr nélküli, felhasználását elsősorban hamburgerek, falatkák és kolbászok készítésére tervezik.
Bár az e területen végzett kutatások mintegy 40 százalékát magánszervezetek végzik Európában, az Európai Bizottság az új élelmiszerekről szóló rendelet keretében még mindig nem határozta meg az Unióban történő forgalmazásra vonatkozó közös szabályokat - közölték.
„Amennyiben egy vállalat kérelmet akar benyújtani és forgalomba hozatali engedélyt akar kérni egy új élelmiszerre, jelen esetben a sejtalapú húsra, kérelmet kell benyújtania, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) pedig tudományos véleményt ad” – mondta az Euronewsnak Gerardo Fortuna.
Fortuna szerint az Európai Bizottság, amely dönt a jóváhagyásról, általában az EFSA tudományos véleményét követi.
Olaszország volt az első uniós ország, amely betiltotta az új élelmiszert, de az EU csaknem fele, köztük Franciaország, Görögország és Románia is aggodalmát fejezte ki a mezőgazdasági termelőkre gyakorolt lehetséges hatása miatt - írták.
Tizenkét tagállam közösen küldött levelet idén az Európai Bizottságnak, amelyben nyilvános vitát és társadalmi-gazdasági hatásvizsgálatot kértek.
„Az európai állampolgároknak tudniuk kell, hogy mire vállalkoznak és mi forog kockán etikai szempontból az emberekkel és állatokkal való kapcsolatukat illetően” - mondta a francia Céline Imart Európai parlamenti képviselő a témához.
Hagyományok és etika kérdése is a téma
A mesterséges húst ellenzők attól tartanak, hogy kiszoríthatja a hagyományos állattenyésztést, továbbá, hogy a gyártási folyamat energiaigényes és sok vizet használ.
A támogatók az állatok jólétére és az állattenyésztés visszaszorításának előnyeire hivatkoznak, többek között a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.
Megkérdeztek néhány embert Róma és Berlin utcáin, hogy mit gondolnak erről az új ételről.
„Szerintem van értelme bizonyos csoportok számára, akik szeretik a hús ízét és állagát, de nem akarnak állatokat ölni” – mondta egy berlini lakos. „Ellenzem a feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszereket. Nem tudom, hogy a szintetikus hús feldolgozott élelmiszernek számít-e, de szerintem igen” – tette hozzá egy római lakos.
Ez az innováció azonban nem csak gazdasági, hanem etikai kérdéseket is felvet – érvelt Céline Imart francia politikus, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja - írta a cikk.
„Szerintem nagyon fontos, hogy tájékozódjunk, valamint vitát és párbeszédet kezdeményezzünk olyan elemekkel, amelyek valóban tudományos alapokon nyugszanak. Az európai állampolgároknak tudniuk kell, hogy mire vállalkoznak és mi forog kockán etikai szempontból az emberekkel és az állatokkal való kapcsolatukat tekintve, ha elkötelezzük magunkat a mesterséges hús bioreaktorokkal történő előállítása mellett” – mondta az EU DECODED-nek.
Mi a helyzet a címkézéssel? Számít-e, hogy szintetikus húsnak, laboratóriumban termesztett húsnak vagy vágásmentes húsnak nevezzük? A szakértők szerint igen. Ám van még egy nagy kérdés: vajon tényleg meg akarnánk enni? - zárult a cikk.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
„Az a startmező, amikor a második traktornál is a te neved jut a gazda eszébe” – mezőgép-értékesítési titkok az AGROTEC Magyarország Kft.-nél
Janó Szabolcs 18 éve dolgozik a mezőgép-értékesítés világában, Illés Zoltán ügyvezetővel szinte egy időben érkezett az AGROTEC Magyarország Kft. csapatába, amelyben azóta is ugyanolyan töretlenül hisz, mint magában a New Hollandban.
Mitől lesz jobb a minőség? - 1. rész
Az őszi vetésű növények 2024-ben jobb körülmények között kezdik meg az életüket, mint az elmúlt években. Mégis, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy valamelyest növeljük a termelt mennyiséget és jobb beltartalmi mutatókat érjünk el. Hol mentek el a mázsák és mi okozza a gyengébb minőséget?
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatVinasz műtrágya, lombtrágya, növénykondicionáló AÖP 1 pont
PK-004 Organikus Kukorica előrendelési AKCIÓ! - A nemesítés új iránya!
34 900 HUF
+ áfaTöbb mint 1.100 hirdetés 109 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés