Hirdetés
Depresszió ellen egyen narancsot – állítja egy tanulmány
Egy Raaj Mehta, a Harvard Orvostudományi Karának professzora és a Massachusetts General Hospital orvosa által vezetett tanulmány szerint napi egy narancs elfogyasztása 20%-kal csökkentheti a depresszió kockázatát.
Ez a hatás annak köszönhető, hogy a narancs serkenti a Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii) nevű baktériumot, amely a bélrendszerben él, és befolyásolja a szerotonin és a dopamin neurotranszmitterek termelődését – ezek olyan molekulák, amelyek javíthatják a hangulatot.

A Harvard Gazette-nek adott interjújában a kutató elmondta, hogy a tanulmány 2016-ban kezdődött, amikor egy posztdoktori kutatóval dolgozott együtt. „Munka közben olyan szakirodalomra bukkantunk, amely szerint a citrusfélék csökkenthetik a depresszió kockázatát. Ez felkeltette az érdeklődésünket, mivel hozzáférésünk volt egy nagyon átfogó adathalmazhoz, amelyet felhasználhattunk ennek a feltételezésnek az ellenőrzésére” – mondta.
Hirdetés
A kutatás háttere
„Ez az adathalmaz a Nurses’ Health Study II (NHS2), amelyet 1989-ben indítottak annak érdekében, hogy azonosítsák a nők körében előforduló krónikus betegségek kockázati tényezőit. A kutatásban több mint 100 000 nő vett részt, akik körülbelül kétévente részletes információkat szolgáltattak életmódjukról, étrendjükről, gyógyszerhasználatukról és egészségi állapotukról.”
Mehta és csapata ezt az adatbázist használta fel annak vizsgálatára, hogy azok az ápolónők, akik sok citrusfélét fogyasztottak, kisebb eséllyel lettek-e depressziósak a későbbiekben, mint azok, akik nem. A kutatók pontosan ezt az összefüggést találták.
A narancs és a depresszió kapcsolata
Amikor megkérdezték, hogyan csökkentheti a narancs a depresszió kockázatát, Mehta elmondta, hogy a kutatás egyik egyedülálló aspektusa az volt, hogy az NHS2 résztvevőinek egy része egy éven keresztül többször is székletmintát adott a kutatóknak.
„Ezeknek a székletmintáknak a DNS-szekvenálási eredményei alapján kerestük a kapcsolatot a citrusfogyasztás és a bélmikrobiom egyes baktériumfajai között. Egy faj kiemelkedett – az F. prausnitzii –, amely nagyobb mennyiségben volt jelen azoknál, akik nem voltak depressziósak, mint azoknál, akik igen. A magas citrusfogyasztás szintén magasabb F. prausnitzii-szinttel járt együtt. Ezért úgy gondoljuk, hogy ez a baktérium összekapcsolhatja a citrusfogyasztást a mentális jólléttel” – magyarázta.
„Mivel az NHS2 csak nőket foglalt magában, szerettük volna megerősíteni az eredményeket egy olyan kutatásban is, amely férfiakat is tartalmazott” – tette hozzá. „Ezért fordultunk egy hasonló vizsgálathoz, a Male Lifestyle Validation Studyhoz, ahol szintén azt találtuk, hogy a F. prausnitzii szintjének növekedése fordítottan arányos volt a depressziós kockázati pontszámokkal.”
Fantasztikus lenne látni, hogy az egyszerű életmódbeli változtatás mennyit segíthet
„A kérdés tehát az: hogyan javíthatja a F. prausnitzii az emberek hangulatát? Úgy véljük, hogy az egyik válasz az lehet, hogy ez a baktérium az S-adenozil-L-metionin ciklus nevű anyagcsere-folyamat segítségével befolyásolja a bélben termelődő szerotonin és dopamin szintjét. Ezek a neurotranszmitterek szabályozzák az ételek áthaladását az emésztőrendszeren, de az agyba is eljuthatnak, ahol javíthatják a hangulatot” – mondta Mehta.
A kutató reméli, hogy az eredmények klinikai vizsgálathoz vezetnek, amely bebizonyítja, hogy a citrusfélék fogyasztása nemcsak csökkentheti a depresszió kockázatát, hanem akár enyhítheti is a betegséget bizonyos esetekben.
„A depresszió kezelésére óriási az igény, miközben a citrusfélék fogyasztásának gyakorlatilag nincsenek jelentős mellékhatásai, így fantasztikus lenne látni, hogy ez az egyszerű életmódbeli változtatás mennyit segíthet” – zárta gondolatait.
(Forrás: freshfruitportal.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 tonnás koca és adatvezérelt döntések – A HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia legérdekesebb előadásai közül
2025.03.07.Az érdeklődők a precízió és a mesterséges intelligencia hatékonyságával kapcsolatos előadásokat is halhattak, illetve információhoz jutottak a soron következő digitális átallást támogató pályázatról is.
Folyékony vagy szilárd legyen a technológia?
2025.03.05.A napraforgó, a kukorica, a szója és a cirok alap- és lombtrágyázása csapadékhiányos tél után.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAGROCAL MILL 53® - talajjavító nedvesített mészkőliszt (kalcium-karbonát) - ELADÓ
35 000 HUF
+ áfaAGROCAL 95® - talajjavító égetett mész (kalcium-oxid), 3-8 mm frakcióval - ELADÓ
68 000 HUF
+ áfaMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 184 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés