Egy Raaj Mehta, a Harvard Orvostudományi Karának professzora és a Massachusetts General Hospital orvosa által vezetett tanulmány szerint napi egy narancs elfogyasztása 20%-kal csökkentheti a depresszió kockázatát.

Ez a hatás annak köszönhető, hogy a narancs serkenti a Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii) nevű baktériumot, amely a bélrendszerben él, és befolyásolja a szerotonin és a dopamin neurotranszmitterek termelődését – ezek olyan molekulák, amelyek javíthatják a hangulatot.

A székletminták szekvenálásakor egy faj kiemelkedett – az F. prausnitzii –, amely nagyobb mennyiségben volt jelen azoknál, akik nem voltak depressziósak, mint azoknál, akik igen (Fotó: Pixabay)

A Harvard Gazette-nek adott interjújában a kutató elmondta, hogy a tanulmány 2016-ban kezdődött, amikor egy posztdoktori kutatóval dolgozott együtt. „Munka közben olyan szakirodalomra bukkantunk, amely szerint a citrusfélék csökkenthetik a depresszió kockázatát. Ez felkeltette az érdeklődésünket, mivel hozzáférésünk volt egy nagyon átfogó adathalmazhoz, amelyet felhasználhattunk ennek a feltételezésnek az ellenőrzésére” – mondta.

A kutatás háttere

„Ez az adathalmaz a Nurses’ Health Study II (NHS2), amelyet 1989-ben indítottak annak érdekében, hogy azonosítsák a nők körében előforduló krónikus betegségek kockázati tényezőit. A kutatásban több mint 100 000 nő vett részt, akik körülbelül kétévente részletes információkat szolgáltattak életmódjukról, étrendjükről, gyógyszerhasználatukról és egészségi állapotukról.”

Mehta és csapata ezt az adatbázist használta fel annak vizsgálatára, hogy azok az ápolónők, akik sok citrusfélét fogyasztottak, kisebb eséllyel lettek-e depressziósak a későbbiekben, mint azok, akik nem. A kutatók pontosan ezt az összefüggést találták.

A narancs és a depresszió kapcsolata

Amikor megkérdezték, hogyan csökkentheti a narancs a depresszió kockázatát, Mehta elmondta, hogy a kutatás egyik egyedülálló aspektusa az volt, hogy az NHS2 résztvevőinek egy része egy éven keresztül többször is székletmintát adott a kutatóknak.

„Ezeknek a székletmintáknak a DNS-szekvenálási eredményei alapján kerestük a kapcsolatot a citrusfogyasztás és a bélmikrobiom egyes baktériumfajai között. Egy faj kiemelkedett – az F. prausnitzii –, amely nagyobb mennyiségben volt jelen azoknál, akik nem voltak depressziósak, mint azoknál, akik igen. A magas citrusfogyasztás szintén magasabb F. prausnitzii-szinttel járt együtt. Ezért úgy gondoljuk, hogy ez a baktérium összekapcsolhatja a citrusfogyasztást a mentális jólléttel” – magyarázta.

„Mivel az NHS2 csak nőket foglalt magában, szerettük volna megerősíteni az eredményeket egy olyan kutatásban is, amely férfiakat is tartalmazott” – tette hozzá. „Ezért fordultunk egy hasonló vizsgálathoz, a Male Lifestyle Validation Studyhoz, ahol szintén azt találtuk, hogy a F. prausnitzii szintjének növekedése fordítottan arányos volt a depressziós kockázati pontszámokkal.”

Fantasztikus lenne látni, hogy az egyszerű életmódbeli változtatás mennyit segíthet

„A kérdés tehát az: hogyan javíthatja a F. prausnitzii az emberek hangulatát? Úgy véljük, hogy az egyik válasz az lehet, hogy ez a baktérium az S-adenozil-L-metionin ciklus nevű anyagcsere-folyamat segítségével befolyásolja a bélben termelődő szerotonin és dopamin szintjét. Ezek a neurotranszmitterek szabályozzák az ételek áthaladását az emésztőrendszeren, de az agyba is eljuthatnak, ahol javíthatják a hangulatot” – mondta Mehta.

A kutató reméli, hogy az eredmények klinikai vizsgálathoz vezetnek, amely bebizonyítja, hogy a citrusfélék fogyasztása nemcsak csökkentheti a depresszió kockázatát, hanem akár enyhítheti is a betegséget bizonyos esetekben.

„A depresszió kezelésére óriási az igény, miközben a citrusfélék fogyasztásának gyakorlatilag nincsenek jelentős mellékhatásai, így fantasztikus lenne látni, hogy ez az egyszerű életmódbeli változtatás mennyit segíthet” – zárta gondolatait.

(Forrás: freshfruitportal.com)

Megosztás

További híreink

Az itthon mérséklődő fogyasztással szemben a nemzetközi piacokon hasít a magyar bor

2025.03.09.

Csökkenő globális borexport mellett is növelni tudta a kivitelt Magyarország, és növekedtek az értékesítési átlagárak is. A hazai borágazat ugyanakkor a nemzetközi tényezőkkel hasonló kihívásokkal néz szembe – a borfogyasztás kevésbé szólítja meg a fiatalokat, valamint az egyre gyorsabb életmódot folytató középkorúakat.

Tényleg ennyire ostoba a világ 5 legbutábbnak tartott madara?

2025.03.09.

Az aviatikai intelligencia terén széles körben elterjedt az a tévhit, hogy egyes madarak jelentősen kevesebb kognitív képességgel rendelkeznek, mint mások. Ideje kideríteni az igazságot! Létezik egy lista a világ legbutább madarairól, vagy ez csak egy mítosz? A balconygardenweb.com arra vállalkozott, hogy végleg tisztázza ezt a kérdést!

Kifejezetten jót tesz a nők izmainak a szőlőfogyasztás

2025.03.09.

A Western New England Egyetem (WNE) tanulmánya szerint a rendszeres szőlőfogyasztás pozitívan befolyásolhatja az izmok génexpresszióját, különösen erős hatást gyakorolva a nőkre.

Depresszió ellen egyen narancsot – állítja egy tanulmány

2025.03.09.

Egy Raaj Mehta, a Harvard Orvostudományi Karának professzora és a Massachusetts General Hospital orvosa által vezetett tanulmány szerint napi egy narancs elfogyasztása 20%-kal csökkentheti a depresszió kockázatát.

Lopásnak minősül az agancsgyűjtés, az agancsok felvásárlása pedig orgazdaság

2025.03.08.

Február elején megkezdődött a gímszarvasok agancshullatása, és ilyenkor a közösségi média is tele van magukat „legálisnak” hirdető agancsfelvásárlókkal, akik meglepően magas összegeket is hajlandóak kifizetni egy-egy méretes hullott agancsért.

Megérkezett a jövő mezőgazdasága! A kamerás foltpermetezők mindent megváltoztatnak

2025.03.08.

A foltpermetezés egy új technológia, amely gyorsan terjed a piacon. Jelenleg több beszállító is saját megközelítéssel próbálja megvalósítani azt, amire a foltpermetezőt tervezték.

Partnerhírek
Partner

10 tonnás koca és adatvezérelt döntések – A HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia legérdekesebb előadásai közül

2025.03.07.

Az érdeklődők a precízió és a mesterséges intelligencia hatékonyságával kapcsolatos előadásokat is halhattak, illetve információhoz jutottak a soron következő digitális átallást támogató pályázatról is.

Partner

Folyékony vagy szilárd legyen a technológia?

2025.03.05.

A napraforgó, a kukorica, a szója és a cirok alap- és lombtrágyázása csapadékhiányos tél után.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 184 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás