„HENxagon”, –„TIK-LAK”, Ólháló” és hasonló elnevezésű tyúkólak. Mire ez a fakszni, mitől olyan érdekesek a vidéki tyúkólak, hogy ilyen nevet kapjanak? Május elején indult a Design Tyúkól – urbánus csirke házat keres című pályázat. A második forduló lebonyolítása után, október 17-én ismertették a szakmai zsűri döntését. A pályaműveket és a nyerteseket is bemutatjuk!

A hagyományos falusi élet tipikus jelképe a tyúk, a baromfiudvar. A pályázatot meghirdetők szándéka, hogy a vidéki életformára oly jellemző tyúkólak a modern dizájn eszközeivel újraértelmezve a figyelem középpontjába kerüljenek. Elsődleges célja a téma körbejárása, vitaindítás, a prototípusok megalkotása és minél szélesebb körben való megismertetése. Távlati célja pedig ezen prototípusok által inspirált projektek létrehozása a formatervezésben, urbanisztikában, városi gazdálkodásban, de akár szociális kezdeményezésekben is.

Huszonnégy magas színvonalú pályamű érkezett, amelyek közül a szakmai zsűri döntése alapján a kiíró szenior és diák kategóriában hirdetett győztest.

A szenior kategória győztese

György Katalin – „HENxagon” elnevezésű munkája
 

A diák kategória győztese

Kosztolányi Enikő, Ligetvári Csenge Luca, Ligetvári Dorottya Sára –„TIK-LAK” című alkotása
 

Különdíjban részesültek

Hajmichael Ádám: Különdíj a rendszerszemléletért –„Ólháló”
 
Hámori Péter: Futura különdíj– „Csurb”
 
Keller Ferenc: Tervezői különdíj – „TIK-BOKSZ”
 
Horváth Lili: Aba-Novák-különdíj – „Anyám tyúkja a városban”
 
Dr. Ónodi Gábor: Tervezői különdíj – „Mobile design”
  További pályázatok: [gallery link="file" ids="8722,8723,8724,8726,8727,8728,8729,8730,8731,8732,8733,8734,8735,8736,8737,8738,8739"] A zsűri tagjai voltak:
  • Dr. Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem egyetemi tanára
  • Hegedűs Ágnes tervező
  • Pozsár Péter, a Hello Wood megalapítója, építész, a MOME oktatója
  • Ráday Dávid,a Hello Wood megalapítója, művészeti igazgatója, a MOME oktatója
  • Lengyel Roland,a Design Terminál kreatív vezetője
  • Szemerey Samu, a Kortárs Építészeti Központképviseletében
  • Valkai Csaba, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, okleveles építészmérnök
  • Álmosdi Árpád építész, a szolnoki Agóra tervezője
  • Dósa Gyula szolnoki gazdász, pedagógus, környezeti nevelő
  • Molnár Lajos Milán kiíró, azAba-Novák Kulturális Központ ügyvezető igazgatója
  • Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője

A díjazott pályaműveket stilizált baromfiudvarban tekinthetik meg az érdeklődők, melyeket a Hello Wood alkotócsoport készített el. A nem díjazott pályamunkák látványtervét kiállítás keretén belül mutatják be az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A szolnoki esemény után országos körútra indulnak a dizájn ólak és a tyúkok.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás