Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen - mondta az agrárminiszter az első szeptemberi hétfőn, Hajdúböszörményben. 

Nagy István agrárminiszter a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium évnyitóján beszélt, ahol hivatalosan is megnyitotta az agrárszakképzési tanévet. Azt mondta, ha valakinek van perspektívája a jövőben, azoknak a fiataloknak mindenképpen, akik az agráriumban látják a jövőjüket. Az ágazatban szinte minden folyamatosan változik: új technológiákat kell megtanulni, új eszközökkel, új berendezésekkel kell dolgozni, de egy dolog soha nem kerülhet veszélybe, a mindennapi kenyér megtermelése - figyelmeztette a fiatalokat a tárcavezető. 

Hajdúböszörményben Nagy István agrárminiszter nyitotta meg a tanévet - Fotó: Pelsőczy Csaba
Hajdúböszörményben Nagy István agrárminiszter nyitotta meg a tanévet - Fotó: Pelsőczy Csaba

A szakképzési rendszer átalakítása kapcsán megjegyezte: a tapasztalatok azt jelzik, hogy a magyar szakképzési rendszer jól vizsgázott, tízből hat fiatal választja a szakképzést, és 2024-ben is a legtöbben a technikumokat választották az általános iskola elvégzését követően. 

A központosításról is beszélt

Hozzátette, hogy a széttagolt intézményi struktúra helyett a lassan öt éve létrehozott agrárszakképzési centrumok ma már egységes rendszerként kezelik a hozzájuk tartozó iskolákat. "Természeti adottságainak köszönhetően Magyarországon a mezőgazdaság szerepe felbecsülhetetlen, ezért a jövő agrárgenerációjának nevelése is az" - közölte. Nagy István beszélt a duális képzés előnyeiről, és megállapította, hogy a szakképzés átalakításának eredményeként az agrár felsőoktatás is egyre népszerűbb.

Magyarországon nyolc felsőoktatási intézményben lehet agrártanulmányokat folytatni, amelyek iránt töretlen az érdeklődés - fűzte hozzá. 

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés

"Ma már nem a sáros gumicsizma jellemzi az agráriumot, hanem a modernizáció és a versenyképesség; a legfejlettebb informatikai eszközök, a robotika és a mesterséges intelligencia a mindennapok része a 21. század mezőgazdaságában" - mondta a miniszter. Hozzátette: a fiatalok is azt tapasztalják, hogy a befektetett munka megtérül, az agrárium biztos megélhetést, szó szerint és képletesen is kenyeret ad. 

Az agrárium stratégiai ágazat, nem a múlt, hanem a jövő, ezért ma már egyre inkább presztízs a mezőgazdaságban dolgozni, innovatív technológiákat alkalmazva, a fenntarthatóság elveit szem előtt tartva jó minőségű, biztonságos élelmiszert termelni, értéket előállítani - hangsúlyozta Nagy István. 

Hajdúböszörményben, az országos agrárszakképzési tanévnyitón. Lévai Imre, az Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója jelezte: a centrumhoz tartozó agrárszakképző intézményekben 3500-an tanulnak, közülük 600 diák kezdi meg idén a tanulást. Az elmúlt négy évben kétmilliárd forintot fordítottak az intézményekben fejlesztésekre, az évnyitónak otthont adó hajdúböszörményi szakképzőben 270 millió fejlesztések történtek - tette hozzá.

További híreink

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás