Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése - közölte az egyetem az MTI-vel. A my-rabbit.eu informatikai rendszer a tenyésztéstől kezdve a teljes nyúlhústermelést felügyeli. A Tetrabbit integrációjában működő 30 telepen digitális űrlapok, okostelefonokkal kommunikáló mérlegek, valamint ipari számítógépes vezérlések segítik a tevékenységet. 

A digitális fejlesztés költséghatékony, nemzetközi szinten is versenyképes nyúlhústermelést eredményezhet - írták. A Tetrabbit vállalati oldalán olvasható projektleírás szerint az újítás a termelési és takarmányozási adatbázisokat összekapcsolva, az állattartó telepek és a feldolgozóüzem vezérlőrendszereit integrálva minden információt közös platformon tesz elérhetővé. A fejlesztés a magyar mezőgazdasági termékek sikerén túl segíti az adatmegosztást a hatóságokkal, a fogyasztóknak pedig részletes információkat ad az állattartási körülményekről - közölték.

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése

A kezdeményezés számára 2020-ban több mint 673,5 millió forint támogatást hagyott jóvá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogató pályázat mintegy 60 milliárd forintos keretéből. A projekt összköltsége meghaladta az 1 milliárd forintot - olvasható a felhívás honlapján.

A fejlesztés részletei

A vállalat weboldalán írtak szerint a közös projekt végrehajtása során kifejlesztett my-rabbit.eu rendszer a világon az első és idáig egyetlen informatikai rendszer, ami a nagyüzemi nyúlhústermelést teljeskörűen lefedi. A termelési ciklus lépései során a dolgozók digitális űrlapokat töltenek az okostelefonokon; a testsúlyok, alomsúlyok mérése olyan mérleggel történik, amely az okostelefonokkal képes kommunikálni. Ipari számítógépek mérik az istállókban a környezeti paramétereket, és a mért adatok és a beállított célparméterek alapján szoftverek vezérlik az épületgépészeti berendezéseket.

A vágónyulak feldolgozása során a vágási kihozatalról, az elkészített termékek mennyiségéről, a vágósorba épített automata mérleg adatairól, egyedi testsúly adatokról is azonnali információt lehet szerezni.

A rendszert bevezették a Tetrabbit Kft. teljes integrációjában, amelyben országszerte 30 tenyésztő és szaporító, valamint hizlaló telep található és összesen 45 000 anyanyúl és 250 ezer hízónyúl termel egy időpillanatban, míg az élelmiszerüzem éves szinten 1000 feletti azonosított tételen belül 2,2 millió vágónyúlból közel 500 féle terméket állít elő. A fejlesztésnek köszönhetően így minden élelmiszertermék precízebb irányítás alatt, pontosabb nyomonkövetéssel, tehát költséghatékonyabb módon készül, és ez hosszú távon alapozza meg a vállalat nemzetközi versenyképességét.

Beszámolója szerint a 2006-ban alapított bajai Tetrabbit 2022-ben 8,26 milliárd forint, 2023-ban 7,91 milliárd forint árbevételt ért el, a forgalom többsége mindkét évben kivitelből származott. A cég tavaly előtt majdnem 223 millió forint nyereséggel, tavaly 145,5 millió forint veszteséggel zárt.

Megosztás

További híreink

Gazdatüntetés volt Újvidéken, Szabadkán a rendőrség intézte el, hogy ne legyen újabb

2024.10.08.

A Szerbia magyarok által sűrűn lakott északi részén, a Vajdaságban található Újvidéken tüntettek szeptember végén az elégedetlen mezőgazdasági termelők

Jelentős eltérések az EU búzaterméseiben: Franciaország és Németország erős csökkenést mutat

2024.10.07.

Az USDA előrejelzése szerint a 2024/2025-ös globális búzatermés várhatóan 797 millió tonna lesz, míg a felhasználás 805 millió tonnára tehető. Az Európai Unióban a búzatermés 10%-kal csökkenhet idén az előző évhez képest, különösen Franciaország és Németország rossz eredménye miatt.

Roppant veszélyes, hogy a világ élelmezésének 75 százalékát 12 növény és 5 állatfaj biztosítja

2024.10.07.

A világ élelmezésének 75 százalékát 12 növény és 5 állatfaj biztosítja, így a klímaváltozás sebezhetővé teszi az élelmiszerellátást. A világon 12, Magyarországon 4 növényfajról van szó a termőterületeket tekintve. Az elmúlt száz évben használt növényfajták 75 százaléka kikerült a termesztésből.

Magyar kukoricaárak az egekben: 31%-os áremelkedés a tavalyi évhez képest

2024.10.07.

A 2024/2025-ös gazdasági évben a globális kukoricatermés várhatóan elmarad az előző évi szinttől, míg a kereslet enyhén növekedhet. Az Európai Unióban a meleg és száraz időjárás negatívan befolyásolta a terméshozamokat idén, különösen Délkelet-Európában és Közép-Európában.

Egy év alatt 50 ezer forinttal emelkedtek az agrárbérek Magyarországon

2024.10.07.

Februártól júniusig folyamatosan emelkedett, júliusban viszont megtorpant az átlagbér növekedő trendje a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat összevont kategóriában

Pénzeső a kisgazdáknak! Így igényelhet akár 10 millió forintot

2024.10.07.

Egyszerűsített pályázati lehetőséget hirdetnek a mezőgazdasági kisüzemek számára. A mintegy harmincmilliárd forintos keretösszegű támogatásra őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók és szociális szövetkezetek pályázhatnak.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás