A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Sumi Agro Hungary Kft. kérésére indult eljárásban 2021. április 6. napján kelt határozatában engedélyezte a Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását görög- és sárgadinnye kultúrákban levéltetvek ellen. Fontos, hogy a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező növényvédő szer felhasználása saját felelősségre, kizárólag a felhasználást engedélyező határozatban leírtak figyelembevétele és betartása mellett történhet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, engedélyező hatóság a Sumi Agro Hungary Kft., mint ügyfél kérelmére indult hatósági eljárásban lehetővé tette a Mospilan 20 SG (200 g/kg acetamiprid) rovarölő szer 04.2/2883/1/2011. MgSZH számú engedélyében foglaltaktól eltérő szükséghelyzeti felhasználását Magyarország egész területén görögdinnye és sárgadinnye kultúrákban levéltetvek ellen földi permetezéses alkalmazással. A rendkívüli engedélyezés időszaka 2021. május 1-től 2021. augusztus 28-ig tart - írta a FruitVeB.

Szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott görög- és sárgadinnye kultúrákban a Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer

Dózis, várakozási idő

A Mospilan 20 SG felhasználható görög- és sárgadinnye kultúrában évi 1 alkalommal levéltetvek (Aphididae) ellen 125-150 g/ha dózisban 500-1000 l/ha permetlével kijuttatva. Görög- és sárgadinnye kultúrában előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 7 nap. Jelen határozat alapján a szükséghelyzeti felhasználás a fenti készítményre, mint referencia termékre hivatkozó, azonos összetételű, klón engedéllyel rendelkező termékekre is vonatkoztatható. A készítmény felhasználásakor az engedélyokiratban megjelölt munkavédelmi óvórendszabályokat és környezetvédelmi előírásokat szigorúan be kell tartani.

A készítmény felhasználását engedélyező 6300/1077-2/2021 számú NÉBIH határozat ide kattintva tölthető le.

A szükséghelyzeti engedélyekről

Az Európai Parlament és Tanács növényvédő szerek forgalomba hozataláról szóló 1107/2009/EK rendelet 53. cikke alapján különleges körülmények fennállása esetén a tagállamok indokolt esetben legfeljebb 120 napra engedélyezhetik növényvédő szerek korlátozott és ellenőrzött felhasználását szolgáló forgalomba hozatalát, ha ez az intézkedés olyan veszély miatt szükséges, amely más ésszerű eszközzel nem hárítható el. Az engedélyező hatóság határozatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalról szóló 22/2012. (II. 29.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdésében, a 383/2016. (XII. 12.) Korm. rendelet 17. § 1) bekezdésének d) pontjában biztosított jogkörében eljárva hozta.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás