A tavalyihoz viszonyítva csökkent a dinnye termőterülete Magyarországon, összesen 4.600 hektárra tehető. A területcsökkenés leginkább az ország déli részén lévő termőkörzeteket érinti. Hasonlóan csökkenés várható a „dobozos” méretű magvas és magnélküli dinnyéknél is. Ez főleg az exportpiaci keresletet érinti. Ellenben a belföldre történő céltermelés aránya nőtt, legnépszerűbb a közepes méretű, korai gömbölyű és hosszúkás, valamint a sötét magnélküli dinnye. Az oltott dinnyék aránya a tavalyi évhez képest szintén nőtt, arányuk már 84-85 százalék. Az oltott dinnyék termésbiztonsága jobb, hektáronként 45-65 tonna terméssel lehet számolni, ezért egyre nő a népszerűségük a termelők körében. Mintegy 1 500 hektáron termeltek tavaly konstans fajtákat, ez főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megyékre volt jellemző, ahol extenzív technológiával, 20-25 tonna átlagos termést szedtek le hektáronként. A 2017-ben betakarított mennyiség görögdinnyéből 205 ezer tonna volt - a dinnye helyzetéről a FruitVeb oldal írt bővebben.
Dinnyepiac 2018: több sárga, kevesebb görög - az utóbbi termőterülete külföldön is csökken
Ilyen lehet a 2018-as dinnyehelyzet
Spanyolországban közel 10 százalékkal, mintegy 2 ezer hektárral csökkent a termőterület.  Olaszországban a területcsökkenés még nagyobb, 12-15 százalékos, ami főleg az exportcélú termelést érinti. A belföldre szánt dinnyék termelése többnyire továbbra is a déli országrészen történik. Görögországban és az összes többi balkáni országban pedig átlagosan legalább 10 százalékkal csökkent a termőfelület 2017-hez képest. A termőterületek csökkenése kisebb volumeneket eredményez, ezért az idei évben a FruitVeb nem számít piaci telítettségre, várakozásaik szerint az európai piacot inkább a kiegyenlítettség jellemzi majd. A hazai görögdinnye fogyasztás az időjárástól függően 15-16 kg/fő évente. Jellemző, hogy a nagyméretű, 8-10 kilósnál nagyobb dinnyék eladhatósága folyamatosan csökken. A legkeresettebbek a 4-6 kg súlyú dinnyék, mert ezek könnyen szállíthatók és hűthetők. A magnélküli dinnyék aránya pedig nem csak az export eladásoknál, hanem belföldön is folyamatosan növekszik. Az export a július 15-20. és szeptember 10. közötti időszakban a legélénkebb. Ilyenkor különösen fontos, hogy a külpiaci igényeknek megfelelő fajtájú, méretű és színű árualappal rendelkezzen a magyar dinnye. Ahhoz, hogy külföldi partnereinket megtarthassuk, az említett időszakban minimálisan 50-60 ezer tonnányi jó minőségű dinnyére van szükség.
Mire számíthat, aki sárgadinnyét termeszt?
A sárgadinnye-termesztés adatai nehezen követhetőek, mivel sok az illegális vegetatív szaporítás - írja a FruitVeb. 2017-ben összesen 500-550 hektár körüli termőfelület volt, melynek 60 százaléka volt hajtatott. Tavaly jó éve volt a sárgadinnyének, ezért a nyári szezonban magasabb termésmennyiség volt. Ez a kínálati oldal erősödését jelentette és alacsonyabb termelői árakat is hozott. Kedvező hír, hogy egyre több áruházlánc forgalmazott nagyobb mennyiségű sárgadinnyét 2017-ben, mint az előző években. Az áruházláncok tevékenységének köszönhetően már van szervezett export is.
Mi várható 2018-ban a sárgadinnye piacán?
Az előző évi kedvező termelési és piaci tapasztalatai miatt a sárgadinnye termőterülete jócskán megnőtt, összesen 600-650 hektár között alakul. Az áruházláncok pedig a tavalyi pozitívumok miatt nagyobb mennyiségű sárgadinnyére tartanak igényt. A zöld húsú, Gália típusú dinnyék aránya növekedett, mivel az elmúlt évben jól fogyott. Az elkövetkezendő években a biztonságos kiszolgálás érdekében tovább kell növelni a hajtató-felületet. Javítani kell a csomagoláson, és előnyben kell részesíteni – főleg céltermelésnél – a kisebb méretű dinnyéket adó fajták termesztését.
???? A legtöbb dinnyetermelő az elmúlt években komoly technológia, technikai, fajtaváltást hajtott végre. A kilátások ezért biztatóak, így a termelők azt remélik, hogy jó minőségű dinnyével tudják ellátni az idén a fogyasztókat.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás