A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmánya felvetette, hogy a haszonnövények termését egy olyan permetszerrel kellene kezelni, amely tartalmaz egyfajta DNS kódot, amelyet gomba- vagy baktériumspórákba juttatnak. Ennek célja az, hogy egy esetleges élelmiszer-mérgezés során könnyen visszavezethető legyen a termék származása. Bár első hallásra inkább veszélyesnek hangozhat ez a megoldás, nagyon is az emberek egészségét szolgálja.

A kutatók genetikailag olyan élesztőket és baktériumokat terveztek, amelyek DNS-e egyedi kódrészleteket tartalmaz, amely alkalmas azonosításra, illetve ezek felismerésére képes gyorsteszteket is fejlesztettek ki – írja az Index. Az elképzelések alapján, ha valaki megbetegszik egy terménytől, amelyet ilyen spórával permeteztek, akkor a DNS-kód segítségével visszavezethető a termőhelyre, a termelőre, a kereskedőre és az élelmiszerláncra a termény. Természetesen ez az eljárás semmilyen egészségi kockázatot nem jelent az emberek számára.

A baktériumok az ételek elkészítése után is azonosíthatóak. (Fotó: Pixabay, Engin_Akyurt)

A termények feldolgozása során sem sérül a DNS-kód, így például a sütés sem árt, és ugyanúgy értelmezhető marad a kód, amely azért is fontos, mert napjainkban a globális kereskedelem következtében nehéz megállapítani, hogy pontosan honnan is származhat az adott termék. Így vélhetően az élelmiszer-mérgezések kiindulópontja is azonosítható lesz.

A WHO összesítése szerint minden évben minden tízedik ember megfertőződik élelmiszer-mérgezés miatt, és 400 ezren bele is halnak a fertőzésbe. Az ilyen élelmiszerek visszakeresése heteket és hónapokat vehet igénybe, ezért szinte lehetetlen a gyors reagálás.

A vizsgálat során Saccharomyces cerevisiae gombákat, azaz sörélesztőt és Bacillus subtilis baktériumokat módosítottak genetikailag. A baktériumok genomjából eltávolították azokat a géneket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a baktérium aktiválódni tudjon. Az élesztőt is elölik permetezés előtt, de érdemes tudni, hogy ez a gomba minden erjesztett élelmiszerben ott van, így a kenyértől az alkoholokig, mindenhol találkozhatunk vele.

A spórák tartósságát úgy vizsgálták, hogy különböző felületekre juttatták azokat, majd pedig letörölték vagy felporszívózták őket, a spórák pedig hónapok múltán is érintetlenül maradtak a felületeken. Az éles tesztelés során pedig cserepes növények leveleire juttatták, ahol minden cserépben lévő növény egyedi DNS-sel rendelkező spórát kapott, és egy hét elteltével vizsgálták meg azokat újra. Az eredmények pedig kimutatták, hogy az adott levél mely cserépből származik, tehát a kísérlet sikeres volt.

Érdemes tudni, hogy nem ez az első alkalom, amikor baktérium spórákat használnak a növénytermesztésben, és permetezik ki azokat a növényekre. Sok biogazdaság alkalmazza ugyanezt a megoldást, viszont ők nem hatástalanítják a baktériumokat. A spórák a vegyszeres permetszereket helyettesítik, ugyanis néhány gazdálkodó szerint azok használata veszélyes lehet az emberi egészségre. A biogazdaságokban általánosságban használt baktérium a Bacillus thuringiensis (Bt). A kutatócsoport vizsgálatai erre a területre is kiterjedtek, és 24 boltban vásárolt élelmiszert vizsgáltak meg, amelyekből tízen találtak Bt-spórákat.

A kutatók szerint a Bt törzsekhez is adhatóak génmódosított spórák, amelyek a korábbi példákhoz hasonlóan visszakövethetőek. Amerikában a módosított Bt törzsek már engedélyezettek a mezőgazdaságban, ezért a hatósági eljárás sem jelent problémát, nagyobb kérdést az emberek befogadóképessége jelent.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás