A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmánya felvetette, hogy a haszonnövények termését egy olyan permetszerrel kellene kezelni, amely tartalmaz egyfajta DNS kódot, amelyet gomba- vagy baktériumspórákba juttatnak. Ennek célja az, hogy egy esetleges élelmiszer-mérgezés során könnyen visszavezethető legyen a termék származása. Bár első hallásra inkább veszélyesnek hangozhat ez a megoldás, nagyon is az emberek egészségét szolgálja.

A kutatók genetikailag olyan élesztőket és baktériumokat terveztek, amelyek DNS-e egyedi kódrészleteket tartalmaz, amely alkalmas azonosításra, illetve ezek felismerésére képes gyorsteszteket is fejlesztettek ki – írja az Index. Az elképzelések alapján, ha valaki megbetegszik egy terménytől, amelyet ilyen spórával permeteztek, akkor a DNS-kód segítségével visszavezethető a termőhelyre, a termelőre, a kereskedőre és az élelmiszerláncra a termény. Természetesen ez az eljárás semmilyen egészségi kockázatot nem jelent az emberek számára.

A baktériumok az ételek elkészítése után is azonosíthatóak. (Fotó: Pixabay, Engin_Akyurt)

A termények feldolgozása során sem sérül a DNS-kód, így például a sütés sem árt, és ugyanúgy értelmezhető marad a kód, amely azért is fontos, mert napjainkban a globális kereskedelem következtében nehéz megállapítani, hogy pontosan honnan is származhat az adott termék. Így vélhetően az élelmiszer-mérgezések kiindulópontja is azonosítható lesz.

A WHO összesítése szerint minden évben minden tízedik ember megfertőződik élelmiszer-mérgezés miatt, és 400 ezren bele is halnak a fertőzésbe. Az ilyen élelmiszerek visszakeresése heteket és hónapokat vehet igénybe, ezért szinte lehetetlen a gyors reagálás.

A vizsgálat során Saccharomyces cerevisiae gombákat, azaz sörélesztőt és Bacillus subtilis baktériumokat módosítottak genetikailag. A baktériumok genomjából eltávolították azokat a géneket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a baktérium aktiválódni tudjon. Az élesztőt is elölik permetezés előtt, de érdemes tudni, hogy ez a gomba minden erjesztett élelmiszerben ott van, így a kenyértől az alkoholokig, mindenhol találkozhatunk vele.

A spórák tartósságát úgy vizsgálták, hogy különböző felületekre juttatták azokat, majd pedig letörölték vagy felporszívózták őket, a spórák pedig hónapok múltán is érintetlenül maradtak a felületeken. Az éles tesztelés során pedig cserepes növények leveleire juttatták, ahol minden cserépben lévő növény egyedi DNS-sel rendelkező spórát kapott, és egy hét elteltével vizsgálták meg azokat újra. Az eredmények pedig kimutatták, hogy az adott levél mely cserépből származik, tehát a kísérlet sikeres volt.

Érdemes tudni, hogy nem ez az első alkalom, amikor baktérium spórákat használnak a növénytermesztésben, és permetezik ki azokat a növényekre. Sok biogazdaság alkalmazza ugyanezt a megoldást, viszont ők nem hatástalanítják a baktériumokat. A spórák a vegyszeres permetszereket helyettesítik, ugyanis néhány gazdálkodó szerint azok használata veszélyes lehet az emberi egészségre. A biogazdaságokban általánosságban használt baktérium a Bacillus thuringiensis (Bt). A kutatócsoport vizsgálatai erre a területre is kiterjedtek, és 24 boltban vásárolt élelmiszert vizsgáltak meg, amelyekből tízen találtak Bt-spórákat.

A kutatók szerint a Bt törzsekhez is adhatóak génmódosított spórák, amelyek a korábbi példákhoz hasonlóan visszakövethetőek. Amerikában a módosított Bt törzsek már engedélyezettek a mezőgazdaságban, ezért a hatósági eljárás sem jelent problémát, nagyobb kérdést az emberek befogadóképessége jelent.

Megosztás

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás