A tavalyihoz képest kisebb területen, mindössze 778 hektáron termesztenek idén fokhagymát a magyar gazdák. A csökkenő tendencia évek óta jellemző a hazai termőterületre. A hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fokhagymafogyasztást, 2021-ben közel 2300 tonna árut importáltunk döntően Spanyolországból, Olaszországból, valamint Hollandiából. A külkereskedelmi adatoknál nem látható, mekkora az Kínából importált mennyiség. Ennek oka, hogy az adatsorok az exportőr országot tüntetik fel, aki behozza a terméket a nem EU-s országból.

A beadott területalapú támogatások szerint tavaszi és az őszi fokhagymát összesen 778 hektáron termesztenek 2022-ben Magyarországon. Ez minimális csökkenést jelent a tavalyi 796 hektárhoz képest - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. Az elmúlt években évről évre egyre kisebb a hazai termőterület. Az idei évben azonban általánosságban elmondható minden mezőgazdasági termékre, hogy a termelési költségek növekedése és az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság hatással van a termelésre, ezáltal sokan kisebb felületen termesztenek. Magyarországon egyébként továbbra is Csongrád-Csanád megyében folyik a legnagyobb területen, mintegy 637 hektáron a fokhagymatermesztés. 

Dől a kínai fokhagyma import: az Európai Unión keresztül hozzák be Magyarországra

A hazai fokhagymahelyzet és a külföldi behozatal

Évente körülbelül 7000 tonna fokhagymát takarítanak be hazánkban. Ugyanakkor ez az adott évi területtel és évjárat függvényében mindig változhat kissé. A KSH adatai szerint a termés 5,2-7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt 10 évben, 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be, ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben. A NAK tájékoztatása szerint a hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fogyasztást. 2021-ben például 2269 tonna fokhagymát importált hazánk, a külkereskedelmi adatok szerint Spanyolországból, Olaszországból, valamint Hollandiából érkezik hozzánk a legtöbb fokhagyma. Továbbá emellett találkozni lehet román, osztrák, francia és török áruval is. 2020-ban például 1,45 ezer tonna volt a behozatal, Spanyolországból 68 százalékkal (406 tonna), Hollandiából pedig 106 százalékkal több (415,9 tonna) fokhagyma érkezett, míg az olaszországi beszállítás 7 százalékkal 347,7 tonnára csökkent. 

Habár kínai fokhagymával találkozni lehet az üzletekben, a külkereskedelmi adatoknál nem látható, mekkora az Kínából importált mennyiség. Ennek oka, hogy az adatsorok az exportőr országot tüntetik fel, aki behozza a terméket a nem EU-s országból.

A külkereskedelmi adatok alapján nem olcsóbb a hazánkba behozott fokhagyma - írták. A havi bontások alapján változó, hogy melyik országból mikor hoznak be nagyobb mennyiséget, de az talán elmondható, hogy több fokhagyma érkezik be a téli hónapokban, mikor vélhetően már fogynak a hazai készletek.

A termőterületek arányai

Azt már a Pénzcentrum írta meg, hogyha azt számoljuk, hogy 2020-ban Magyarországon 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be, és ugyanebben az évben 1,45 ezer tonna volt az import: Spanyolországból 406 tonna, Hollandiából 415,9 tonna, Olaszországból 347,7 tonna, azt is érdemes megnézni, hol mekkora a termelés. Az Eurostat adatai szerint ugyanis amíg hazánkban nagyjából 770 hektáron termesztettek fokhagymát 2021-ben, Spanyolországban 29 830 hektáron (38,7-szerese a magyar termőterületnek), Olaszországban 3410 hektáron (4,4-szeres), addig Hollandiában nagyjából 160 hektáron folyik a termelés. Tehát a holland termőterület feltűnően kisebb ahhoz a mennyiséghez képest, amit Magyarországra importálnak.

Megosztás

További híreink

Hogyan mentheted meg a buxusodat a puszpángmolytól?

2024.10.05.

A buxus, vagyis a puszpáng egy népszerű örökzöld növény, amelyet gyakran használunk sövények és dekoratív kertek kialakítására. De mit kell ahhoz tenni, hogy a növény valóban a kert dísze legyen? 

Hódít a mesterséges intelligencia – az intelligens kerteké a jövő

2024.10.05.

Mivel a technológia továbbra is áthatja életünk minden területét, nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia (AI) utat tör magának kertjeinkbe is. Az AI forradalmasítja a kertészkedéshez való hozzáállásunkat, a növényápolási alkalmazásoktól kezdve, amelyek a bevált gyakorlatokhoz vezetnek bennünket, egészen a teljesen automatizált kerti rendszerekig, amelyek kiküszöbölik a növények termesztése során felmerülő találgatásokat.

Bemutatkozott az elektromos Massey Ferguson traktor az ATH szakkiállításon

2024.10.05.

A holland gyártó, a Mechan Group bemutatott egy MF traktort elektromos változatban a szeptemberben megrendezett AgroTechniek Holland (ATH) szakkiállításon. Az importőr a prototípust a Knegt Tractorsszal együttműködve építette meg.

A nyári ludak után házi kacsában is fertőzött a madárinfluenza vírus

2024.10.05.

Néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás