A borpiacon jelentős áremelkedés figyelhető meg, amely mind a belföldi, mind a nemzetközi piacot érinti. A magyar borászatok sikeresen növelték exportjukat, különösen a fehérborok és a lédig borok iránt nőtt meg a kereslet. Eközben az import is erősödött, jelezve, hogy a borpiac dinamizmusát továbbra is az egyre diverzifikáltabb fogyasztói igények mozgatják.

Áremelkedés a hazai piacon

2024 első nyolc hónapjában a magyar borok ára érezhetően emelkedett. A földrajzi jelzés nélküli és oltalom alatt álló borok átlagosan 6%-kal kerültek többe, 31,1 ezer forint/hektoliteres áron. A fehérborok 13%-kal 29,8 ezer forintra, míg a vörös- és rozéborok 14%-kal 36,1 ezer forintra drágultak hektoliterenként.

boroshordók
Fotó: Pixabay

A tokaji fehérborok továbbra is prémium áron érhetők el a hazai piacon: 150,7 ezer forintba került egy hektoliter 2024-ben, ami gyakorlatilag nem változott 2023-hoz képest. Az egri vörös- és rozéborok esetében kisebb, 4%-os áremelkedést regisztráltak, 60,3 ezer forint/hektoliteres átlagárral.

Nemzetközi trendek: Keresett fehérborok és növekvő export

A külföldre értékesített borok esetében is áremelkedés figyelhető meg. A földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok ára 4%-kal 26,5 ezer forintra nőtt, míg a vörös- és rozéborok ára 9%-kal csökkent, 25,6 ezer forintra. A tokaji borok exportára viszont enyhén, 1%-kal csökkent 83,8 ezer forintra.

A magyar borexport 2024 első felében kiemelkedő növekedést mutatott: 27%-kal bővült a volumen, és 21%-kal nőtt az export értéke, elérve a 23,6 milliárd forintot. A kivitel nagy része (73%) lédig bor volt, amelynek exportja 25%-kal nőtt 473,5 ezer hektoliterre. A palackos borok iránt is nőtt a kereslet, 32%-os növekedést mutatva 174,9 ezer hektoliterre, amelynek értéke 11 milliárd forintot tett ki.

Importnövekedés és piaci egyensúly

Az importált borok mennyisége is emelkedett: 32,5 ezer hektoliter bor érkezett az országba, ami 31%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az importált borok szinte kizárólag palackos kiszerelésűek voltak, összértékük 27%-kal nőtt, elérve a 2,6 milliárd forintot.

Kitekintés: Lehetőségek és kihívások

A borpiac növekedése és az áremelkedések azt mutatják, hogy a magyar borok iránt továbbra is erős a kereslet, különösen a fehérborok és a lédig kiszerelésű borok terén. Az export növekedése kedvező, ugyanakkor a nemzetközi verseny és a hazai fogyasztás változásai hosszú távon kihívást jelenthetnek a borászatok számára.

Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Magyar marhahúspiac: kevesebb vágás, növekvő export, dráguló árak

2024.10.15.

A globális marhahúspiac dinamikus változásokat mutat, amelyeket a helyi termelési trendek, fogyasztási szokások és export-import mozgások formálnak. Az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb nemzetközi és magyar fejleményeket az agrárpiaci jelentések alapján.

Sok méhésznek marad a kaptárban a méze, mert nem érdemes kipergetni

2024.10.15.

Az aszály kedvezőtlenül hatott a termelésre, a legnagyobb kihívást az ágazatban pedig továbbra is az extrém alacsony felvásárlási árak jelentik.

Dráguló borok, növekvő borexport – mi áll a háttérben?

2024.10.15.

A borpiacon jelentős áremelkedés figyelhető meg, amely mind a belföldi, mind a nemzetközi piacot érinti. A magyar borászatok sikeresen növelték exportjukat, különösen a fehérborok és a lédig borok iránt nőtt meg a kereslet. Eközben az import is erősödött, jelezve, hogy a borpiac dinamizmusát továbbra is az egyre diverzifikáltabb fogyasztói igények mozgatják.

Szilvaválság az unióban? Nézze meg, hogyan teljesít Magyarország!

2024.10.15.

A szilvatermesztés Európa-szerte nehéz időszakon megy keresztül: a tavaszi fagykárok és az időjárási szélsőségek érezhetően visszavetették a termést. Az Európai Unió több országában is csökkent a betakarított szilvamennyiség, míg a magyar piac kisebb növekedést mutatott, de a szélsőséges időjárás nálunk is gondot okozott. Az export-import adatok tükrében jól látható, hogy a szilvapiac dinamizmusa jelentős mértékben függ a globális kereskedelem változásaitól.

Most már tartósan be kell rendeszkedni a mínuszokra

2024.10.15.

Az előttünk álló napokban változékony, de túlnyomórészt száraz időjárásra számíthatunk. A hét elején még több helyen előfordulhat eső, de napközben fokozatosan csökken a felhőzet, és egyre több napsütés várható. A hajnali órákban több helyen pára- és ködfoltok képződhetnek, míg a nappali hőmérsékletek 12 és 21 fok között alakulnak, jelezve az őszies, de enyhe időt.

Új irányt alakít ki a BASF a portfólióirányítás, a tőkeallokáció és a teljesítménykultúra terén

2024.10.15.

A BASF új irányt jelölt ki vállalati stratégiájában, több változást is bevezetnek

Partnerhírek
Partner

Földmunkához és erdészeti feladatokhoz Valentini Antonio erdészeti zúzók és marók

2024.10.14.

A Hergon Plus Kft. 2022-ben kezdte meg az olasz Valentini Antonio gépek forgalmazását. Kínálatukban a gyár teljes portfóliója elérhető, úgymint a mezőgazdasági felhasználású talajmarók, forgóboronák, szárzúzók és kultivátorok, valamint kőzúzók és az erdészeti célú gépek is.

Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 26 univerzális kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 26 univerzális kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 107 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás