A gazdák készen állnak az öntözésre, de ennek megvalósításához stabil vízellátásra és központi vízügyi irányításra van szükség.

Az idei aszály következtében az ország mezőgazdasági területein mintegy 500 milliárd forintos kár keletkezett, ami többek között 4 millió tonna kukorica elvesztésével járt. Ez önmagában 300 milliárd forintos veszteséget jelent, és még nem számoltunk a többi növényt érintő károkkal – nyilatkozta Jakab István, a MAGOSZ elnöke egy nemrég adott interjúban a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság műsorában.

Leszáradt kukoricacső
Fotó: Pixabay

Jakab István szerint a kalászos gabonáknál közepes terméseredmények születtek, ám a minőséget nagyban befolyásolta, hogy nem jutott elegendő alapműtrágya a földekre. Bár a kukoricatermés mennyisége elegendő a hazai élelmiszeripari- és takarmányigények fedezésére, a MAGOSZ elnöke figyelmeztetett, hogy nincs szükség olcsó kukorica importjára, ami újra letörné az árakat. A napraforgónál is hasonló helyzet állt elő, ahol átlagosan 20-30%-os terméskieséssel kell számolni.

Az aszály hatásait különösen súlyosnak tartják Kelet-Magyarország egyes részein, ahol Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, és Hajdú-Bihar vármegyékben katasztrofális helyzet kezd kialakulni. A talajvízszint jelentősen csökkent, és bár az éves csapadékmennyiség nem változott, az időbeli eloszlás egyre szélsőségesebb. Jakab István szerint a vizek visszatartása elengedhetetlen, ám ebben már most óriási viták vannak a zöldszervezetekkel és az Európai Unióval.

A víz alapvető fontosságát szerencsére senki nem vitatja, még a zöldszervezetek sem. Jakab István hangsúlyozta, hogy a holtágak és csatornák teljes körű rendbetétele elengedhetetlen, legyenek azok akár állami, önkormányzati vagy magántulajdonban. Ennek érdekében egy új program is készül, amelyben a gazdák aktívan részt vennének a vízgazdálkodási rendszerek fejlesztésében.

A politikus kiemelte, hogy a kormány megteszi a szükséges lépéseket a kárenyhítési alapokkal kapcsolatban, de hosszú távú megoldásokra van szükség. Jakab István szerint a szántás elhagyása, a regeneratív technológiák alkalmazása és szárazságtűrő növények termesztése jelentené a fenntartható megoldást. Hozzátette, hogy a gazdáknak dolgozniuk kell, a kutatók feladata pedig a szükséges tudományos háttér biztosítása. Ahogy ő fogalmazott: "Nem panaszkodni kell, hanem cselekedni – mindenkinek!"

További híreink

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Érdemes figyelni a földhasználati kötelezettség szabályaira a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is

2024.09.16.

A vállalt földhasználati kötelezettség szabályait a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is érdemes megismerni.

Pár nap alatt leesett a szeptemberi havi csapadékmennyiség

2024.09.15.

A legtöbb helyen pár nap leforgása alatt lehullott a szeptemberi havi átlagos csapadékmennyiség. Országos átlagban 51 mm esett.

Szeptemberi ültetendők – más nézőpontból

2024.09.15.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a zöldségeket és virágokat, amelyek elültetése – különös tekintettel az Egyesült Királyságra – feltétlenül ajánlott, lehetőleg még szeptemberben.

Automatizált kormányzási megoldás érintés nélküli műveletekhez

2024.09.15.

A kínai mezőgazdasági technológiai vállalat, az XAG bejelentette az APC2 AutoPilot Console globális piacra dobását, amely egy automatizált kormányzási megoldás az érintés nélküli műveletekhez.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás