Szeptember hónap a betakarításról és a vetésről szólt egyszerre. A mezőgazdasági gépek iránti kereslet elsősorban a vetéshez és a talajmunkákhoz kellő gépek iránt nőtt meg, míg a növényvédő szerek közül az állományszárítókat vitték leginkább a gazdák.

Az olykor mostoha körülmények ellenére megfelelő ütemben tudtak haladni a gazdák a betakarítási és vetési munkálatokkal. Szeptember végére a napraforgó teljes egészében lekerült a táblákról, míg az őszi káposztarepce az előirányzott területek egészére magágyba került. Az őszi árpa és az őszi rozs a bevetendő terület egyharmadán került a földbe, az őszi búza esetében alig 10 százalékos, a tritikálénál pedig alig 20 százalékos volt a vetési munkálatok elvégzésének aránya.

Ahogy közeledtek a vetési munkálatok, a műtrágyák iránti kereslet is megélénkült a piacon. Ennek megfelelően elsősorban az őszi kalászosok esetében használt alaptrágyákat keresték a gazdák. A hazai talajok igen savasak, ezért nem lehet elkerülni a meszezést. Erre utal, hogy mészammon-salétromból vettek a legtöbbet a termelők. A kereslet növekedésével együtt járt az értékesítési árak emelkedése is.

Vetőgép, őszi kalászos alaptrágya, deszikkáló szer... ezeket keresték a gazdák szeptemberben
 

Szeptemberben a növényvédő szerek kereslete alacsony volt, egyedül a talajfertőtlenítő szerek és az állományszárítók iránt volt kiemelkedő a kereslet. A deszikkáló szereket elsősorban a napraforgó állomány szárítására használták fel a gazdák. Az értékesítési árak az előző hónaphoz képest szeptemberben az általunk megfigyelt gyomirtó és rovarirtó szerek esetében stagnáltak vagy enyhén nőttek, a talajfertőtlenítőé és a Pulsaré ellenben csökkent.

Szeptemberben a talaj-előkészítő gépek iránt volt a legnagyobb a kereslet a géppiacon. Elsősorban a talajlazítókat, a váltva forgató ekéket és a műtrágyaszórókat keresték a gazdák. Érdekesség, hogy tavaly ilyenkor a gépbeszerzési támogatások miatt több, mint négyszeres volt a munkagépek és a kis teljesítménykategóriás traktorok forgalma, mint idén szeptemberben.

Az értékesítési átlagárak szeptemberben az előző hónaphoz képest valamelyest csökkentek, ezt elsősorban a gépek összetétel hatása okozta. Az előző év azonos időszakához képest az árak jellemzően alacsonyabbak voltak a traktorok és a váltva forgató ekék kivételével.

Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás