Ahogy telente általában, februárban is több gépes anyag érdemelt figyelmet és cikket a Magro.hu agrárhírei között. Új Steyr koncepciótraktorról, Corteva és DroneDeploy együttműködésről, innovációs versenyen szépen szereplő John Deere gépekről is beszámoltunk. Az új New Holland BigBaler is szerepelt a februári gépes híreink között, és videót osztottunk meg arról, hogy Harsányi Zsolt és Győrffy Balázs beszélgetett a mezőgazdasági gépek aktuális kérdéseiről. Ismét megéri kattintani, itt van a mezőgazdasági gépek márciusi hírösszefoglaló anyaga. Jó olvasást!

Drón megy előtte, moduláris erőforrás és 5 elektromotor hajtja: a Steyr új traktora

A Steyr traktorgyár még a 2019-es a németországi Agritechnica kiállításon mutatta be a Konzept hibrid hajtású tanulmány traktorját. A koncepció traktor fejlesztései sokat elárultak arról, hogyan képzeli el a jövő prémium kategóriás erőgépét az osztrák vállalat. A traktor alapját egy hibrid-elektromos hajtásrendszer képezi, mely a szintén futurisztikus FPT Cursor-X moduláris felépítésű erőforrásra, valamint 5 elektromotorra épül. Az elektromotorok közül négy a kerekek független hajtásáért felelős, ezáltal a vonóerő leadó képesség maximalizálható. A dízelmotor teljesítménye 150 kW, míg a traktor összteljesítménye 340 lóerő. Az ötödik elektromotor a traktor teljesítmény leadó tengelyét hajtja, ezáltal tetszőleges TLT fordulatok érhetők el. A hajtásrendszer elemei közé tartozik egy nagy teljesítményű generátor és akkumulátor csomag is, melyekkel tisztán elektromos, tehát zéró emissziós üzemben 1 óra működési időt valósíthat meg a gép használója. Az akkumulátorok töltése a belső égésű motor által hajtott generátoron kívül hálózati csatlakozással, valamint lejtmenetben a kerékmotorokon keresztül is lehetséges.

Drón felvételezi a növényállományt a Steyr Konzept traktora előtt - Forrás: Youtube

Közösen készít terepi elemzéseket a gazdák számára a DroneDeploy és a Corteva

A DroneDeploy és a Corteva Agriscience összefogásának célja, hogy skálázható, helyszíni elemzéseket nyújtsanak a gazdáknak szerte a világon. A DroneDeploy felhasználta a Corteva gépi tanulási algoritmusait az új Stand Assessment megoldás elkészítéséhez. A Stand Assessment egy teljes repülési, rögzítési, elemzési és jelentési munkafolyamat, amelynek célja a növények megjelenésének meghatározása a korai termesztésű mezőkön. A DroneDeploy bejelentette együttműködését a Corteva Agriscience céggel, hogy a gazdálkodók egész évben sikeresebben menedzselhessék saját tevékenységüket, és jobb döntéseket hozhassanak. A Corteva üzemelteti a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági drónflottáját, amelynek célja a gazdák segítése a hatékony, biztonságos és fenntartható ültetésben és betakarításban. A DroneDeploy korszerűsített adatrögzítési és elemzési lehetőségeket biztosít a Corteva több mint 600 drónból álló flottájához, és az első olyan – harmadik félnek számító – vállalat, amely engedélyt kapott a Corteva szabadalmaztatott mesterséges intelligenciájának és gépi tanulási technológiájának licencelésére.

A Stand Assessment egy teljes repülési, rögzítési, elemzési és jelentési munkafolyamat (Fotó: Pixabay)

Innovatív tervezés: hat díjat söpört be a John Deere

Az Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Társasága (ASABE) 2021-es AE50-díjjal ismerte el az élelmiszeripar és a mezőgazdaság 50 leginnovatívabb terméktervét. Ebből hatot a John Deere fejlesztői érdemeltek ki: az ExactRate folyékony műtrágyarendszeréért, a Harvest Monitor SmartClean rendszeréért, az X9 kombájnokért, a CH950 cukornád-betakarítóért, a HDR merev vágószalagos draperekért és a CF Folding Corn Headsért. Az ASABE minden évben AE50 díjjal ismeri el az élelmiszeripar és a mezőgazdaság 50 leginnovatívabb terméktervét. A díjazottakat nemzetközi szakértők választják ki. Az értékelés során előnyt élvez a termékfejlesztés ötletessége, a gazdálkodók idő-, költség- és munkaerő-megtakarítása, valamint a biztonság javítása.

„Az innováció az egyik alapvető értékünk, és az AE50 Awards megerősíti a John Deere alkalmazottainak innovatív szellemiségét. A mezőgazdaság területén egyetlen más vállalat sem fektet be többet a kutatásba és fejlesztésbe, mint a John Deere” – hangsúlyozta Joel Dawson, a John Deere gyártási és precíziós vezetője. „Mérnökeink nagyon büszkék arra, hogy új technológiákat és termékeket hoznak létre, ügyfeleink igényeit szolgálva. Továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy fejlesztéseinkkel segítsük a világ növekvő élelmiszer-, üzemanyag- és infrastruktúraigényének produktív és fenntartható módon történő kielégítését.”

A New Holland BigBaler 1290 HighDensity szögletes nagybálázó munkában

Bálázó gépóriás a földeken: az új New Holland BigBaler

Három évtizede dolgozik azon a New Holland cég, hogy a szögletes nagybálázó a megtérülés és hatékonyság mintája legyen. A szériában 1987 óta több mint 20 ezer gépet adtak el, és most új szintre léptek. A New Holland BigBaler 1290 HighDensity szögletes nagybálázóval új dimenzióba helyezték a költséghatékonyságot azoknak, akik nagyban gondolkoznak a szálas takarmány betakarításban, szállításban és értékesítésben. A típussal a hagyományos gépekhez képest akár 22 százalékkal tömörebb bálákat lehet készíteni. A szilárdságot az új, zsinegtakarékos kettős kötözőrendszer növeli meg 26 százalékkal. Mindehhez új sebességváltó rendszer, a kategória leghosszabb bálakamrája és egy 2,35 méteres, 5 karos rendfelszedő biztosítja az átütőerőt. Az itthon hagyományosan elterjedt körbálázók mellett a géppiacon egyre nagyobb szerepet kapnak a szögletes nagybálázók. A géptípus ugyan nagyobb beruházási költséget jelent, de vannak olyan területek, ahol csak a HD bálázók több 100 kilogrammos báláival és a szállításhoz ideális szögletes formával lehet nyereséges munkavégzést folytatni.

Harsányi Zsolt és Győrffy Balázs beszélgetett a mezőgazdasági gépek aktuális kérdéseiről – videóval

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Harsányi Zsolttal, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnökével készített podcast beszélgetést a koronavírus mezőgazdasági gépek piacára gyakorolt hatásáról. A beszélgetésben kitértek arra is, hogyan biztosítható az alkatrészellátás a koronavírus okozta járványhelyzetben, mik a mezőgazdasági gépek piacának irányzatai, és miként lehet a fiatalokat az agrárgépész szakmába vonzani. A mezőgazdasági gépgyártásról és alkatrészellátásról, valamint a koronavírus ezekre gyakorolt hatásáról beszélgetett Győrffy Balázs, a NAK elnöke Harsányi Zsolttal, a MEGFOSZ elnökével. Sok minden megváltozott a COVID-időszakban a mezőgazdasági gépek gyártása, alkatrészellátása és szervizelése kapcsán, ugyanis ezekhez jellemzően emberi érintkezésre és személyes jelenlétre van szükség. Sok gép alkatrészei a világ különböző országában készülnek, például egy kombájn 6 ezer különféle alkatrészből áll. Tehát a gyártás és az alkatrészellátás összetett, nemzetközi együttműködést igénylő folyamat. Meghatározó volt az, hogy a logisztikai láncok, az áruszállítás nem állt le 2020. márciusban és áprilisban. Ebben nagy szerepe volt a gyors nemzetközi kormányzati intézkedéseknek is. A forgalmazók azt tapasztalták, hogy a gazdálkodók tavaly az év első felében tartalékoltak az alkatrészekből. Jelentős előrehozott kereslet volt főleg olajból, olajszűrőből, hidraulika szűrőből és -folyadékból.

https://www.youtube.com/watch?v=fcfMfNo0tz8

Új Sampo kombájn a láthatáron

A finn Sampo Rosenlew saját színekben értékesíti 2020-tól az általa gyártott gépeket, mellyel véget ér a John Deere vállalattal kötött többéves korábbi megállapodásuk. Az EU tagállamokban a jövőben független márkakereskedői hálózatot szándékozik kiépíteni és bővített termékportfólióval kíván piacra lépni. A vállalat elkötelezett amellett, hogy teljes terméktámogatást és utólagos háttérszolgáltatást nyújtson a termékeknek. Ennek következtében a Sampo Rosenlew jó hírekkel szolgál azon gazdák számára, akik az elkövetkezőkben új kombájn vásárlását tervezik. A finn szakemberek hosszú tervezési munkájának eredményeképpen 2021-ben piacra kerül a legnagyobb cséplési teljesítménnyel rendelkező Sampo Comia modell, a Comia C22 2Roto. (x)

A Sampo Rosenlew Comia munka közben (Fotó: Készenlét Zrt.)

Ezt a sorozatot sokat tesztelték normál és igen nehéz üzemi körülmények között, többek között Csehországban, Észtországban és Németországban. A nagyközönség először 2019-ben a hannoveri vásáron láthatta a gépet. Ez a típus úgynevezett hibrid cséplési technológiával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos módon elhelyezkedő cséplődobok után, az eddig használatos szalma ládák helyett, két rotor segíti a cséplést és a szalmaleválasztást. Ez a megoldás csökkenti a cséplőrendszer és a rosták terhelését, illetve biztosítja a magok intenzív elválasztását a szalmarészecskéktől. A hibrid cséplési technológiának köszönhetően, legalább 30%-os termelékenység növekedés érhető el a szemveszteség optimális értéken tartása mellett. A Comia C 12-es alapokra épülő C 22 kombájn közepes és nagy földterülettel rendelkező gazdálkodók számára jelenthet ideális megoldást arra, hogy a betakarítást a legoptimálisabb időben, a leghatékonyabban el tudják végezni.

Járványálló német gépipar: rekordforgalmat értek el a mezőgazdasági gépgyártók

A német mezőgazdasági gépipar jó teljesítményének egyik fő oka a gabona felvásárlási árak meredek emelkedése volt, amely végül 10 éves csúcsot ért el – írta a VDMA (Német gépészeti és üzemmérnöki szövetség) Agrártechnikai Egyesülete. Jelenleg világszerte nagy a gabona iránti kereslet. Ez nem szokatlan a válságkészlet idején, de a spekulatív elvárások is szerepet játszanak az eredményben – mondta Bernd Scherer, a szervezet ügyvezetője. A német gépgyártók termelése 5 százalékkal, 9 milliárd euró értékben nőtt, és a koronavírus járvány ellenére minden idők új csúcsát érte el. A VDMA oldalán megjelent cikk szerint az éghajlat és a környezetkímélő termelési folyamatok előmozdítását célzó kormányzati befektetési ösztönzők az európai és az amerikai mezőgazdasági termelők vásárlási kedvét is növelték. Azok az intelligens folyamatmegoldások, amelyek jelentősen csökkentik az üzemanyag, a műtrágya és a növényvédő szerek felhasználását, már régóta alakítják iparunk termékportfólióját. Eközben a növekvő hozamok is segítik a folyamatot – mondta Bernd Scherer, a frankfurti központtal rendelkező Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (VDMA) ügyvezetője. A cikk szerint az értékesítés 11 százalékos növekedésével a traktorok jártak az élen a fejlődésben, ami a németországi további gyártókapacitások fejlesztésének is köszönhető. 

Bebizonyította, hogy járványálló német gépipar: rekordforgalmat értek el a mezőgazdasági gépgyártók - Fotó: Magro.hu, CSZS, Zalabér

Izraeli gyümölcsszedő robotot fejleszt a Tevel, ebbe befektetett a Kubota is – videóval

Egyre kevesebben és egyre drágábban dolgoznak a zöldség- és gyümölcsszedő munkások. Ez is erősíti azokat a fejlesztéseket, amik a szüret gépesítésére irányulnak. A Kubota által támogatott izraeli Tevel cég szakemberei azon dolgoznak, hogy robot végezze el a feladatot. Így a robottechnológia a munkaerő-megtakarításhoz és a mezőgazdaság hatékonyságának javításához is hozzájárulhat. A cél: repülő autonóm robotok alkalmazása a metszésre és a gyümölcsszedésre. A Kubota befektetett a Tevel izraeli munkamegtakarításra irányuló és automatizálási technológiát fejlesztő cégbe fektet. A cikk szerint a Tevel Aerobotics Technologies repülő autonóm robotokat fejleszt különböző gyümölcsök szedésére és növények metszésére. A robotot markolóval szerelik fel, és benne több érzékelőt helyeznek el, ezek felelősek a gyümölcs észleléséért, valamint a helyzetének és minőségének különböző szögekből történő meghatározásáért. Így képes a gyümölcsöt megcélozni a lombozatban, felméri annak paramétereit és érettségét, valamint kiszámítani az adott termés leszedéshez szükséges manővert és mozdulatokat.

https://www.youtube.com/watch?v=8dksuAXc6P8

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás