Júliusban is több érdekes gépes és technológiával foglalkozó anyagunk jelent meg az agrárhírek között. Írtunk a betakarítás során előforduló vészhelyzetekről, a fiatal egyetemisták agrárdigitalizációt segítő ötletversenyéről és a gépek biztonságára vonatkozó szabványok megújulásáról is. A precíziós gazdálkodás sem maradhatott ki, ezúttal a hódmezővásárhelyi szakmérnöki képzés került terítékre. Érdemes még elolvasni mezőhegyesi öntözési mintaprogram részleteiről és a KITE pótkocsi- és precíziós növényvédelmi újdonságairól szóló anyagokat is. Mezőgazdasági gépek és technológia hírösszefoglaló.

Ez okoz a leggyakrabban vészhelyzetet a betakarítás során

Évente több olyan baleset is történik, amelyek villamos kábelekkel köthetők össze. Ilyen például, amikor a mezőgazdasági gépek átvágják azokat, vagy elszakítják. Esetenként vezetéktartó oszlopokkal is ütköznek a mezőgazdasági dolgozók, amelyek üzemzavart és gyakran veszélyhelyzetet okoznak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az E.ON regionális áramhálózati társaságai ezért fokozott figyelmet kérnek a mezőgazdasági munkát végzőktől! A részletekről ide kattintva lehet olvasni.

A NAK és a Design Terminal több programelemből álló innovációs együttműködése a NAK TechLab - Fotó: Adam's Photovision

Egyetemisták ötleteit felkarolva javítanának a magyar mezőgazdaság helyzetén

Egyetemi ötletverseny keretében keres megoldásokat a NAK TechLab a mezőgazdaságban található kihívásokra. A versenyre olyan hallgatói csapatok jelentkezését várják, akik innovatív ötletükkel és hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai agrárdigitalizációt, egyúttal valós piaci problémákra válaszolnak. A NAK és a Design Terminal több programelemből álló innovációs együttműködésének célkitűzése, hogy a hazai gazdálkodók versenyképessége érdekében a legjobbak helyet és üzletet találjanak maguknak az agrárszektorban.

Megújultak a gépek biztonságára vonatkozó szabványok

Közzétette a gépek biztonságára vonatkozó módosított szabványokat a Magyar Szabványügyi Testület. 2020. június 1-én magyar nyelven is megjelent az MSZ EN 60204 sorozat két legújabb korszerűsített szabványa. Az MSZ EN 60204-1:2019 Gépek biztonsága. Gépek villamos szerkezetei. 1. rész: Általános követelmények (IEC 60204-1:2016, módosítva) és az MSZ EN IEC 60204-11:2019 Gépek biztonsága. Gépek villamos szerkezetei. 11. rész: Az 1000 V-nál nagyobb váltakozó feszültségű vagy 1500 V-nál nagyobb egyenfeszültségű és legfeljebb 36 kV-os szerkezetek követelményei (IEC 60204-11:2018). Az MSZ EN 60204-1:2019 a munkavégzés közben nem hordozható gépek, valamint az összehangoltan együtt dolgozó gépcsoportok villamos, elektronikus és programozható elektronikus szerkezeteire és rendszereire vonatkozik, amelyek névleges tápfeszültsége legfeljebb 1500 V egyenfeszültség (d.c.), illetve legfeljebb 1000 V váltakozó feszültség (a.c.) és névleges frekvenciája legfeljebb 200 Hz. A szabvány főként az ipari gépek villamos szerkezeteire terjed ki.

Együtt szerveznek a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök és drónpilóta képzést Vásárhelyen

A magyar mezőgazdaságban is megállíthatatlanul terjed a digitalizáció. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara szerint 10 éven belül a piaci viszonyok között működő mezőgazdasági vállalkozások többségében adatalapú, tudásvezérelt precíziós gazdálkodást folytatnak majd, mert ezt a gazdasági környezet kikényszeríti. A kar azoknak kíván segíteni, akik tudatos alakítói akarnak lenni a folyamatnak. A Precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök/szakember képzésben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik, ami várhatóan a leggyorsabb fejlődés előtt áll a precíziós mezőgazdaságon belül.

A vásárhelyi képzés középpontjában a drónok szerepelnek, ahogy a mezőgazdasági gépek hírösszefoglalónkban is helyet kaptak - Fotó: Magro.hu - CSZS

HW 8011 pótkocsi felépítmény a KITE Zrt. kínálatában

A betakarítás hatékonysága nemcsak a kombájnon múlik, hanem az optimális és gazdaságos logisztikán is, amelyben természetesen fontos szerepe van a pótkocsiknak is. A KITE Zrt.-nél a Joskin és Fliegl márkák mellett 2020-tól elérhetők a HW 8011-es pótkocsi-felépítmények is, ráadásul remek áron. A pótkocsi gazdaságos megoldást jelenthet a hatékonyabb anyagmozgatási feladatok elvégzéséhez. Nagy szilárdságú acél felhasználásával készülő szerkezet, az erősített kivitelű plató és oldalfalak, a többféleképpen nyitható oldalfalak és a kiváló minőségű német 2 komponensű festés jellemzi. A magyar gyártmányú felépítmény 15 tonna terhelhetőségű, 18 m3 térfogatú. Egyszerűen felszerelhető az alvázra, amit akár a vevő, akár a gyártó is el tud végezni. (x)

A mezőgazdasági gépek hírösszefoglalónkban: a KITE HW 8011 pótkocsi-felépítmény

Indul a mezőhegyesi öntözési mintaprogram 8,5 milliárdos támogatással

Nemzeti öntözési mintaprogram kezdődik a mezőhegyesi ménesbirtok használatában lévő 5500 hektáros területen. A beruházás 8,5 milliárd forint állami támogatást kap, és a tervek szerint 2022-re valósulhat meg. A program célja, hogy bemutasson egy olyan környezetkímélő, a vízzel takarékosan bánó, mégis hatékony technológiát, amelyet nagy területen alkalmazva garantálható a termelés biztonsága, és emelhető annak mennyisége. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, Lázár János szerint az öntözési kapacitás emelése, korszerűbbé és hatékonyabbá tétele versenyképességi kérdés. Ebben pedig ma a magyar agrárium le van maradva az európai uniós átlaghoz képest. Jelenleg Magyarországon 87,5 ezer hektáron – a szántóterületek alig 2 százalékán – folyik öntözéses gazdálkodás, az uniós átlag ennek legalább háromszorosa – közölte.

A mezőhegyesi öntözési mintaprogram 8,5 milliárdos támogatással 5500 hektáron valósul meg - Fotó: Magro.hu - CSZS

Növényvédelmi előrejelzés – Hogy előre tudja, mikor kell beavatkozni

A KITE PGR rendszerének egyik pillére, a károsítók és kórokozókról szóló jelentések készítésére alkalmas Növényvédelem applikáció. Használatával a beavatkozás időszerű, hatékony és gazdaságos lesz. Az alkalmazás célja, hogy segítséget nyújtson a gazdák, szaktanácsadók részére a növényvédelmi védekezések optimális időzítéséhez. Az alkalmazás által nyújtott információ a károsítók hőösszegszámítási modelljeinek, csapdázási eredményeinek, a károsító felvételezésnek és a meteorológia állomások által mért adatoknak az összefüggésein alapul. A károsító hőösszegmodellekhez az adatokat a KITE saját fejlesztésű meteorológiai állomásai és – egy együttműködés keretében – az Országos Vízügyi Főigazgatóság meteorológiai hálózata szolgáltatja. A meteorológiai hálózat közel 150 meteorológiai állomásból áll, mely biztosítja a területileg differenciált adatgyűjtést és az előrejelzések pontosságát, megbízhatóságát. Az alkalmazás által kiadott riasztási fokozatok a termelő számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy időben fel tudjon készülni és a kezelést optimális időben el tudja végezni, ami nagymértékben hozzájárul a sikerhez.

Kedvező élettani hatású csokoládét fejlesztenek a Szent István Egyetem budai campusán - képünk illusztráció

Kedvező élettani hatású csokoládét fejlesztenek a Szent István Egyetem kutatói

A csokoládé nem csak finom, hanem olyan élettani hatásokkal is rendelkezik, amelyek előnyösek az emberi szervezetre. Ez a tény ösztönözte azokat a kutatásokat és fejlesztéseket, amelyek jelenleg is folynak a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán. A csokoládé összetételének kiegészítése, és élettani szempontból kedvező növényi összetevőkkel történő dúsítása évtizedes gyakorlat a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés szakmai vezetését is ellátó Gabona- és Iparinövény Technológia Tanszéken. A vizsgálat fő kérdése, hogy a külön-külön is hatékony kakaóösszetevők és komplettáló alkotórészek hatása egyszerűen csak összeadódik, vagy ezek szinergikusak, és képesek akár egymás kedvező tulajdonságait erősíteni. A csokoládé élettani hatásával kapcsolatban számos kutatást végeztünk, melyek közül kiemelem az egyes zöldteák étcsokoládéval való kiegészítését – mondta Somogyi László tanszékvezető, egyetemi docens A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy antioxidáns aktivitásuk együttesen meghaladja a komponensek ilyen típusú hatását.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás