Lengyelországban és Olaszországban még mindig több mint 1-1 millió tonna van a tárolókban, magasak a friss alma raktárkészletek Európában. Közben pedig Oroszország korlátozza a fehérorosz frissalma- és frisskörte-exportot.

Februári adatok szerint a fő európai almatermő országok még mindig több mint 3,8 millió tonnányi friss gyümölcsöt tárolnak. Lengyelországnak volt a legnagyobb készlete (1,215 millió tonna), közvetlenül mögötte pedig Olaszország volt (1,133 millió tonna). Előbbinek 262 ezer tonna gyümölcsöt sikerült értékesíteni januárban. A betakarítást követő hónapokban átlagosan mintegy 293 ezer tonna almát szállítottak eladásra. Ebben azonban benne vannak azok a hatalmas tételek is, amiket az idén a feldolgozóipar számára adtak át. Ezt az ütemet látva a lengyeleknek legfeljebb négy hónapja maradt, hogy kiürítse a hűtőházait, mielőtt az új szezon megkezdődik.

Sok alma van raktáron Európában (Fotó: Pixabay)

Ennek azonban kicsi a realitása, mert a feldolgozás megszűnt, valamint sok gyümölcsről jelentették, hogy nem megfelelő a minősége a friss értékesítésre. Ha a készletek egy részét nem dobják ki, akkor Lengyelország több mint 100 ezer tonnányi készlettel indul a 2019/20-as szezonnak, ami a tavalyi érték több mint duplája.

Lengyelország frissalma-exportja tavaly 794 320 tonna volt, összehasonlítva a 2017. évi több mint 1,03 millió tonnával. Ez egyrészt a 2017. évi alacsony termésnek volt köszönhető, másrészt 2013 óta megfigyelhető a lengyel almaexport csökkenése. A fehéroroszok felé az export 170 ezer tonna alá csökkent a korábbi több mint 435 ezer tonnáról. Fehéroroszország egy kapu volt a lengyel gyümölcsnek Oroszország felé, így kerülve meg Oroszország embargóját, de látva, hogy ezt a belépési pontot az oroszok be akarják zárni vagy legalábbis korlátozni, úgy fest, az idén is kevesebb lesz az export a fehéroroszok felé.

Az eredeti cikket a NAK oldalán olvashatja el.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás