A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni – közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. Kiemelték, hogy soha nem tapasztaltak még ilyen magas hőmérsékleteket az év első felében Magyarországon, és a globális kibocsátások növekedésével az Alföldön egyre gyakoribbak lehetnek a 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletek az évszázad második felében. Ezen túlmenően a Belügyminisztérium július 18-ig meghosszabbította a szociális ellátásra vonatkozó vörös kódot a kánikula miatt.

A június átlaghőmérséklete Magyarországon 21,6 Celsius-fok volt, ami 1,8 Celsius-fokkal magasabb az 1991–2020-as klímaátlagnál. Ez volt az ötödik legmelegebb június 1901 óta. A globális átlaghőmérséklet júniusban átlagosan 1,5 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás kezdete óta mért értékeket, és már 13 hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok.

klímaváltozás
Fotó: Pixabay

A jelenlegi jelentés szerint a második intenzív hőhullám érte el Közép- és Kelet-Európát, valamint Dél-Európát is. Az éghajlatváltozás jelei egyre nyilvánvalóbbak a magas hőmérsékletekkel járó szélsőségek gyakoriságának növekedése révén.

A globális felmelegedés folytatódni fog a legkevésbé pesszimista klímaforgatókönyvek alapján is, és Európában és Magyarországon várhatóan a globális mérték 2-2,5-szerese lesz a következő évtizedekben. Az emberi tevékenység fő okaként tartós hőhullámok növekedését prognosztizálják Európában és Magyarországon.

Az elkövetkező években tovább növekedhet a tartós hőhullámos napok száma, különösen az Alföldön, és az éves 40 Celsius-fokos maximumok rendszerességére kell számítani az évszázad második felében. Emellett az extrém forró években az ország legmelegebb területein akár 45-46 Celsius-fok feletti hőmérsékletek sem kizártak.

A változó időjárási minták között azonban csökkenhet a csapadékos napok száma, és növekedhetnek a hosszú száraz időszakok. Az extrém mennyiségű csapadék egy időszakban való lehullása szintén gyakoribb lehet. Ennek hatására mind a lakosság, mind a gazdaság számára növekedhetnek az extrém időjárási eseményekből adódó költségek a jövőben.

Az adaptáció rövid és középtávon, míg a mitigáció hosszú távon a megfelelő stratégia a klímaváltozás elleni védekezésben. Az MTI beszámolója alapján az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogása kiemelt fontosságú a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében.

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy meghosszabbították a szociális ellátásra vonatkozó vörös kódot július 18-ig, mivel a kánikula továbbra is tart és komoly veszélyt jelent az emberek egészségére, különösen a legveszélyeztetettebb csoportok számára. A vörös kód azért fontos, mert lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy fokozott figyelmet és intézkedéseket hozzanak a szélsőséges hőhullámok idején a lakosság védelme érdekében.

Az embereknek is fontos a megfelelő óvintézkedéseket meghozni a kánikula ellen, például sok folyadékot inni, hűvös helyeken tartózkodni, a legmelegebb órákban a nap közepén kerülni a szabadban tartózkodást, és figyelni az időjárás-jelentéseket és az adatakat a hatóságoktól a legfrissebb információkért és tanácsokért.

A klímaváltozás hatásai egyre nyilvánvalóbbá válnak világszerte, és az ilyen extrém időjárási eseményekre való felkészülés és az azokra való reagálás kulcsfontosságú a lakosság és a társadalom védelme érdekében. A megfelelő intézkedések és a klímaváltozás elleni küzdelem támogatása mindenki felelőssége a jövő generációi és a bolygó jövője érdekében.

További híreink

Gyomláló robot, változtatható hasmagassággal

2024.08.04.

Az Ekobot a WEAI gyomirtó robotjának új verzióján dolgozik. Bár továbbra is hagymának szánták, saját alváza és megnövelt hasmagassága lesz. Közvetlenül az előtt, hogy bejelentették: a Homburg nemcsak az Ekobot forgalmazói jogait, hanem a tulajdonosi jogokat is megszerezte, Markus Sollenberg bemutatta a frissített Ekobot WEAI gyomirtó robotot. A legfontosabb változtatások közé tartozik az egyedi futómű és a változtatható hasmagasság.

Mustártól a kukoricáig – otthon érzik magukat a szántóföldi növények a kertünkben is

2024.08.04.

A konyhakertben általában zöldségeket, gyógy- és fűszernövényeket, valamint gyümölcsfákat tartunk, pedig néhány hagyományosan szántóföldi növény is helyet kaphatna ott. Ilyen lehet akár a mustár, ami gyógyhatású is, de ültethetünk kukoricát, búzát vagy akár árpát is otthon a kiskertbe. Van jó néhány, általában szántóföldön termesztett növényfaj, amelyeket megszoktunk, hogy üzemi méretekben, nagy területeken, gépesítve termesztünk, és fel sem merül, hogy ezek is jól jöhetnek a kiskertekben is. Pedig nem haszontalan, ha van belőlük pár tő kéznél.

Hat kúszónövény, amelyek életre keltik a kertet

2024.08.04.

A nyári kertek varázsát hat olyan elbűvölő kúszónövény segítségével mutatja be a garden-guide.com, amelyek virágzó paradicsommá varázsolják a kertet. Ezek a mindenbe belekapaszkodó szépségek nemcsak függőlegességükkel és az élénk színekkel bűvölnek el, hanem egyedi formákkal és illatokkal is inspirálnak.

Gránátalma: mediterrán kincsből magyar kertészetek kedvence

2024.08.04.

A gránátalma a mediterrán vidékek jellegzetes növénye, melyet az utóbbi években Magyarországon is egyre többen ültetnek kertjeikbe. Ez a gyümölcs nem csak finom és egészséges, hanem dísznövényként is helytáll, így kertünk ékköve lehet.

Hogyan kezeljük és szabályozzuk a takarmány nedvességtartalmát?

2024.08.04.

A nedvességkezelés kritikus kihívást jelent a takarmánygyártásban, ami befolyásolja a minőséget és az eltarthatóságot. A túlzott nedvesség elősegítheti a mikrobák növekedését, ami romláshoz és potenciális egészségügyi kockázatokhoz vezethet az állatok számára. A nedvességtartalom ingadozása veszélyeztetheti a takarmány konzisztenciáját és a tápanyag integritását.

Megírta a növényorvos a gyapottok-bagolylepke elleni védekezési módokat

2024.08.03.

A gyapottok-bagolylepke egy olyan kertészeti és szántóföldi kártevő, amely jelentős terméskiesést és anyagi károkat képes okozni a növényállományokban.

Partnerhírek
Partner

Növelje hatékonyságát Technopol és GRIM gépekkel

2024.08.02.

A Kond-Coop idén augusztus 9-én újra megrendezi a Kirovec Nap – Kond-Coop - szántóföldi gépbemutatóját, ahol idén a hatékonyság, a gazdaságos termelés lesz a téma. Most a cég értékesítési vezetője, Trabach Botond, mutatja be portfóliójukat ebből a szempontból a Magro.hu olvasóinak.

Partner

Biztos védelem a termésminőségért

2024.08.01.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedéke jelen van a kukoricatáblákon, az ellenük történő védekezés időszerű.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard X-Flow 28 és 34

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Interbene 27 átrakókocsi

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás