A kertészek legféltettebb kincsei a kertben nevelt növények, ez vitán felül áll. Ezzel azonban a kertben élő állatok nincsenek tisztában. Biztosan sokan jártak már úgy, hogy reggelre megrágott levelekre és kidőlt növények látványára ébredtek. Nem kell azonban megijedni, a lótetű ellen is van hatásos védelem!

Csúnya és még rongál is

Érdekes állat a lótetű. Sokak szerint szép, sokan rá sem bírnak nézni, de egy biztos: előszeretettel rágja meg a nagy odafigyeléssel gondozott növényeink gyökerét. Igazság szerint ez, az akár 10 centiméteresre is megnövő állat nem akarja bántani a növényeket, ő csak földalatti járatokat épít saját közlekedése érdekében. Ami viszont a járata útjába kerül, azt könyörtelenül szétrágja, hogy az alagút átjárható legyen.

Nem túlságosan bizalomgerjesztő állat a lótetű
 

Amennyiben a földben ujjnyi vastag lyukakat látunk, biztosak lehetünk a lótetű jelenlétében. Találkozhatunk is vele a kertben, előfordul, hogy ásóval véletlenül kifordítjuk a talajból, de az is megeshet, hogy előbújik az alagútjából.

Egy biztos védekezési mód van ellene, mégpedig az, ha összegyűjtjük a rendzavarókat és elpusztítjuk őket. Ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha vízzel töltjük fel a járatukat és megvárjuk, amíg előjönnek, ekkor csapjunk le rájuk. De más módon, fonálférgekkel dúsított szer kijuttatásával is eltűntetheti a kártevő lótetűt.

Ahol hangya van, ott biztosan él levéltetű is

A két élőlényt nem véletlenül kapcsoljuk most össze, ugyanis szimbiózisban élnek. A levéltetű ugyanis táplálkozás közben úgynevezett mézharmatot választ ki, amelyet a hangya örömmel fogyaszt el. Ezzel a levéltetűnek jót tesz, ugyanis ha ez a ragacsos anyag nem kerül le a levéltetű testéről, úgy az érintett állat elpusztul. További előny a levéltetveknek, hogy a hangya elűzi a tetvek természetes ellenségeit, így a hangyák jelenléte kifejezetten jót tesz a levéltetű-kolóniák szaporodásának.

Egy hangya éppen mézharmatcseppet szed fel egy levéltetűről
 

Ez azonban a kertészeknek nem igazán okoz örömöt. Ugyanis, míg a levéltetű szívogatásos táplálkozása során vírusokkal fertőzheti a növényeket, addig a hangya különböző kórokozókat képes áthordani egyik növényről a másikra.

A levéltetveket egy szimpla rovarölő permetezéssel el lehet intézni, de a hangyák elleni védekezés nem ilyen egyszerű. A hangyaboly kiásása és vegyszeres kezelése egy alternatíva lehet, de a permetezést többször meg kell ismételni, ugyanis az csak azokat ahangyákat pusztítja el, amelyekkel közvetlenül érintkezik a szer. Erős illatú növények ültetésével is lehet próbálkozni, mert ezek elriasztják a hangyákat. Valamint a sütőpor és a porcukor keverékének bolyra történő szórása is környezetbarát módszer lehet a hangyák elleni harcban.

Az aranyos mezei pocok...

A gyerekek odáig vannak a pockokért, a kertészek azonban már kevésbé kedvelik őket. Rendkívül szapora állat és komoly károkat képes okozni kertben és szántóföldön egyaránt. A szántóföldön elsősorban a gabonaféléket károsítja, de ha a kertben telepszik meg, gyakorlatilag mindent megrág, legyen szó növények száráról, gyökeréről, friss hajtásokról. Sőt, ha más nincsen, a hagymát is kirágja.

Kedves kis állatnak tűnik, amíg nem költözik be a kertbe
 

Nem egy kertbarát állat, ezért tenni kell ellene. Macska és kutya tartásával könnyen orvosolható a pocokinvázió, de vigyázat! A pocok betegségeket is terjeszthet, olyanokat, amelyek veszélyesek az említett házi kedvencekre.

Kihelyezhetünk ellenük csapdákat, vagy éppen vegyszerrel is védekezhetünk. Vegyszeres pocokvadászat esetén a legideálisabb szer a karbidmész lehet.

A szárnyas kártevők

Nem szabad megfeledkezni a levegő urairól, a madarakról sem. Főleg a magvetés időszakában okoznak komoly fejtörést a kertészeknek. Ugyanis a frissen vetett, laza földdel takart magvak ínycsiklandó fogásnak számítanak a madarak étlapján. Legyen szó verébről, cinegéről, varjúról, csak arra várnak, hogy az elvetett borsószemeket kicsipegethessék a földből.

A szántóföldeken is tudnak károkat okozni a madarak
 

A madarak java része védett állat, így ellenük kizárólag elijesztéssel védekezhetünk. Hangágyúk segítségével egyszerűen elzavarhatjuk területünkről a szárnyasokat, de akár egy egyszerű madárijesztő is jó szolgálatot tehet.

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás