A 2021-es esztendő komoly próbatétel elé állította a német élelmiszeripar szereplőit. A koronavírus világjárvány mellett az energiahordozók, a nyersanyagok és a logisztika költségei mind jelentősen megemelkedtek. A német Szövetségi Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) június végén adta ki éves jelentését az ágazat előző évi eredményeiről és aktuális helyzetéről. Eszerint a világjárvánnyal járó kihívások, az ellátási láncok feszültségei ellenére összességében sikeres évet tudhat maga mögött a szektor. 

A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy a német élelmiszer-feldolgozóipar csaknem 640 ezer főt foglalkoztat, 6,15 ezer termelő egységben. A szektor 2021-as forgalma elérte a 186,3 milliárd eurót, vagyis 0,5 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az árak emelkedését is figyelembe véve ez valójában az élelmiszeripar termelési volumen 1,7 százalékos csökkenését jelenti, a 2020. évi 0,8 százalékos csökkenést követően - közölték.

A 2021-es esztendő komoly próbatétel elé állította a német élelmiszeripar szereplőit: a koronavírus világjárvány mellett az energiahordozók, a nyersanyagok és a logisztika költségei mind jelentősen megemelkedtek - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár

A német Szövetségi Élelmiszeripari Egyesülés, a BVE (Bundesvereinigung der Deutschen Ernährungsindustrie) jelentése sikeresnek ítéli ugyan az ágazat múlt évi teljesítményét, pedig az „ellentmondásos” jelző talán jobban leírja - fogalmaztak. A belföldi értékesítés ugyanis 2,7 százalékkal csökkent, 120,5 milliárd euróra, az export értéke viszont 7 százalékkal nőtt, elérte a 65,8 milliárd eurót. Ezzel az export részaránya a teljes forgalomban 2 százalékponttal emelkedett, 35,3 százalékra.

Jó évkezdet adott reményt

A német élelmiszerexport csaknem háromnegyede, 48,4 milliárd euró értékű áru EU-s partnerországokba irányult. A teljes kivitel 7 százalékos dinamikáját meghaladta az oda irányuló kivitel növekedése. 11,5 százalékkal több árut küldtek, mint egy évvel korábban. Az Európai Unión kívüli országokba viszont 17,4 milliárd euró értékben szállítottak, ami csaknem 4 százalékkal elmarad a 2020-as értéktől.

Termékcsoportok szerinti megoszlásban az édesipari, a tartós sütőipari termékek és a fagylaltok, jégkrémek (15,3 milliárd euró), a tej és a tejtermékek (14,9 milliárd euró), valamint a húsok-húskészítmények (14,8 milliárd euró) alkották a német élelmiszeripari kivitel több mint háromnegyedét. „Az ágazat 2022. évi kilátásai – ahogy azt már az év kezdete is mutatja – nem rosszabbak“ – írták a BVE-jelentés interneten közzétett kivonatában. 

Konferencia és következtetések

A német agrár- és élelmiszergazdaság negyedik külgazdasági konferenciája az ágazat előtt álló kihívásokra fókuszált. A június elején, Bonnban tartott konferencián mind az előadásoknak, mind az előadásokat követő vitáknak az orosz-ukrán háború, a kereskedelmi láncok ellátási kötelezettségére vonatkozó törvény költségnövelő hatása, a Vietnammal folytatott kereskedelemben rejlő potenciál, valamint az interkulturális együttműködés, mint a külkereskedelmi tevékenység sikerének feltétele álltak a középpontjában.

Az ágazatot alkotó vállalkozások várakozásait a közelmúltban mérte fel a BVE. A felmérés eredményeire hivatkozott a szervezet titkára, Oliver Kölsch a konferencián tartott előadásában, amikor figyelmeztető jelnek nevezte, hogy minden második cég exportja akadozik. Felszólította a politikusokat, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az ellátási láncok biztonságáért és a nyitott piacokért, illetve hogy nyissák meg a védett piacokat.

Sarah Lena Jansen, a Nemzetközi Együttműködési Társaság agrárkereskedelemért, agrárfejlesztésért és agrárfinanszírozásért felelős vezetője szerint az ágazat aktuális problémáit és a jövő kihívásait a magánszektor innovációs erejével lehet leküzdeni. Ezt az erőt pedig különböző fejlesztési programokkal kellene tovább erősíteni.

Figyelmeztetés az agrár­kormányzatnak: súlyosbodik a helyzet

„Az élelmiszer-értéklánc valamennyi szereplőjének személyes elkötelezettsége tette lehetővé, hogy sikerült biztosítanunk az élelmiszerellátást. Csakhogy az előttünk álló kihívások továbbra sem csökkennek, egyre közelebb kerülünk a törésponthoz” – figyelmeztetett Christoph Minhoff, a BVE főtitkára a jelentés nyilvánosságra hozatalakor.

„Az élelmezési minisztériumnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy több nyersanyag álljon rendelkezésünkre, és hogy az iparra nehezedő terhek csökkenjenek. Csak ezáltal lehetne hatékonyan leszorítani a fogyasztói árakat” – mondta a BVE főtitkára a cikk szerint.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás